Za konec EP Anja Osterman dvakrat 14., Zakrajšek zaradi bolezni odstopil na 5000m.

0
532

Evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah na Češkem se je končalo s finalnimi nastopi tekmovalcev in tekmovalk na 500 in 200 metrov ter preizkušnjami na 5000 metrov. Anja Osterman je v dopoldanskem delu programa veslala v dveh finalih B ter se v obeh uvrstila na peto mesto, kar je v skupni razvrstitvi pomenilo 14. mesti na 200- in 500-metrski razdalji. V prav zadnji tekmi prvenstva je veslal Jošt Zakrajšek, ki pa tekme na 5000 metrov zaradi bolezni in pomanjkanja moči ni zaključil.

Kajakašica Anja Osterman je zadnji dan prvenstva nadaljevala z uspešnimi nastopi v Račicah. Po uspehu in uvrstitvi v finale A na 1000 metrov, kjer je bila nato deveta, sta jo čakala še dva finalna nastopa na krajših razdaljah. V prvi tekmi dneva, ženskem finalu B na 500 metrov, ki je bil na sporedu že 20 minut do devete zjutraj, je ciljno linijo preveslala s slabimi tremi sekundami zaostanka za zmagovalko malega finala Britanko Rebeko Simon. Pred slovensko reprezentantko so se uvrstile še Španka Isabel Contreras, Danka Mira Larsen in Rusinja Elena Terekova. Peto mesto v B finalu ji je prineslo skupno 14. mesto na tej razdalji, kar je izenačitev lanskega dosežka na članskem EP, ko je bila na 500 metrov prav tako 14. Evropska prvakinja je postala Poljakinja Ewelina Wojnarowska, srebro je osvojila Nemka Franziska Weber, bron pa Francozinja Sarah Guyot.  

Čez slabe tri ure je primorsko kajakašico čakal še en nastop v finalu B. Tudi na 200 metrov je zasedla peto mesto, saj so se pred njo uvrstile Belorusinja Nadžeja Liapeška, Britanka Emily Lewis, Ukrajinka Svitlana Rimkevič in Madžarka Dora Lucz. S štirinajstim mestom na 200 metrov je Anja Osterman izboljšala lanskoletni dosežek z evropskega prvenstva v nemškem Brandenburgu, saj je bila tam 18. Zlato je osvojila Francozinja Sarah Guyot, srebro Rusinja Natalia Podolskaja, bron pa Srbkinja Nikolina Moldovan.

Ob koncu prvenstva je nastop čakal še Jošta Zakrajška, ki pa se je podobno kot Alan Apollonio v času prvenstva soočal z zdravstvenimi težavami. Te so mu precej težav povzročile že na 1000 metrov, bolezen in posledična izguba moči pa je bila še bolj vidna na 5000-metrski razdalji. Slovenski reprezentant je že kmalu po startu izgubil stik z najboljšimi, nato pa je kljub trudu in veliki želji zaradi pomanjkanja energije moral odstopiti. Zmagal je Danec Rene Holten Poulsen, drugi je bil Nemec Max Hoff, tretji pa Belorus Aleh Jurenia.

»Anja Osterman je povsem upravičila nastop na evropskem prvenstvu, saj uvrstitve v A finale na 1000 metrov realno nismo pričakovali. Tudi sicer so bili njeni nastopi več kot korektni. Žal pa je uvrstitev Jošta Zakrajška na 15. mesto na 1000 metrov manj od pričakovanj. Kar se tiče dvojca sta zdravstveno stanje Alana Apollonia dan pred tekmo in dejstvo, da sta nekaj dni treninga izgubila tudi v zaključnih pripravah, vplivala na to, da dvojec ni bil pripravljen za resen boj s tekmeci. Vsekakor pa razveseljuje tudi 5. mesto Dejana Fabčiča v parakajaku. Prvenstvo je bilo zaradi evropskih iger v Bakuju organizirano zelo zgodaj v sezoni, zato rezultatov ne gre jemati preveč kritično, saj je za priprave na evropske igre, predvsem pa na svetovno prvenstvo, ki bo konec avgusta, še dovolj časa,« je ob koncu prvenstva oceno slovenskih nastopov podal direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.

V sredini maja se bo začela serija tekem za svetovni pokal v sprintu s tekmo na Portugalskem, sledil bo svetovni pokal v Nemčiji, nato pa še na Danskem. V sredini junija bodo najboljši evropski sprinterji tekmovali na evropskih igrah v Bakuju, ob koncu julija mladince in mlajše člane čaka svetovno prvenstvo na Portugalskem, mesec dni kasneje bodo na svetovnem prvenstvu v Milanu tekmovali člani, septembra pa bo na programu še evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane. 

Rezultati: http://europecanoeevents.com/live-results/time-table