Državni prvaki so Blaž Cof, Nejc Žnidarčič, Ajda Novak in Peter Žnidaršič – Luka Žganjar.

0
604

V Solkanu je potekalo državno prvenstvo v sprintu na divjih vodah. Državni prvaki so postali isti tekmovalci kot v sobotni klasični preizkušnji – Blaž Cof v kanuju, Ajda Novak med kajakašicami ter Peter Žnidaršič in Luka Žganjar med dvojci. Do spremembe je prišlo le med kajakaši, kjer je tokrat zmagal Nejc Žnidarčič.

V najštevilčnejši konkurenci kajakašev se je zmage in naslova državnega prvaka po pričakovanjih veselil Nejc Žnidarčič. Primorski kajakaš sploh ne šteje več državnih lovorik v sprintu. »Ne štejem več. Pojma nimam,« se je v zagati znašel Nejc Žnidarčič, ko je poskušal ugotoviti, koliko naslovov državnega prvaka v sprintu že ima zapisanih ob svojem imenu.

»Od leta 2002 naprej samo nekajkrat nisem zmagal, ko sem bil še mlajši. Več kot deset naslovov imam zagotovo. Ta teden sem s svojimi vožnjami zelo nezadovoljen, ker sem bil prej bolan. Ko smo se vrnili iz Augsburga, sem imel še dva zelo težka treninga, ki sta bila res utrudljiva, tako da potem skoraj nisem mogel hoditi in sem bolj kot ne samo ležal, da sem prišel k sebi. Zaradi tega sem pred državnim prvenstvom počival. Včeraj, ko sem bil tretji, se je kar videla razlika v formi izpred dveh tednov in zdaj. Tudi danes sem zmagal z minimalno razliko, čeprav je tudi v Solkanu proga takšna, da je razliko težko narediti. Sicer gre vse po načrtu – vem, da bo forma, ko se bom spočil, znova takšna kot je bila prejšnji teden oziroma prejšnje vikende. Do te utrujenosti je prišlo, ker imamo sedaj tri tedne najtršega treninga pred evropskim prvenstvom. Laktatni treningi res izčrpajo telo, potem pa se naberejo še drugi treningi.« Na drugo mesto med kajakaši se je uvrstil Vid Debeljak, tretji pa je bil Tim Kolar.

Še drugi naslov državnega prvaka si je priveslal kanuist Blaž Cof. Po velikih težavah na sobotni klasični tekmi, ko je tik pred startom zlomil veslo, je šlo tokrat brez večjih težav. »Naslova sta bila kar pričakovana, saj sem dobro pripravljen. Le včeraj sem imel nekaj težav s tistim zlomljenim veslom, še plaval sem povrhu. Imel sem kar nekakšen triatlon. Veslanje, plavanje, pa še tekal sem po parkirišču in iskal nadomestno veslo. Sicer pa je bil današnji drugi tek boljši kot prvi. Je pa res, da je to moja prva tekma v sprintu po kar nekaj časa. Zdaj bom imel dva tedna časa, da se dobro pripravim in dobim pravi občutek, potem pa bomo videli na EP, kako bo.« Za Cofom sta se v posamični konkurenci kanuistov uvrstila Luka Žganjar in Peter Žnidaršič.

Slednja sta bila najboljša v konkurenci dvojcev. Na tekmi sta za 2,56 sekunde prehitela hrvaški dvojec Antonio Marinić – Ren Korpes.  V razvrstitvi državnega prvenstva sta bila druga Marko Čivčija in Nejc Kravanja, tretja pa Žan Jakše in Matic Štrukelj. »Včeraj sva se v klasiki morala kar potruditi, danes pa Hočevar in Cof nista startala, tako da je bilo lažje. Danes sva odpeljala eno vožnjo, ki ni bila najboljša, ampak čas je bil kar dober. V dvojcu sva zadovoljna s formo, do EP v Banjaluki je še nekaj časa, tako da bova v zadnjem tednu še stopnjevala,« je po še drugem naslovu državnih prvakov v tem vikendu dejal Peter Žnidaršič.

V konkurenci kajakašic je bila znova najboljša Ajda Novak. Za njo se je uvrstila Nina Bizjak, na tretjem mestu pa je preizkušnjo državnega prvenstva končala Teja Vrbnjak Erbežnik. Ajda Novak, ki je primarno slalomistka, je po dveh naslovih državne prvakinje o spustu začela razmišljati, da bi v letošnji sezoni nastopala tudi v tej kajakaški disciplini: »Na začetku je bilo mišljeno, da nastopim samo na državnem prvenstvu. Še za ta nastop sem se odločila šele v sredo. Na koncu pa sem bila presenečena v kakšni dobri pripravljenosti sem, tako da sem začela razmišljati o nastopu na svetovnem prvenstvu za mlajše člane. Nisem pa se še dokončno odločila, moram še malce urediti misli. Bolj kot razmišljam, bolj se nagibam k temu, da bi prvi del sezone posvetila slalomu, potem vmes nekoliko spočila misli od slaloma in nastopila v spustu, nato pa se vrnila za drugi de sezone v slalomu.«

Po tekmah na Kolpi, Savi Dolinki in v Solkanu je znana tudi ekipa, ki pa jo mora potrditi še strokovni svet. Na evropsko prvenstvo v Banjaluko naj bi tako odpotovali kajakaši Nejc Žnidarčič, Vid Debeljak, Tim Kolar in Maks Frančeškin ter kanuisti Blaž Cof, Luka Žganjar, Peter Žnidaršič in Simon Hočevar, ki bodo tekmovali tudi v konkurenci kanujev dvosedov (Cof-Hočevar in Žnidaršič-Žganjar). Pravico nastopa ima sicer tudi Ajda Novak, ki pa mora še razmisliti, kako v nadaljevanju sezone. Za svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah, ki bo konec junija na Dunaju ekipa še ni povsem znana. V primeru, da kateri od kajakašev v Banjaluki ne bo zadostil kriteriju uvrstitve med najboljše, bodo junija sledile še dodatne izbirne tekme za sestavo ekipe za svetovno prvenstvo v Avstriji.