Za konec svetovnega pokala na Portugalskem trije slovenski nastopi v finalu A.

0
570

V portugalskem Montemor-o-Velhu se je zaključila prva tekma svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah. Zadnji tekmovalni dan smo videli tri slovenske nastope. Najprej je Špela Ponomarenko Janić v finalu A na 200 metrov zasedla sedmo mesto, nato pa sta dva nastopa čakala še Jošta Zakrajška. Na 500-metrski razdalji je bil osmi, na 5000 metrov pa 11.

Špela Ponomarenko Janić je po sobotnem osmem mestu na 500 metrov dobro nastopila tudi v finalu A na 200 metrov. Z dobrima dvema sekundama zaostanka za zmagovalko Liso Carrington z Nove Zelandije je osvojila sedmo mesto. »To je moja prva tekma v sezoni in prva tekma po 20 mesecih odsotnosti s tekem, zato sem z dvema finaloma v olimpijskih disciplinah zelo zadovoljna. V obeh finalih je pihal močan veter v hrbet, zato je bila tekma nekoliko hitrejša, jaz pa v tem času še nisem delala toliko na hitrosti, ker se šele vračam po rojstvu sina. Imela sem nekoliko prilagojen program, tako da je bila ta tekma in tudi naslednji dve bosta bolj kot odskočna deska, s katere bomo gradili naprej do Milana, kjer bodo letos delili olimpijske kvote. Občutki v kajaku so bili dobri, ne pa še tako dobri kot na zadnji tekmi, na kateri sem nastopila in tudi osvojila bronasto kolajno. Tu je bila tiha želja uvrstitev v vsaj en finale A, na koncu sem bila v dveh. S tem moram biti zadovoljna. Videli smo, kje imam še pomanjkljivosti, kjer so napake in čemu je treba v prihodnje še posebej posvečati pozornost. Mislim, da je to dober začetek. Do Milana sta še dobra dva meseca. Upam, da se bom do takrat sestavila in da bom na podobni ravni kot sem bila na zadnji tekmi pred materinstvom,« je povedala Ponomarenko Janićeva. Srebro je pripadlo Kubanki Yusmari Rodriguez, bron pa Francozinji Sarah Guyot.

Dva nastopa pa je v nedeljo opravil Jošt Zakrajšek. Po sobotnem devetem mestu na 1000 metrov je v nedeljo nastopil še v finalu A na pol krajši razdalji, kjer je bil mesto boljši. Na 500 metrov je bil osmi z dobrimi tremi sekundami in pol zaostanka za zmagovalcem Francozom Cyrillom Carrejem. Drugi je bil Kanadčan Adam van Koeverden, tretji pa Novozelandec Marty McDowell. Prav ob koncu tekmovalnega dne je veslal še na 5000-metrski razdalji, kjer je osvojil 11. mesto. Zmagal je Portugalec Fernando Pimenta, drugi je bil Argentinec Daniel dal Bo, tretji pa še en Portugalec Emanuel Silva. »Rezultatsko še nisem zadovoljen, vendar je bilo v teh pogojih to največ. Pozna se mi, da sem se še pred odhodom na Portugalsko ubadal z zdravstvenimi težavami, zaradi česa mi v programu treninga manjkata dva tedna treninga in dobrih občutkov. Me pa zelo veseli, da se iz tekme v tekmo počutim bolje, da gre kajak hitreje in da pridobivam tiste prave občutke – tako tekmovalne kot tiste na treningu,« je sporočil Jošt Zakrajšek.

Karavana svetovnega pokala se sedaj seli v Nemčijo. Druga tekma svetovnega pokala bo prihodnji konec tedna v Duisburgu, tudi s številčno slovensko zasedbo. Špeli Ponomarenko Janić in Joštu Zakrajšku se bodo namreč pridružili še Anja Osterman, Simon Oven, Malin Titorič, K2 Alan Apollonio – Simon Blažević in parakajakaš Dejan Fabčič.

 

Rezultati: http://canoesprintportugal.com/index.php?page=timetable-results

Posnetek nedeljskih tekem: https://www.youtube.com/watch?v=gkMXZpz5u-g ; https://www.youtube.com/watch?v=ncdu_lUrepM