Državni prvaki so postali M. Albreht, B. Savšek, Eva Terčelj, Nina Bizjak in Božič-Taljat.

0
421

V Tacnu so se z državnim prvenstvom končale letošnje izbirne tekme v slalomu na divjih vodah. Za manjše presenečenje dneva je v kajakaški konkurenci poskrbel Martin Albreht, ki si je z odlično vožnjo priveslal prvi članski naslov državnega prvaka. Med kanuisti je zmagal Benjamin Savšek, med kajakašicami Eva Terčelj, med kanuistkami Nina Bizjak, med dvojci pa Luka Božič in Sašo Taljat.

Po štirih zelo stresnih izbirnih tekmah smo le dobili imena tistih, ki bodo slovenske barve zastopali na največjih kajakaških tekmovanjih letošnjega leta. Pred zadnjo izbirno tekmo je bilo bolj ali manj jasno, da imajo mesto v ekipi zagotovljeno Benjamin Savšek, Peter Kauzer, Luka Božič in Sašo Taljat ter kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj, za preostala prosta mesta med kajakaši in kanuisti pa so tekmovalci trepetali do zadnjega nastopa.

Z odlično finalno vožnjo in naslovom državnega prvaka si je nastop na evropskem prvenstvu in tekmah svetovnega pokala priveslal Martin Albreht. Od Petra Kauzerja, ki je brez naslova državnega prvaka po letu 2005 ostal šele drugič (izjema sta sezoni 2014, ko zaradi poškodbe ni tekmoval, in leto 2011, ko je zmagal Simon Brus), je bil hitrejši za 89 stotink sekunde. Tretje mesto na državnem prvenstvu si je priveslal Žan Jakše, ki je bil tretji tudi leta 2014.

»Vesel sem, da mi je Petra končno uspelo “stresti” na državnem prvenstvu. Zdaj je bil že predlogo prvi. V reprezentanci sem že bil, bom pa letos prvič nastopil tudi na evropskem prvenstvu. Zelo sem vesel, da mi je to uspelo. Po drugi strani je malo grenkega priokusa, saj se ne morem več boriti za olimpijski nastop. Na žalost imamo malo tekem, tako da bo na vsaki tekmi, na kateri bom nastopil, cilj priti v finale in zmagati. K tekmam bom moral pristopiti na tak način kot na današnji. Izbirne tekme so zmeraj pestre. Imam to smolo, da vedno rešujem situacijo zadnji dan, v zadnjem teku. V zadnjih letih se je konkurenca še izostrila, prihajajo še mlajši od mene. Letos, recimo, je eksplodiral Martin Srabotnik, v naslednjih letih se nam bo verjetno priključil še kakšen mlajši,« je povedal pravnik v kajakaški vrsti Martin Albreht, ki ima poleg svežega naslova državnega prvaka tudi dve drugi in tretje mesto z državnih prvenstev, med njegove največje uspehe pa sodi tudi naslov svetovnega mladinskega podprvaka iz leta 2008.

Drugo mesto v končni razvrstitvi izbirnih tekem je zasedel Martin Srabotnik, ki na zadnji tekmi zaradi 52 kazenskih sekund ni veslal v finalu, a na prvih treh tekmah dosegel odlične rezultate in si zagotovil mesto v ekipi, ki bo odpotovala na evropsko prvenstvo na Slovaškem. Z drugim mestom v razvrstitvi izbirnih tekem je ohranil teoretične možnosti za uvrstitev na OI, interna pravila slovenske zveze namreč predvidevajo, da bi moral drugouvrščeni kajakaš izbirnih tekem v Liptovskem Mikulašu ne le premagati Petra Kauzerja, ampak ob tem osvojiti tudi posamično kolajno. Na tekmah svetovnega pokala, kjer ima Slovenija pravico nastopa s štirimi tekmovalci, pa bo ob Petru Kauzerju, Srabotniku in Albrehtu nastopil tudi Janoš Peterlin.

V konkurenci kanuistov je državni naslov osvojil Benjamin Savšek, ki si je že na včerajšnji tekmi zagotovil pot na olimpijske igre. Bil je manj kot pol sekunde hitrejši od Anžeta Berčiča, tretji čas pa je postavil Blaž Cof. Omenjena trojica je zasedla tudi prva tri mesta v razvrstitvi izbirnih tekem, tako da bodo čez slabe tri tedne nastopili na evropskem prvenstvu. Četrti kanuist izbirnih tekem je Jure Lenarčič, ki bo tako kot Janoš Peterlin v kajaku dobil pravico nastopa na tekmah svetovnega pokala.

»Zaenkrat sem zadovoljen, predvsem s tem, da sem dosegel normo za olimpijske igre. Zaradi tega se mi je malo odvalil kamen od srca in sem se lahko pred zadnjo tekmo sprostil. Čoln mi je lepo tekel, tako da sem zadovoljen s tem zaključkom. Naredil sem prvo stopnico proti glavnemu cilju, sicer je vmes še veliko pomembnih tekem, ki jih želim dobro oddirkati, da bo potem tudi pred OI dobra podlaga,« je po zmagi dejal Savšek.

Državna prvakinja med kajakašicami je postala Eva Terčelj. Druga je bila Urša Kragelj, tretja pa Ajda Novak. »Z obema današnjima nastopoma sem zadovoljna, predvsem ker je bilo brez dotikov, čoln je lepo tekel. To je bil lep zaključek izbirnih tekem in državnega prvenstva. Sedaj me najprej čaka nekaj dni počitka, potem pa bomo naredili načrt dela do evropskega prvenstva,« je po tekmi povedala Terčeljeva.

Med dvojci dvomov ni bilo vse od prve izbirne tekme. Luka Božič in Sašo Taljat sta še četrtič suvereno opravila s tekmecema in postala državna prvaka, čakajo pa ju tudi tekme najvišjega nivoja, vključno z nastopom v Riu de Janeiru. Primorski dvojec je osvojil že toliko naslovov prvaka, da jih je nehal šteti. »Natančnega števila ne vem, vem pa, da nama enkrat vmes ni uspelo zmagati, tako da sva podrla tradicijo,« je povedal Sašo Taljat, ki je bil po štirih etapah s prikazanim zadovoljen: »Danes sva tekmovala zelo dobro, polfinale je bil še malenkost boljši kot finale, vsaj časovno. Z obema vožnjama sva se kar približala kajakašem, tako da sva zelo zadovoljna. Vzela si bova nekaj dni počitka, potem pa začneva s pripravami na evropsko prvenstvo. Po evropskem prvenstvu bomo odšli za dva tedna na priprave v Rio, po nekaj dneh doma pa naju čakata še dve tekmi svetovnega pokala. Nato nama ostane še en mesec treninga pred olimpijskimi igrami, ki ga bova opravila doma.«

Med kanuistkami, ki se za razliko od ostalih niso merile tudi za olimpijski nastop (ženski kanu bo prvič del olimpijskega programa v Tokiu), je še tretjič zmagala Nina Bizjak in prišla tudi do naslova državne prvakinje v kanuju. Drugo mesto si je priveslala Lea Novak, tretje pa Alja Kozorog. »Pozabila sem, da je danes tudi državno prvenstvo,« se je uvodoma pošalila Nina Bizjak in hitro dodala: »Prvič sem državna prvakinja v kanuju. Vesela sem, da je konec izbirnih tekem, ker je bilo kar stresno, še posebej prejšnji vikend, ko je bilo slabo vreme. Danes je bilo na srečo samo mrzlo in ni pihalo. Lahko bi bilo še malo boljše, ampak sem zadovoljna.«

Na podlagi štirih izbirnih tekem, izmed katerih so tekmovalcem šteli najboljši trije rezultati, so tako znana imena reprezentantov, a je ekipa zaenkrat še neuradna, saj jo mora najprej potrditi strokovni svet Kajakaške zveze Slovenije.

 

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/wp-content/uploads/20160424_final_results.pdf

 

Predlog članske reprezentance za sezono 2016 (predlog mora potrditi še strokovni svet Kajakaške zveze Slovenije)

K1 moški: Peter Kauzer, Martin Srabotnik, Martin Albreht, Janoš Peterlin*

C1 moški: Benjamin Savšek, Anže Berčič, Blaž Cof, Jure Lenarčič*

K1 ženske: Urša Kragelj, Eva Terčelj, Ajda Novak

C2 moški: Luka Božič – Sašo Taljat

C1 ženske: Nina Bizjak

*pravica nastopa na tekmah svetovnega pokala