Državni prvaki v sprintu na 1000 metrov so znani.

0
356

Bled je gostil prvi del tekme državnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah. Tekmovalke in tekmovalci so se pomerili na 1000-metrskih razdaljah, v nedeljo pa jih čakata še starta na 200 in 500 metrov. V članski konkurenci se je pričakovano naslova državnega prvaka veselil Jošt Zakrajšek, med kajakašicami pa je bila tokrat najboljša Anja Osterman.

Državno prvenstvo bi moralo biti organizirano že avgusta na Ptuju, vendar je izjemno slabo vreme povzročilo povečan pretok Drave, ki je nato uničila progo, tako da so bili organizatorji prisiljeni izvedbo prvenstva odpovedati. Bled tako z dobrim mesecem zamude gosti večino najboljših slovenskih sprinterjev na mirnih vodah, tekmovanja pa se je udeležilo tudi nekaj tekmovalcev, ki praviloma tekmujejo na divjih vodah. Prvi dan prvenstva so sprinterji nastopili na 1000-metrski razdalji.

Na tekmovanju na 1000 metrov se je v ženski članski konkurenci ob odsotnosti Špele Ponomarenko Janić, ki je v začetku meseca septembra rodila sina Adama, naslova državne prvakinje veselila Anja Osterman. Članica ankaranskega kluba Adria resne konkurence ni imela, saj je najbližjo zasledovalko, sicer klubsko kolegico, Saro Vižentin prehitela za več kot 40 sekund. Na tretje mesto se je uvrstila Polona Demšar iz KKK Ankaran.

Tudi v moški članski konkurenci se je tekma odvila po pričakovanjih. Najhitrejši je bil reprezentant Jošt Zakrajšek (KKK Tacen), ki je v cilj priveslal s prednostjo desetih sekund in pol pred Alanom Apolloniem (KKK Ankaran). Na tretje mesto se je uvrstil Peter Samotorčan (KKK Orka).

V konkurenci kajakaških dvojcev sta se naslova članskih državnih prvakov veselila Jani Jarc in Matic Klobučar iz Kajak kluba Soške elektrarne, druga sta bila Jan Šmit in Lenart Ribnikar iz Bohinja, tretja pa David Franca in Jurij Starman iz kluba Žusterna.

V konkurenci mladincev je kilometrsko razdaljo najhitreje preveslal Rok Šmit (KKK Bohinj), drugi je bil Matic Klobučar (KK Soške elektrarne), tretji pa Jan Šmit (KKK Bohinj). Tudi med mladinkami je zlato osvojila članica bohinjskega kluba Špela Bajrič, druga je bila Mia Medved (KK Soške elektrarne), tretja pa Metka Štefič Volk (KKK Žusterna).

Blaž Jug, član KK Soške elektrarne, je bil najboljši v konkurenci mlajših mladincev, za njim pa sta se na oder za zmagovalce uvrstila Matej Toplikar (KKK Žusterna) in Jakob Klobučar (KK Soške elektrarne). Klobučar in Jug sta moči združila tudi v konkurenci kajakaških dvojcev, kjer sta tekmovanje končala pred Matejem Toplikarjem in Sebastjanom Blažekom (KKK Žusterna) ter klubskima kolegoma Alenom Telbanom in Vidom Rutarjem (KK SE). V konkurenci mlajših mladink sta bili najhitrejši Špela Bajrič in Taja Smukavec (KKK Bohinj), drugi sta bili Mia Medved in Eva Jeklin (KK SE), tretji pa Metka Volk Štefič in Lea Podnar (KKK Žusterna).

V kategoriji deklic je bila najboljša Taja Smukavec (KKK Bohinj), druga je bila Eva Volk, tretja pa Ula Valentič (obe KKK Žusterna). Tekmovalki koprskega kluba Volkova in Valentičeva sta zlato kolajno osvojili v K2, drugi sta bili Maša Račič in Pika Kuselj (KKK Krško), tretji pa Lea Volk in Hana Iljaš (KKK Čatež). Med dečki je najboljši rezultat postavil Luka Drol (KK SE), ki je bil hitrejši od Bohinjcev Jana Marklja in Matica Ajdiča. Drol se je zlata razveselil tudi skupaj s Titom Faletičem v K2, druga sta bila člana KKK Žusterna Peter Karas in Dar Veter Larikov, tretja pa Markelj in Ajdič (KKK Bohinj).

V kategoriji mlajših deklic je zmagala Eva Alina Hočevar (KK Simon), ki dobre rezultate dosega tudi v slalomu in spustu na divjih vodah, druga je bila Urška Kosednar (PRŠ Bakovci), tretja pa Hana Iljaš (KKK Čatež). Med dečki je naslov državnega prvaka pripadel Klemnu Rajčiču (KKK Žusterna), drugi je bil Maks Alič (KK Simon), tretji pa Maj Oštrbenk (KKK Čatež). Klemen Rajčič je zlato medaljo prvega dne državnega prvenstva osvojil tudi v kajakaškem dvojcu skupaj z Majem Parovelom, druga sta bila Nil Kerin in Jakob Stojanovič (KKK Čatež), tretja pa Matija Preskar in Luka Stijepovič (KKK Krško).

Podrobnejše rezultate si lahko ogledate tukaj.