Državno prvenstvo v Tacnu brez večjih presenečenj.

0
483

S tekmo državnega prvenstva v Tacnu so slalomisti na divjih vodah zaključili še eno izjemno uspešno sezono, v kateri so osvajali kolajne na največjih tekmovanjih tako v mladinski kot članski konkurenci. Na zadnji tekmi sezone, ki je minila v sproščenem vzdušju, velikih presenečenj ni bilo, saj so si državne naslove priveslali kajakašica Urša Kragelj, kajakaš Peter Kauzer, kanuist Benjamin Savšek in dvojec Luka Božič – Sašo Taljat.

Za najvišjo prednost na Savi sta poskrbela Luka Božič in Sašo Taljat (KK Soške elektrarne), ki sta brez težav priveslala do novega naslova državnih prvakov. Nastopila sta le v prvi vožnji in s prednostjo več kot enajstih sekund slavila pred Petrom Žnidaršičem in Luko Žganjarjem (KKK Ljubljana), tretja pa sta bila Blaž Cof in Jure Lenarčič (KK Tacen). »Zame se je glavna sezona končala po svetovnem prvenstvu. Za to državno prvenstvo se nisem posebej pripravljal, saj sem le včeraj opravil en trening, nato pa startal. Že jutri odpotujem na dopust, čoln pa bom dal na stran za vsaj pol meseca, če ne več,« je po tekmi povedal Luka Božič, ki je nastopil tudi v konkurenci kanuistov, kjer je zasedel četrto mesto. »Konkurenca je dobra, kakor na izbirnih tekmah, tako da se je treba kar potruditi, da prideš med najboljše. Berčič in Savšek sta svetlobna leta pred mano, ampak upam, da drugo leto naredim še korak naprej v posamični konkurenci,« je še dodal Božič.

Do osmega naslova državnega prvaka je priveslal Peter Kauzer, ki je z najhitrejšo vožnjo dneva v drugo le še potrdil prvo mesto, ki ga je zasedal tudi po prvi vožnji. Na drugo mesto se je s skoraj tremi sekundami zaostanka uvrstil njegov klubski kolega Janoš Peterlin (oba BD Steklarna Hrastnik), tretji pa je bil Jure Meglič (KK Tacen). »Na progi ni bilo najbolj luštno, ker sem zadnji teden po svetovnem prvenstvu več ali manj samo jedel in se redil. Škoda da je že konec sezone, če bi bilo pred koncem, bi bilo verjetno drugače, saj bi vsi veslali drugače, tudi jaz. Ampak za zaključek je prav lepo osvojiti še en naslov,« je po tekmi povedal Kauzer, ki je startal tudi v konkurenci kanuistov. »Benija (Savška, op. p.) sem prosil, da bi mi posodil čoln. Rekel sem, da bom na državnem vsaj enkrat startal v C1. Bilo je luštno, sicer sem bil kar utrujen, ker sem le 15 minut po vožnji v kajaku startal še v kanuju,« je še dodal Kauzer, na vprašanje, ali lahko v prihodnjih sezonah poleg Fabiena Lefevra tako v kajaku kot kanuju pričakujemo tudi njega, pa je odvrnil: »Ne ga srat! Včasih grem na treningih v kanu zardi veselja, drugače pa ostajam pri kajaku. Staram se, pa nimam toliko moči, da bi startal še v C1 ali C2. Bom ostal kar pri kajaku, tam je boljše.«

Le štiri stotinke sekunde so ločile prvouvrščeni v konkurenci kajakašic Uršo Kragelj in Evo Terčelj. Naslova prvakinje se je veselila Urša Kragelj (KK Soške elektrarne), drugo in tretje mesto pa sta si priveslali Eva Terčelj in Ajda Novak (obe KKK Ljubljana). »Vsako tekmo, ki jo startaš, si želiš zmagati, tudi tokrat je bilo tako. Naslov državne prvakinje je lep naslov za zaključek sezone. Ko si na startu, se potrudiš po najboljših močeh, če ti ne uspe povsem, pa se ne sekiraš tako kot na svetovnem prvenstvu,« je povedala Kragljeva, ki se je skozi celotno sezono spopadala s poškodbo, ki jo bo po koncu sezone poskušala povsem odpraviti. »Ne bi se rada odpovedala čolnu za nekaj časa, in se tudi ne bom, če ne bom videla, da je to potrebno. Mislim, da poškodbe ne bo rešil počitek, ampak pravilna vaja, da gradim mišice in pripravo, saj je bila ta poškodba verjetno odraz manjka moči. Upam, da se bo dalo rešiti. Sem pozitivno naravnana in res upam, da to ne bo kronična poškodba in da mi bo s strokovno pomočjo uspelo.«

V konkurenci kanuistov si je državni naslov priveslal Benjamin Savšek, dobitnik bronaste kolajne na nedavnem svetovnem prvenstvu v Pragi. Drugo mesto je osvojil Anže Berčič, tretji pa je bil Jure Lenarčič (vsi KK Tacen). »To državo prvenstvo, je le še pika na i. Vesel sem, da sem poleg kolajne na svetovnem prvenstvu postal še državni prvak. Kot kaže sem najboljšo formo prihranil za konec in letošnjo sezono lahko ocenim kot zelo uspešno. Zmeraj sem si želel kolajno na svetovnem prvenstvu, tako da so treningi iz preteklih let dokazali, da sem delal dobro. Zagotovo mi to daje še večji zagon za naprej in upam, da bom tudi v naslendji sezoni v takšni formi. Na tem bom delal še naprej, saj bi bilo škoda zaspati na lovorikah,« je dejal Benjamin Savšek.

V konkurenci kanuistk so bile prijavljene tri tekmovalke, a ker Avstrijka Viktoria Wolffhardt, sicer članica KK Soške elektrarne, ni startala, kategorija kanuistk ni štela za državne naslove. Zmagala je Nina Bizjak, pred Aljo Kozorog (obe KK Soške elektrarne).

Ob koncu državnega prvenstva je Kajakaška zveza Slovenije pripravila tudi podelitev nagrad najboljšim tekmovalcem letošnje sezone, ki so se s kolajnami izkazali na največjih tekmovanjih letošnje sezone. Na članskih in mladinskih prvenstvih v slalomu in spustu na divjih vodah ter sprintu na mirnih vodah je kolajne osvojilo več kot trideset različnih tekmovalcev.