Rok Šmit in Matija Odar zasedla 34. in 35. mesto.

0
584

Silovit sprint, ki se ga ne bi branili niti sprinterji na 200-metrski razdalji, je začel prvo tekmo na svetovnem prvenstvu v kajakaškem maratonu. Mladinci so se pomerili na 20500-metrski razdalji, s petimi vložki teka, ko tekmovalci zapustijo čoln ter s čolnom v rokah tečejo 100 metrov ob bregu. V teh 100 metrih jim člani ekip lahko ponudijo okrepčilo in morebitno pomoč. Ta kombinacija teka in veslanja, ki izvira iz prenašanja čolna preko jezov, dela ta šport še posebej zanimiv za gledalce.

Prva skupina devetih tekmovalcev je danes veslala v ritmu, ki mu je bilo težko sladiti in tekmeci so kar odpadali. Naša dva tekmovalca sta že na startu izgubila stik z vodilnimi, saj se v gneči skupinskega starta nista najbolje znašla. Do konca so se v prvi grupi obdržali štirje tekmovalci, ki so si medalje razdelili po dolgem finišu. Zmagal je Madžar Adam Petra pred Belgijcem Artuurom Petersom in drugim Madžarom Matyasom Koleszarjem. Domačin Casper Pretzmann je zasedel četrto mesto.  34. mesto Roka Šmita in 35. mesto Matije Odarja med 44 tekmovalci, sta dosežek, kot ga v tej disciplini še nismo imeli, a pot do najboljših bo še naporna.

Kajakaški maraton je pri nas nova disciplina, z njo se resneje ukvarjamo šele zadnja štiri leta. Zato so naši tekmovalci šele na začetku poti med najboljše, ki pa se jim z majhnimi koraki vsako leto zanesljivo bližamo. Tako vedno več tekmecev puščamo za seboj in rep za nami se veča, a do najboljših je še dolga pot.

Jutri se bosta Rok Šmit in Matija Odar med mladinci pomerila še v disciplini kajak dvosed.

 

Jakob Marušič