Začenja se svetovno prvenstvo v kajakaškem maratonu.

0
525

Deželo Vikingov z neba že nekaj dni pere, a zvečer se je vreme umirilo in pri polni luni, ki se je tu pojavila nenavadno zgodaj zvečer, se je z manjšo slovesnostjo odprlo še zadnje letošnje kajakaško svetovno prvenstvo – prvenstvo v kajakaškem maratonu. Ta zanimiva in napeta disciplina vključuje tudi tek s čolnom na 110-metrski razdalji, kar popestri tekmovanje in poskrbi za gledalce zanimivo dogajanje pred tribunami. Tako smo danes na tekmah veteranov videli nekaj prevračanj, prerivanja, padcev, pa tud kri iz razbite arkade preveč zagretih tekmovalcev.

Naša reprezentanca je majhna. V Kopenhagen sta odpotovala vsega dva tekmovalca Matija Odar in Rok Šmit, ki bosta v mladinski kategoriji poskušala tako jutri v disciplini kajaka enoseda kot v soboto v kajaku dvosedu doseči kar najboljši rezultat. Napovedi so težke, a v tej disciplini prevladujejo Portugalci in Južnoafričani, pa Danci in druge države tradicionalno močne v kajakaškem sprintu. Jutri bo na startu 20500 metrov dolge preizkušnje 43 mladincev iz 34 držav in upamo na dober nastop naših dveh tekmovalcev. Tudi vreme naj bi se izboljšalo.

Na Danskem so športi s čolni resnično popularni. Kar 350 prostovoljcev se je javilo za pomoč pri izvedbi tekmovanja, od tega je presenetljivo kar 80 odstotkov žensk. V odsotnosti večjih sponzorjev, pa je na pomoč izdatno priskočila država skozi paradržavne sklade za večja športna tekmovanja in bližnje lokalne skupnosti, ki so očitno obdržale veliko samostojnosti navkljub temu, da jih je mesto Kopenhagen še zdavnaj preraslo in zlilo v mega prestolnico tipičnih individualnih hiš.

 

Jakob Marušič