Ekipa kajakašic bronasta na SP v Pragi.

0
574

Ekipa kajakašic, za katero so veslale Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak je zadnji dan svetovnega prvenstva priveslala do bronaste kolajne, za srebrno pa zaostala le za nekaj stotink sekunde. Manj uspeha je bilo v posamični konkurenci, kjer je zahtevna postavitev proge v Pragi znova terjala visok davek med tistimi, ki so pred prvenstvom sodili v širši krog favoritov za odličja. Brez finalnega nastopa so tako ostali tudi kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj ter dvojec Luka Božič in Sašo Taljat. Slednja sta bila enajsta, Terčeljeva je zasedla 13. mesto, Urša Kragelj pa je bila 20.

V predzadnji preizkušnji svetovnega prvenstva v Pragi je za navdušenje poskrbela ekipa kajakašic, ki je še drugič v zgodovini svetovnih prvenstev priveslala do bronastega odličja. Pred tremi leti so bile Urša Kragelj, Eva Terčelj in Nina Mozetič bronaste v Tacnu, tokrat pa je namesto Mozetičeve, ki je zaključila tekmovalno kariero, veslala Ljubljančanka Ajda Novak. Za Novakovo je bil to sploh prvi nastop na članskih svetovnih prvenstvih. «”Ful” sem srečna. To je moja prva kolajna z večjih tekmovanj, že to je veliko, da sem jo dobila na članskem prvenstvu. Res sem zadovoljna,« je po tekmi povedala Novakova, ki je veslala ob dveh odličnih kajakašicah, ki se že lahko pohvalita z uspehi s članskih tekmovanj. »Bilo je veliko lažje, saj sta mi pred tekmo dali veliko nasvetov, ker sta že veslali v polfinalu, tako da sem vedela, kaj pričakovati. Zelo sta me spodbujali in nista delali pritiska, tako da sem se v njuni družbi na stratu počutila res sproščeno,« je o veslanju skupaj s Terčeljevo in Kragljevo povedala Ajda Novak.

Nad drugo ekipno kolajno s svetovnih prvenstev je bila navdušena tudi Urša Kragelj, ki se ji posamičen nastop ni izšel: »Seveda sem zadovoljna, ker ne pričakuješ ekipne kolajne. Te vožnje smo se lotile res sproščeno in uspela nam je dokaj dobra vožnja. Sicer smo imele tri dotike, ampak je tako težka proga, da to na srečo ni bilo odločilno. Škoda tistih nekaj več kot 20 stotink sekunde, ki nas je ločilo od drugega mesta.« Kolajna kajakašic je bila nekoliko nepričakovana, saj na tekmovanju v tej postavi niso še nikoli nastopile, a jih je dobra vožnja in nekaj težav tekmic uvrstila na zmagovalni oder. »Morda je bilo zaradi tako težke proge nekoliko nepričakovano, ampak smo vseeno pustile vse možnosti odprte, ker se je bilo treba res osredotočiti in odpeljati čim boljšo in čisto vožnjo, saj se hitro zgodijo napake in težave. Vsekakor bo lažje oditi iz Prage z medaljo v žepu,« pa je zaključila Terčeljeva.  

Zmagale so Čehinje Katerina Kudejova, Štepanka Hilgertova in Eva Ornstova, druge pa so bile Nemke Jasmin Schornberg, Cindy Pöschel in Claudia Bär.

V ekipni tekmi dvojcev je bila najboljša ekipa Češke, za katero so veslali Volf – Štepanek, Karlovsky – Jane in Kašpar – Šindler, drugi so bili Slovaki Hochschorner – Hochschorner, Škantar – Škantar in Kučera – Batik, tretji pa Britanci Florence – Hounslow, Davies – Lister in Burgess – Pitt.

Po presenetljivem razpletu v polfinalu kajakašev in kanuistov, kjer so brez finala ostali številni favoriti za odličja, med njimi branilec naslova svetovnega prvaka Peter Kauzer, olimpijski prvak Daniele Molmenti, nosilec petih olimpijskih kolajn Michal Martikan in drugi, je tudi zadnji dan prvenstva prinesel številna presenečenja. V polfinalu so obstali številni vrhunski slalomisti, ki so pred prvenstvom ciljali na zmagovalne stopničke, ne le na uvrstitev med najboljšo deseterico.

Med kajakašicami so izven finala ostale dvakratna olimpijska prvakinja domačinka Štepanka Hilgertova, olimpijska podprvakinja iz Londona Avstralka Jessica Fox, vse tri dobitnice kolajn na letošnjem evropskem prvenstvu v Krakovu Britanka Fiona Pennie, Italijanka Stefanie Horn in Avstrijka Viktoria Wolffhardt. Med dvojci sta za pravi šok med slovaškimi navijači poskrbela dvojčka Peter in Pavol Hochschorner, dobitnika štirih olimpijskih kolajn, ki sta imela hude težave na Vltavi in zasedla devetnajsto mesto izmed 20 posadk v polfinalu. Brez finala sta ostala tudi zmagovalca letošnjega skupnega seštevka svetovnega pokala Francoza Gaurthier Klauss in Matthieu Peche, žal pa tudi drugouvrščena v svetovnem pokalu Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta zasedla enajsto mesto. Za finalom sta Primorca zaostala za slabi dve sekundi, na progi pa sta naredila dva dotika, ki sta jima prinesla štiri dodatne sekunde.

»Ne vem natančno, kaj je šlo narobe. Zjutraj na ogrevanju sva se počutila dobro, pred tekmo pa sem doživel “blackout”. Že od prvega vzvratnega obrata in prvih protitočnih vrat nama ni šlo in se je podirala vožnja. Skozi celotno progo sva reševala čoln, da sva še ujela vrata. Proga je zahtevna, tudi drugi so delali veliko napak. Mislil sem, da bova prikazala boljše vožnje, ker nama je šlo v kvalifikacijah precej boljše, z izjemo kazenskih sekund, ki so naju tudi sedaj stale boljše uvrstitve. Z vožnjo nisem bil zadovoljen,« je po tekmi povedal Luka Božič.

»Startala sva umirjeno, a še zmeraj dovolj močno, da je čoln stekel. V prvem delu proge nama je šlo, potem pa so se začele pojavljati težave. Proga je zahtevna, poleg tega je še 20 sekund daljša od kvalifikacijske, kar se pozna proti cilju, ko ti pojenjajo moči,« je dodal Sašo Taljat, ki je podal še kratko oceno ob koncu sezone: »Prvič sva bila druga v skupnem seštevku svetovnega pokala, bila sva svetovna prvaka v spustu. Na tem svetovnem prvenstvu se nama je malo ponesrečilo, pa tudi prvi nastop na evropskem prvenstvu ni bil po načrtih. Začetek in konec sezone je malce šepal, vse ostalo pa je bilo po pričakovanjih.«

Brez finala sta ostali tudi obe polfinalistki v konkurenci kajakašic. Eva Terčelj je z dvema kazenskima sekundama zasedla 13. mesto, Urša Kragelj pa je bila 20. »Naredila sem dve večji napaki in dotik. Morda me je prav ta dotik stal uvrstitve v finale, če pogledam čas, ki sem ga dosegla. V srednjem delu sem ostala v roli, izgubila precej časa, kar mi je podrlo naslednjo kombinacijo. V spodnjem delu je bilo kolikor toliko v redu. Proga je zelo zahtevna in čez celo progo je treba delati, tako fizično kot psihično, biti moraš skoncentriran. V spodnjem delu proge nisem čutila utrujenosti, sem pa na žalost delala napake. Letos sem sicer naredila velik korak naprej, čeprav rezultatsko ni bilo vseskozi konstantno, a zmaga v svetovnem pokalu in ostalo nekoliko odtehtajo to nekonstantnost,« je po polfinalu povedala Terčeljeva.

Z posamičnim nastopom Urša Kragelj ni mogla biti najbolj zadovoljna, saj se je ji vožnja povsem podrla. »Ne vem, sama proga ni neizpeljiva, je pa zelo zahtevna, za punce verjetno še toliko bolj, ker je malo kombinacij z vodo, z izkoriščanjem vode, zato je potrebna fizična moč. Tudi tehnično je zelo “zaštrikana”, veliko je kombinacij levo in desno. Sama sem danes že od četrtih vrat naprej vozila slabo, se potem na sredini še nekako našla, a mi žal ni uspelo odpeljati dovolj hitro,« pa je po nastopu dejala Kragljeva.

V znamenju številnih napak in težav sta minili tudi finalni preizkušnji. V finalu kajakašic so prav vse tekmovalke naredile vsaj dva dotika. Zmagala je olimpijska prvakinja iz Londona Francozinja Emilie Fer, druga je bila njena rojakinja Nouria Newman, ki je bila srebrna tudi na letošnjem evropskem prvenstvu do 23 let, tretje mesto pa si je priveslala Nemka Jasmin Schornberg, sicer svetovna prvakinja iz leta 2009. Na tretjem mestu je bila sicer najprej uvrščena Slovakinja Jana Dukatova, ki je leta 2006 v Pragi priveslala do naslova svetovne prvakinje, vendar so ji sodniki naknadno dosodili dve kazenski sekundi, ki so jo potisnile na četrto mesto. V konkurenci dvojcev sta zmagala olimpijska podprvaka Britanca David Florence in Richard Hounslow, druga sta bila Čeha Jaroslav Volf in Ondrej Štepanek, ki po prvenstvu v Pragi končujeta svojo zelo uspešno kariero, tretja pa sta bila Slovaka Peter in Ladislav Škantar. Posadki Florence – Hounslow in Škantar – Škantar sta bili edini, ki sta v finalu veslali brez dotikov.

S svetovnim prvenstvom v Pragi se je glavni del slalomske sezone 2013, v kateri so slovenski tekmovalci dosegali izvrstne rezultate, končal, prihodnjo soboto tekmovalce čaka le še nastop na državnem prvenstvu. Nato bo sledil kratek premor in začetek priprav na novo sezono. Naslednje svetovno prvenstvo bodo organizirali Američani. Med 17. in 21. septembrom 2014 se bodo slalomisti za naslove svetovnih prvakov potegovali v Deep Creeku v Marylandu.