Kanuist Benjamin Savšek je na svetovnem prvenstvu v Pragi priveslal do bronaste kolajne!

0
426

Kanuist Benjamin Savšek je na svetovnem prvenstvu v slalomu, ki ta konec tedna poteka v Pragi, z bronasto kolajno poskrbel za veliko veselje v slovenskem taboru. Na zahtevno postavljeni progi na Vltavi je priveslal do prve posamične kanuistične kolajne na svetovnih prvenstvih po 30 letih. V finalu je veslal tudi Anže Berčič, ki je bil deveti. V popoldanskih ekipnih tekmah so kanuisti tekmovanje končali na četrtem mestu, kajakaši pa so bili šesti.

Slovenska slalomska reprezentanca nadaljuje tradicijo osvajanja kolajn na največjih tekmovanjih. Tokrat je za veliko veselje v slovenskem taboru poskrbel kanuist Benjamin Savšek, ki je na najpomembnejši tekmi sezone priveslal do prvih posamičnih stopničk v letošnjem letu. Kljub dobrim rezultatom slovenskih kanuistov, pa je reprezentanca na novo posamično kanuistično odličje s svetovnih prvenstev čakala kar 30 let. Leta 1983 je prav tako do brona v Meranu priveslal trener Benjamina Savška Jože Vidmar.

Olimpijec je bil zelo dobro na poti, na vmesnih časih tudi vodil, a je imel nekaj težav v zadnjem delu proge, tako da je ciljno linijo prečkal kot tretji. Na vrhu so čakali še trije izvrstni tekmovalci domačin Stanislav Ježek, branilec naslova svetovnega prvaka Francoz Denis Gargaud Chanut in olimpijski podprvak Sideris Tasiadis iz Nemčije. Vsi trije so v spodnjem delu proge naredili preveč napak in zaostali za Savškom, ki se je tako veselil prve kolajne s svetovnih prvenstev in druge posamične z največjih tekmovanj. Bron je že osvojil na lanskem evropskem prvenstvu v Augsburgu.

»Boril sem se do konca. Bilo je težko, saj je proga zahtevna, tako da mi je v spodnjem delu že začelo primanjkovati moči. Iz sebe sem iztisnil vse, v zadnjih protitočnih vratih me je odneslo, tako da sem mislil, da sem precej izgubil, a kot sem rekel, boril sem se do konca. Ko sem prišel v cilj, sem imel zaradi teh zadnjih protitočnih vrat nekaj grenkega priokusa, potem pa sem videl, da so imeli tudi drugi tekmovalci v spodnjem delu veliko težav. Boril sem se do konca, prigaral sem to kolajno in res sem zadovoljen, da mi je v finalu tokrat uspelo zdržati do konca,« je po tekmi z velikim navdušenjem razlagal Benjamin Savšek.

Ker so bili na vrhu proge še trije tekmovalci, vajeni doseganja izvrstnih rezultatov, je Savšek v cilju nestrpno pričakoval konec finalnih preizkušenj: »V cilju sem bil nekoliko razočaran, vsaj dokler niso vsi prišli v cilj, saj nisem bil prepričan, da bo kolajna moja. Ko sem videl, da sem jo osvojil, se mi je odvalil kamen od srca. To je res velik uspeh v moji karieri. To mi je še manjkalo, na svetovnem prvenstvu osvojiti kolajno. Verjetno pa bom šele v prihodnjih dneh dojel, da sem res dosegel ta uspeh.«

V finalu je veslal tudi Anže Berčič, ki je bil deveti in tako priveslal do najboljšega rezultata na članskih svetovnih prvenstvih doslej. »Finalna vožnja se ni iztekla tako, kot sem si zamislil. Začel sem kar dobro, sicer malo majavo, ampak vseeno dobro. Potem sem naredil dotik, ki me je očitno nekoliko iztiril, nato pa sem imel težave, na vratih, ki naj bi jih peljal naravnost, sem šel vzvratno, izgubil precej časa, nato pa mi je v spodnjem delu še zmanjkalo energije in do cilja ni šlo tako, kot bi moralo. Poleg tega sem imel še tri dotike. Za prvo finale na svetovnem prvenstvu sem zadovoljen, sploh zato, ker mi ta proga ne leži najbolj. Ta rezultat je odličen zaključek sezone. Zelo sem vesel za Benjamina, da mu je uspelo priti do tretjega mesta,« je povedal 22-letni kanuist, ki je bil tudi najmlajši kanuist v finalu.

Varovanec Mihe Terdiča ima za seboj izvrstno sezono. Dvakrat je zmagal v svetovnem pokalu, na evropskem prvenstvu je osvojil bron v ekipni tekmi skupaj s Savškom in Luko Božičem, na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane je osvojil naslov ekipnega svetovnega prvaka, na evropskem prvenstvu mladincev in mlajših članov pa je v posamični konkurenci priveslal do srebra. »Nisem si predstavljal, da mi bo to uspelo. Ko pogledam nazaj, sem letos osvojil veliko medalj, tako da sem res vesel. Če bi me na začetku sezone vprašali, ali bi bil zadovoljen s takšnim razpletom, bi takoj podpisal,« je še dodal Berčič.

Naslov svetovnega prvaka si je priveslal Britanec David Florence, za katerega je to prvo posamično odličje v kanuju enosedu s svetovnih prvenstev, sicer pa se lahko pohvali tudi s srebrnima kolajnama z olimpijskih iger. V kanuju enosedu je bil drugi v Pekingu, v dvosedu pa v Londonu. Srebrno kolajno je osvojil Slovak Alexander Slafkovsky, ki je prav tako priveslal do prvega posamičnega odličja s svetovnih prvenstev, sicer pa že ima pet zlatih kolajn z ekipnih tekem.

Kanuisti so imeli izvrstno priložnost za nove stopničke tudi v ekipni tekmi. V vseh dosedanjih nastopih v letošnji sezoni so stali na stopničkah, tokrat pa so jih od bronaste kolajne ločile vsega tri stotinke sekunde. Luka Božič, Anže Berčič in Benjamin Savšek so bili v popoldanskem delu programa nekoliko nenatančni, saj so imeli šest kazenskih sekund, ki so jih uvrstile na četrto mesto. »Kot sem videl, smo bili zelo izenačeni. Škoda, da se je ta vožnja Beniju malce ponesrečila, ampak za sabo ima izjemen dan in sem zelo vesel zanj. Vožnjo smo odpeljali tako, kot vse letos, varno in lepo. Postavili smo tudi dober čas, a so nas na koncu kazenske sekunde potisnile na četrto mesto,« je povedal Luka Božič, ki ga v nedeljo čaka še nastop v kanuističnem dvojcu skupaj s Sašem Taljatom. Naslov svetovnih ekipnih prvakov so si priveslali Slovaki Michal Martikan, Alexander Slafkovsky in Matej Benuš, drugi so bili Nemci Sideris Tasiadis, Jan Benzien in Franz Anton, tretji pa Francozi Denis Gargaud Chanut, Nicolas Peschier in Jonathan Marc.

Ekipa kajakašev, za katero so veslali Peter Kauzer, Simon Brus in Martin Albreht, je bila šesta. V tej konkurenci so bile razlike med ekipami kar precejšnje. Zmagali so Italijani Daniele Molmenti, Andrea Romeo in Giovanni de Gennaro, sekundo in pol za njimi so zaostali Poljaki Mateusz Polaczyk, Dariusz Popiela in Grzegorz Polaczyk, tretji pa so bili Francozi Etienne Daille, Boris Neveu in Mathieu Biazizzo.

V posamičnem finalu kajakašev, kjer Slovenija prvič po letu 2007 ni imela svojega predstavnika, sta za dvojno zmago poskrbela domačina Vavrinec Hradilek in Jiri Prskavec. Olimpijski podprvak Hradilek je bil izjemno hiter, saj je kljub dvema kazenskima sekundama prvenstvo končal na vrhu s prednostjo 1,38 sekunde. Drugo mesto je osvojil aktualni evropski prvak Jiri Prskavec, tretji pa je bil Poljak Mateusz Polaczyk, ki je bil drugi na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Bratislavi. V konkurenci kanuistk je z ogromno prednostjo trinajstih sekund slavila Avstralka Jessica Fox, druga je bila Britanka Mallory Franklin, tretja pa Francozinja Caroline Loir. V ekipni tekmi so bile najboljše kanuistke Avstralije, druge so bile Čehinje, tretje pa Nemke.

V nedeljo se bo prvenstvo končalo s posamičnimi in ekipnimi preizkušnjami kajakašic in kanuističnih dvojcev. Slovenijo bodo v polfinalu zastopali kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj ter dvojec Luka Božič – Sašo Taljat, v popoldanski ekipni tekmi pa se bodo preizkusile tudi slovenske kajakašice.

 

Uradna stran prvenstva: www.slalomtroja.cz