Dvojec Božič-Taljat in kajakašica Eva Terčelj so olimpijski slalom zaključili v polfinalu.

0
574

London, 2. avgusta (STA) – Po današnjih polfinalih so se končali slovenski nastopi v slalomu na divjih vodah na olimpijskih igrah v Londonu. Potem ko se z osmim mestom v kajakaškem centru Lee Valley v finale ni uspelo prebiti kanuističnemu dvojcu Sašo Taljat – Luka Božič, je v polfinalu spodletelo tudi kajakašici Evi Terčelj, ki je OI končala na 13. mestu.

Terčeljeva, 11. v kvalifikacijah, je v polfinalu že v osmih vratcih napravila dotik, nato pa napaki napravila še v 17. in 21. vratcih, kar ji je preprečilo vstop v finale elitne deseterice. Najhitrejša polfinalistka je bila Poljakinja Natalia Pacierpnik, slovenska predstavnica pa je za finalom zaostala za 1,24 sekunde. Ko je prišla v cilj, se je jezno “tolkla po glavi”.

“Po glavi sem se tolkla zato, ker nisem prav zadovoljna s svojim polfinalnim nastopom, saj sem naredila kar nekaj napak, predvsem dotike, do katerih je prišlo predvsem po neumnosti. Pred tekmo sem se počutila dobro, tudi proga mi je ustrezala, vendar se ni razpletlo tako, kot bi si želela. To je šport,” je po nastopu povedala 20-letna kajakašica, ki ji je ustrezala tudi postavitev proge: “Vse mi je bilo všeč, tudi dober občutek sem imela. A očitno olimpijske igre vseeno ustvarijo nek pritisk oziroma gre za neko posebno atmosfero. Kljub vsemu sem zelo vesela, da sem bila lahko del teh iger.”

Mlada kajakašica, ki si je pred igrami želela odpeljati brez kazenskih sekund in prikazati tekočo vožnjo, bo izkušnje, ki jih je pridobila v Londonu, skušala obrniti v prid v nadaljevanju kariere. “Mislim, da mi bodo izkušnje vsekakor prišle prav. Če ne drugje, pa pri psihični pripravi, saj menim, da so olimpijske igre največji dogodek v športnikovi karieri. Mislim, da bo v bodoče samo še lažje,” je v smehu povedala Terčeljeva.

Že pred tem sta Božič in Taljat, ki sta bila v kvalifikacijah šesta, v polfinalu z enim dotikom pristala na osmem mestu in tako za dve mesti zaostala za finalom in bojem za kolajne; zmanjkalo jima je slabe tri sekunde. Razumljivo sta bila mlada kanuista po nastopu zelo razočarana. “Pri nas je že težko biti slabši po rezultatu. Osmo mesto z olimpijskih iger se morda res ne sliši tako slabo, a vožnja danes ni bila temu primerna. Nikakor nama ni steklo. Začela sva zelo previdno, tako, kot sva si zadala, a potem ni bilo prave kemije in čoln ni tekel tako, kot bi moral,” je z glavo zmajeval Taljat, ki je z reprezentančnim kolegom Božičem upal, da bosta imela priložnost boriti se z najboljšimi v finalu.

“Postavitev je bila resda drugačna kot v kvalifikacijah, a sva si progo dobro ogledala in s tem ni bilo težav. Ni pa bilo prave moči in vse skupaj ni potekalo tako, kot sva si zadala pred tekmo. Ne vem, zakaj se je to zgodilo. Vse sva naredila prav; od priprave na tekmo, ogrevanja, psihične priprave … Na koncu na taki tekmi odločajo malenkosti in tako je bilo tudi danes,” je še pojasnil Taljat, njegov kolega v čolnu pa je dodal: “Z današnjim nastopom nisva zadovoljna. Že na začetku nama ni steklo, potem so se napake le še stopnjevale in če potegneva črto, z nastopom na olimpijskih igrah nisva zadovoljna.”

“Ne vem. Kvalifikacije sva dobro odveslala, kot sva si zadala. Danes sva skušala ponoviti takšen nastop, saj bi bil dovolj za uvrstitev v finale, ampak nama ni uspelo. Če bi prišla v finale, pa bi tam pokazala še kaj več. Upal sem, da bi nama uspelo med šesterico in bi lahko potem pokazala najino pravo vožnjo, a žal nisva imela te možnosti. Tako da res nisva zadovoljna,” je po nastopu še povedal Božič.

Že v sredo je svoje nastope na OI končal kajakaš Peter Kauzer s šestim mestom, dan prej pa je bil kanuist Benjamin Savšek osmi.

 

Več informacij: http://www.london2012.com/canoe-slalom/