Kauzerju ni uspelo stopiti na olimpijski prestol

0
561

London, 01. avgusta (STA) – Slovenski kajakaš Peter Kauzer je na olimpijskih igrah v Londonu osvojil šesto mesto v finalu slaloma na divjih vodah. Zmagal je trikratni evropski prvak (2012, 2011, 2009) Italijan Daniele Molmenti, ki danes praznuje 28. rojstni dan, pred Čehom Vavrinecom Hradilekom in Nemcem Hannesom Aignerjem.

Eden glavnih slovenskih adutov za kolajno, dvakratni svetovni prvak je svoje napovedi po zlatu še okrepil po polfinalni vožnji, ko je kljub dotiku dosegel najhitrejši čas. Toda v finalu je že v tretjih vratcih dobil dve kazenski sekundi, vožnja na vse ali nič pa se mu v srednjem in spodnjem delu ni izšla, ko se je skoraj obrnil in je dobil še štiri kazenske sekunde, tako da je žlahtna kovina dokončno splavala po vodi.

Kauzer je po tekmi razočarano pojasnil, kaj je šlo v odločilnem nastopu narobe: “Saj ste sami videli. V tretjih vratcih je voda zanihala in čolna nisem mogel spraviti spodaj, tako da sem jih udaril. Nato sem še ujel ritem in do 15. vratc mi je dobro kazalo in je bila vožnja še kar dobra, tam pa me je v bistvu skorajda prevrnilo in tam sem se dokončno zavedel, da je to to danes za mene. Skušal sem se še boriti do cilja, ampak če veš, da se ti vožnja podre, potem ravno ne uživaš v njej. Takšna je usoda, kaj češ.”

Kauzer je sicer že v polfinalni vožnji naredil eno napako, a sam pravi, da ta ni bila pomembna, saj je bil dovolj hiter. Tudi sama postavitev mu je danes zelo ustrezala. Vse od pekinških iger, ki so se zanj končale z razočaranje, je naredil vse, da bi tu v kajakaškem centru Lee Valley dokazal svoje mojstrstvo.

“Resda so olimpijske igre le na vsake štiri leta, ampak to je vseeno le tekma kot vsaka druga. Sam sem ponosen na vse dosežke, ki so mi uspeli, in tudi na ta rezultat. Ampak zgodi se … Tudi najboljšim se zgodi napaka. Bodo imeli pa vsaj “ljudje s kavča” po blogih veliko za povedati in pokritizirati mojo psiho,” je slabe volje pojasnil Hrastničan in dodal: “A takšno je življenje, nimaš kaj. Jaz vem, da sem dal vse od sebe. Kljub temu, da se mi je vožnja podrla, sem se boril do konca. A danes to ni bilo dovolj, drugi so bili boljši. Tako pač je.”

Čeprav je bil seznanjen s tem, kako so v finalu veslali njegovi tekmeci, ga to ni nič obremenjevalo pred nastopom: “Mi kajakaši, glede na to, da na običajnih tekmah ni toliko gledalcev, morda nismo vajeni tega navijanja, a občutek je res dober. Tako da sem pred svojim nastopom imel informacije, kako so finale opravili tekmeci, a to me ni prav nič skrbelo. Jaz sem se zavedal, da grem lahko še hitreje kot tekmeci, pa pač ni šlo.”

Hrastničana so napake stale (bržčas) kolajne že na OI leta 2008 v Pekingu, ko je bil v kvalifikacijah prepričljivo najhitrejši, nato pa v polfinalu zaradi dotika pristal na 13. mestu. Tudi tokrat ni šlo brez napak. “Pač, tako je. Danes so bili Molmenti, Hradilek in Aigner pač boljši od vseh nas. Jaz sem naredil napako, oziroma ne le eno, kar precej napak, in na olimpijskih igrah si teh ne smeš privoščiti. Oni si jih niso in vsem trem iskreno čestitam za njihove nastope in za uresničitev olimpijskih sanj,” je o razpletu pri vrhu še povedal slovenski kajakaš.

Njegov oče in trener Peter Kauzer st. je prepričan, da njegovega sina današnje razočaranje ne bo preveč potrlo in da bo z uspehi še razveseljeval svoje navijače: “Seveda, kaj pa nam preostane drugega. Jaz mislim, da bo še vztrajal. Ima rad ta šport in dokler bo užival v tem, bo vztrajal. Jaz mislim, da se vnovič vidimo v Riu na popravnem izpitu.”

Že v torek je svoje nastope na OI končal Benjamin Savšek z osmim mestom med kanuisti, v četrtek pa pa polfinalne in morebiti finalne preizkušnje čakajo še kanuistični dvojec Luka Božič/Sašo Taljat in kajakašico Evo Terčelj.

Več informacij: http://www.london2012.com/canoe-slalom/