Savšek tokrat zamudil priložnost za kolajno, a bo novo iskal v Riu

0
568

London, 31. julija (STA) – Slovenski kanuist Benjamin Savšek je na olimpijskih igrah v Londonu po številnih napakah v finalu v slalomu na divjih vodah zasedel osmo mesto. Zmagal je francoski as Tony Estanguet, olimpijski prvak iz let 2000 in 2004, pred evropskim prvakom, Nemcem Siderisom Tasiadisom, in Slovakom Michalom Martikanom, zlatim z OI 1996 in 2008.

Petindvajsetletni Ljubljančan, varovanec trenerja Jožeta Vidmarja, ki je imel tako v kvalifikacijah kot polfinalu drugi čas, je v finalu hitro napravil napako in se dotaknil že tretjih vratc, zatem pa se mu je nastop povsem “podrl”, tako da je s 108 kazenskimi sekundami pristal na osmem mestu, zadnjem med finalisti.

Čeprav se je zdelo, da Savšku tudi današnja postavitev na progi v Lee Valleyju izjemno ustreza, saj je v polfinalu po novi odlični vožnji zaostal le za Tasiadisom, se mu je nato finalni nastop povsem ponesrečil. “Mislim, da sem v polfinalu pokazal tako super vožnjo, da sem potem v finalu meril zelo visoko. Videl sem, da sem s svojimi vožnjami sposoben priti na najvišja mesta, a seveda bi moral to pokazati še v finalu. Mislim, da sem pričakoval preveč in se mi je napaka zgodila že v tretjih vratih, potem še v naslednjih protitočnih vratih. Štiri kazenske sekunde pa je težko nadoknaditi za najvišja mesta, tako da sem mogoče popustil na sredi proge in so se napake le še vrstile vse do konca,” je po nastopu o svoji finalni vožnji dejal 25-letnik in razočarano dodal: “Na žalost se mi v finalu ni izšlo. Ne vem, kaj naj sploh rečem.”

Savšek priznava, da je po polfinalu začel razmišljati tudi o kolajni, s čimer si je na rame naložil še dodaten pritisk: “Po odlični vožnji v polfinalu sem imel zagotovo v mislih kolajno, kar je velik pritisk ponoviti tako vožnjo. Po polfinalu sem pričakoval, da bom segel visoko, a se mi žal ni izšlo.”

Ljubljančan bo olimpijski nastop vzel kot šolo za naprej. “Sem pa zelo zadovoljen s tem, da sem prišel do finala in da sem že v kvalifikacijah in polfinalu kazal dobre vožnje. Vidim, da sposoben sem, ampak treba bo še malo delati na psihični stabilnosti,” je dejal Savšek, ki je nastopil na svojih prvih olimpijskih igrah: “Sem na prvih olimpijskih igrah in to je res velik dogodek, ko na igrah nastopaš v finalu, to pa prinese seboj tudi velik pritisk. Sam bom skušal te izkušnje, ki sem jih pridobil tu, peljati naprej in upam, da me čaka kje še kakšen rezultat na svetovnih prvenstvih in čez štiri leta spet na olimpijskih igrah. Tam bom skušal popraviti današnji nastop,” je zatrdil Savšek.

Trener Vidmar je po tekmi dejal, da je njegov varovanec dokazal, da se zmore enakovredno meriti tudi z najboljšimi: “Benjamin je danes, predvsem s polfinalno vožnjo, res dokazal, da zna in zmore. Škoda pa je za finalno vožnjo, v kateri se mu je na začetku malenkost zalomilo oziroma je v želji po uspehu zavzel preveč ravno linijo in je prišlo do prvega dotika. Od tam naprej pa so se v želji, da bi nadoknadil dotik, zadeve začele lomiti. Ampak ne glede na to mu kot trener lahko le čestitam.”

V sredo polfinale čaka kajakaša Petra Kauzerja, ki je eden glavnih slovenskih adutov za kolajno, v četrtek pa bodo v polfinalu olimpijske tekme veslali še Sašo Taljat in Luka Božič med kanuističnimi dvojci ter Eva Terčelj med kajakašicami.

Več informacij: http://www.london2012.com/canoe-slalom/