Ekipa dvojcev je na SP v Solkanu osvojila srebro, kajakaši pa so bili bronasti.

0
574

Slovenska spustaška reprezentanca je najuspešnejše svetovno prvenstvo doslej zaključila še z dvema kolajnama na ekipni tekmi. Ekipa dvojcev, v kateri so veslali Luka Božič, Sašo Taljat, Blaž Cof, Simon Hočevar, Peter Žnidaršič in Luka Žganjar se je veselila srebra, kajakaši Nejc Žnidarčič, Tim Kolar in Vid Debeljak pa so bili tretji. Le dve stotinki sekunde pa sta do brona ločili kanuiste.

Svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah, ki je ta konec tedna potekalo v Solkanu, se je za slovensko ekipo izteklo sijajno. Prav vsak tekmovalni dan so osvojili po dve kolajni. Zlati in srebrni kolajni kanuističnih dvojcev, srebrni Nejca Žnidarčiča in bronasti Blaža Cofa, sta ekipi dvojcev in kajakašev zadnji dan dodali še srebro in bron. Najuspešnejši slovenski tekmovalec prvenstva je bil Blaž Cof, ki je osvojil dve srebrni in eno bronasto kolajno: »Nisem pričakoval, da bom osvojil tri kolajne, sem si jih pa želel. Druga vožnja je bila popolna, težko bi odpeljali bolje, mogoče bi se sicer še dalo popraviti kakšno malenkost. Vlekli smo do konca in očitno se je izplačalo. Francozi so bili tri desetinke hitrejši, kar ni veliko, je pa tudi drugo mesto lep dosežek. Tudi v kanuju enosedu smo bili zelo dobri, za las smo bili četrti.«

Enkraten začetek sezone ima tudi Luka Božič, ki je na EP v slalomu pretekli vikend osvojil ekipno bronasto kolajno, v petkovem nočnem finalu skupaj s Sašom Taljatom osvojil drugi naslov svetovnega prvaka v sprintu, zadnji tekmovalni dan pa se veselil še ekipnega srebra. »To je najboljši začetek sezone do sedaj. Čeprav sva imela prejšnji teden v slalomu nekaj težav, upam, da bova na naslednjih tekmah to popravila. To prvenstvo sva vzela kot poseben dogodek, saj je bila tekma v domačem okolju, na domači progi. Zaradi tega sva se tudi odločila za start. Šlo nama je zelo dobro in upam, da bo prvenstvo še kdaj v bližini, da se odločiva za start, saj je super tekmovati tudi v spustu. Glavni pa še vedno ostaja slalom, saj je olimpijska disciplina, kar naju žene naprej,« je povedal Luka Božič, Sašo Taljat pa dodal: »To je bil res super vikend. Druga vožnja je bila izpeljana popolno. Zdaj gre spust na stranski tir, je pa tu super ekipa in dobro vzdušje.«

Navdušena sta bila tudi najmlajša Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, ki sta po petkovih kvalifikacijah vodila, a nato v finalu veslala nekoliko slabše in bila osma. »Tega pred začetkom sezone nisva pričakovala. Najprej sva se posvečala spustu in predvsem slalomu, ko pa se nama na izbirnih tekmah za slalomsko ekipo ni povsem izšlo, sva se posvetila le spustu. S Petrom sva bila dobro pripravljena, tako da sva zelo vesela, da nama je na tem prvenstvu nekaj uspelo,« je povedal Luka Žganjar.

Svetovni prvaki so postali Francozi Guillaume Alzingre-Yann Claudepierre, Damien Guyonnet-Gaetan Guyonnet in Frederic Leclerc-Remi Pete, tretji pa so bili Čehi Jan Stastny-Ondrej Rolenc, Michal Šramek-Lukaš Tomek in Roman Mornjstejn-Petr Vesely.

Novo kolajno so osvojili tudi kajakaši Nejc Žnidarčič, Vid Debeljak in Tim Kolar, ki so na Soči priveslali do brona. Lansko leto v Franciji je Slovenija, za katero so veslali Žnidarčič, Kolar in Maks Frančeškin, osvojila naslov svetovnih prvakov, tokrat pa so bili najuspešnejši Čehi Tomaš Slovak, Richard Hala in Karel Slepica, drugo mesto pa so osvojili Francozi Theo Devard, Quentin Bonnetain in Clement Faure.

»Mogoče smo pričakovali kaj več, vendar sta bili vožnji solidni, tako da sem zelo vesel. Kolajna bo doma dobila posebno mesto, proslavljati pa ne bom imel časa, saj me jutri že čaka matura,« je povedal najmlajši Vid Debeljak, za katerega je to prvo odličje s članskih prvenstev. Zadovoljen je bil tudi Tim Kolar: »Upal sem na medaljo, prepričan pa nisem bil, druge ekipe so močne, vsakič znova je treba biti boljši. Videli smo, da so razlike zelo majhne, tako da hitro ostaneš praznih rok, kar smo videli na evropskem prvenstvu, kjer smo bili z napako na koncu peti. Današnji vožnji nista bili idealni, sta pa bili solidni. Nekaj je še rezerve, tako da so izboljšave še možne.«

Zelo visoke cilje pred prvenstvom je imel tudi Nejc Žnidarčič, ki je v posamični vožnji sicer ciljal na zlato, na koncu pa bil drugi. Po prespani noči je takole ocenil prvenstvo: »Tiste pike na i, ki sem si jo želel, ni bilo. Po prespani noči in ko sem videl vmesne čase, sem ugotovil, da sem vse izgubil v prvih 18 sekundah. Na mirnem delu sem izgubil sekundo in 25 stotink. Sploh mi ni jasno, kako sem lahko veslal tako počasi v zgornjem delu. Izgleda, da sem se taktično napačno odločil in šel prepočasi. Spodnji del je bil vrhunski, šel sem sekundo hitreje kot ostali tekmovalci, a tisti zgornji del me je zagotovo stal zlate medalje. Ne bi si smel privoščiti tako počasnega zgornjega dela.« Zadovoljen je bil tudi z ekipno kolajno: »Lani nam je sigurno bolj ležalo. V sredinskem delu nismo uspeli vzeti s seboj dovolj hitrosti za ravnino. Tako taktično kot tehnično smo odpeljali dobro, a sta bili danes dve reprezentanci realno boljši.«

Blizu uspeha so bili tudi kanuisti Simon Hočevar, Blaž Cof in Luka Žganjar, ki so bronasto kolajno zgrešili za pičli dve stotinki sekunde in prvenstvo končali na četrtem mestu. Zmagali so Francozi Guillaume Alzingre, Tanguy Marquer in Stephane Santamaria, drugi so bili Čehi Ondrej Rolenc, Lukaš Novosad in Antonin Haleš, tretji pa Nemci Normen Weber, Tim Heilinger in Dominik Pesch.

V ekipni tekmi so tekmovale tudi kajakašice. Zmagale so Francozinje Claire Bren, Sixtine Malaterre in Manon Hostens, druge so bile Nemke Manuela Stoberl, Birgit Bach in Sabine Fuesser, tretje pa so bile Italijanke Andrea Merola, Contanza Bonaccorsi in Cristina Favaretto.