Špela Ponomarenko Janić je v finalu A na 500m zasedla peto mesto.

0
349

Lizbona, 16. junija (STA) – Z moško tekmo na 5000 metrov se je v portugalskem Montemorju končalo evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah. Slovenske barve je na najdaljši razdalji zastopal kajakaš Jošt Zakrajšek in tekmo končal kot peti. Že v soboto je bil na 1000 metrov četrti.

Zakrajšek je bil tudi na eni tekmi svetovnega pokala na petkilometrski razdalji že četrti, tudi s petim mestom pa je izboljšal svojo najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih. Zmagal je Nemec Max Hoff pred Portugalcem Fernandom Pimento in Dancem Renejem Poulsnom. Slovenec je za stopničkami zaostal slabih 15 sekund.

“Pred tekmo je vladala velika živčnost, start smo morali ponavljati. Hitro sem spoznal, da bo šlo na nož, pomaknil sem se na zunanjo stran skupine, kar se je izkazalo za dobro potezo. V ozadju je bilo namreč precej trkov, tudi grdih besed, enkrat sem se hotel že ozreti nazaj, saj se mi je zdelo, da so si delili tudi kakšne zaušnice. Tekma je bila torej ne boj, ampak mesarsko klanje, kot pravijo. Na koncu sem bil peti, kar je nek realni pokazatelj, kam trenutno sodim. Do svetovnega prvenstva pa je še dovolj časa, da še izboljšam dosežek,” je po tekmi povedal Zakrajšek, ki ga najprej čakajo sredozemske igre, kjer računa na dober rezultat na 1000 metrov.

Že pred tem je kajakašica Špela Ponomarenko Janić dopoldne osvojila peto mesto na 500 metrov, popoldne pa nastopila še v velikem finalu na 200 m, kjer je pristala na sedmem mestu. Na najkrajši razdalji je slavila Poljakinja Marta Walczykiewicz pred Španko Tereso Portela in Madžarko Natašo Janić. Ponomarenkova je za tretjim mestom zaostala slabih sedem desetink sekunde.

“Na 200 metrov ne moreš dobiti tekme s samim startom, lahko pa jo izgubiš. To se je danes meni zgodilo. Imele smo močan veter v prsi, v bloku sem se ves čas popravljala, da me ne bi vrglo ven, na koncu sem malo zamudila na startu in verjetno me je to stalo boljše uvrstitve od sedmega mesta,” je nastop na 200 m pokomentirala Ponomarenko Janićeva.

Na 500 m pa je zmagala Srbkinja Dalma Benedek pred Madžarko Danuto Kozak in Nemko Katrin Augustin. Primorka je za stopničkami zaostala dobro sekundo.

“Zjutraj se že na ogrevanju nisem dobro počutila. Ampak osvojila sem peto mesto, kar je moj drugi najboljši rezultat na 500 metrov, tako da s samim rezultatom moram biti zadovoljna. Vedno pa si želiš več, najlepše je vsakič osvojiti kolajno, ampak tako pač ne gre. Trenutno je bilo peto mesto to, kar sem bila danes sposobna,” je še povedala slovenska tekmovalka, ki bo tako kot Zakrajšek nastopila tudi na prihajajočih sredozemskih igrah v Mersinu.

“Tam bom nastopila v obeh disciplinah. Na zadnjih sredozemskih igrah je bila v programu le 500-metrska preizkušnja, ki sem jo dobila. Lepo bi bilo to ponoviti. Na 200 metrov pa sta trenutno pred mano Španka Teresa Portela in Francozinja Sarah Guyot, tako da se bo treba tam malo bolj potruditi,” je napovedala Slovenka.