Eva Terčelj je na EP osvojila 6. mesto in si zagotovila tudi pot na OI v Londonu.

0
587

Zadnji dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Augsburgu sta izmed slovenskih tekmovalcev nastopili le kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj, ki sta odločali tudi o potnici na olimpijske igre. S šestim mestom si je pot v London priveslala Eva Terčelj, Urša Kragelj pa je po hudi napaki v polfinalu prvenstvo končala na 17. mestu.

20-letna Ljubljančanka Eva Terčelj je evropsko prvenstvo v Nemčiji končala na šestem mestu. Bolj kot rezultat jo je razveselilo dejstvo, da si je z njim priveslala olimpijsko vozovnico za London, saj je bila na odločilni tekmi boljša od Urše Kragelj. Študentka arhitekture takoj po polfinalu, ko je že bilo jasno, da bo potovala na OI, kar ni mogla verjeti, kaj je dosegla: »Kaj naj rečem? Sploh ne dojemam, kaj se dogaja. Uresničile so se mi sanje, presrečna sem. Težko je bilo tekmovati proti prijateljici, s katero treniram in preživljam veliko časa. Bilo je težko, sem pa vesela, da se je obrnilo v mojo korist. Obe sva zelo dobri in hitri, tako da lahko poseževa po visokih mestih, ampak razpletlo se je tako.«

Novopečena olimpijka je bila pripravljena na tovrsten razplet, saj je pod puloverjem nosila majico “London is waiting for me (London me čaka,)”, ki si jo je kupila malo za šalo malo za res. »Nisem še bila na olimpijskih igrah, zato ne vem, kako se tam stvari razpletajo. Gre namreč za prav posebno tekmovanje,« je še povedala nasmejana Eva Terčelj.

Povsem drugače je bila razpoložena njena kolegica Urša Kragelj, ki je na progi naredila veliko napako, zgrešila vrata in jih morala ponavljati, kar ji je odneslo preveč dragocenega časa, tako da je bila na koncu 17. V primeru, da bi se tudi Kragljeva uvrstila v finale, bi odločitev o potnici na OI padla šele po finalni vožnji, tako pa je bilo že po polfinalu jasno, da bo na OI potovala Terčeljeva. »Odlično sem se počutila na startu, v zgornjem delu sem veslala dobro do napake. Ta je tehnične narave, verjetno sem bila prehitra v zavoju in šla mimo vratc. Tudi po napaki sem se borila in veslala po svojih zmožnostih. Hitra sem še vedno, a napaka se je zgodila. Tukaj šteje ena vožnja in ta mi ni uspela. Pripravljena sem odlično, a na pravi tekmi mi tega ni uspelo pokazati,« je takoj po polfinalnem nastopu povedala vidno razočarana Urša Kragelj in Terčeljevi na OI zaželela: »Naj hitro dirka in se vrne s kakšno kolajno!« Čeprav je Primorka startala kot predzadnja, ni vedela, kakšen rezultat je postavila njena reprezentančna kolegica: »Nisem vedela, kakšen rezultat je postavila Eva, ker sem se pripravljala na svojo vožnjo. Rezultati drugih ne vplivajo na mojega.«

Nova evropska prvakinja je postala Francozinja Carole Bouzidi, ki je le za stotinko sekunde ugnala Nemko Melanie Pfeifer, tretje mesto pa je zasedla Britanka Fiona Pennie.

Zadnji dan prvenstva so se na progo podali še kanuistični dvojci, kjer pa ni nastopala nobena slovenska posadka, saj so vsi trije čolni obtičali že v kvalifikacijah. Sprva je kazalo, da sta evropski naslov uspela obraniti Slovaka Peter in Pavol Hochschorner, a je češka ekipa vložila protest na dosojeni kazenski sekundi češkemu dvojcu Volf-Štepanek, ki so ga sodniki na koncu tudi upoštevali, tako da je bilo treba na končni vrstni red čakati nekoliko dlje. Prvaka sta tako postala Čeha Jaroslav Volf in Ondrej Štepanek, druga sta bila branilca naslova Pavol in Peter Hochschorner, tretja pa Nemca Robert Behling in Thomas Becker.

Brez slovenskih predstavnikov so minile tudi ekipne vožnje kajakašic in dvojcev. Med kajakašicami so bile najboljše Nemke Cindy Poeschel, Melanie Pfeifer in Jasmin Schornberg, druge so bile Francozinje Emilie Fer, Carole Bouzidi in Caroline Loir, tretje mesto pa so osvojile Slovakinje Jana Dukatova, Elena Kaliska in Dana Mann. Med dvojci so slavili reprezentantje Velike Britanije, drugi so bili kanuisti Češke, tretji pa so bili Nemci.