Benjamin Savšek je na EP osvojil bronasto kolajno.

0
595

Kanuist Benjamin Savšek je na evropskem prvenstvu v Augsburgu priveslal do uspeha kariere. V napetem kanuističnem finalu je osvojil tretje mesto in s tem prvo kolajno na največjih članskih tekmovanjih. V finalu kajakašev je veslal Peter Kauzer, ki je zasedel šesto mesto, v polfinalu pa sta obstala kajakaš Janoš Peterlin in kanuist Anže Berčič.

25-letni kanuist Benjamin Savšek, ki bo Slovenijo zastopal tudi na olimpijskih igrah v Londonu, je na EP v Nemčiji prikazal odlično pripravljenost. Zelo dober peti je bil že v kvalifikacijah, nato postavil prvi čas polfinala, odločilno vožnjo pa končal na tretjem mestu. V finalni vožnji je naredil nekaj manjših napak, a kljub temu ciljno linijo prečkal 18 stotink sekunde hitreje kot takrat tretjeuvrščeni Slovak Alexander Slafkovsky, ki se je tako moral zadovoljiti s četrtim mestom. Novi evropski prvak je postal Nemec Sideris Tasiadis, drugo mesto pa je zasedel Francoz Tony Estanguet. Drugi slovenski polfinalist v kategoriji kanuistov, Anže Berčič, je zasedel 15. mesto.

Veselje ob kolajni Benjamina Savška je bilo nepopisno, čestitke pa so deževale z vseh strani. »Ko sem prišel v cilj, sem bil izjemno zadovoljen, ko se videl, da je na semaforju pisalo, da sem na tretjem mestu. To je prva tako pomembna kolajna, zato jo bom dal na posebno mesto in mi bo za vedno ostala v spominu. Izredno sem vesel in zadovoljen,« so bile prve besede nosilca bronaste kolajne. Prvo mesto po polfinalu je pomenilo, da bo Savšek v finalu startal zadnji, kar je prineslo tudi nekaj dodatne treme: »Bilo je kar težko, saj so že vsi v cilju in samo še čakajo na tvojo vožnjo, kaj se bo zgodilo. Moral sem se osredotočiti le nase in skozi celotno progo razmišljati le o svoji vožnji. Uspelo mi je zdržati ves pritisk, tako da sem noro vesel. To je odličen začetek sezone! Letos sem res hiter, vseeno pa še zmeraj včasih naredim kakšno napako za kazenske sekunde. Na startu se moram zbrati in kontrolirati, da ne naredim napak.«

Savšek, ki si je olimpijsko mesto zagotovil že po domačih izbirnih tekmah, se je ozrl tudi proti preizkušnji v Londonu, kjer se bo znova srečal s tekmovalcema, ki sta mu družbo delala na odru za zmagovalce. »Mislim, da bo na OI čisto druga pesem, saj je tam pritisk veliko večji. Startal bom enako kot tu na EP. Vidim, da mi letos res gre, zato upam, da bom to uspel prenesti tudi na OI.«

Slovenija je imela lepo priložnost za drugo kolajno na prvenstvu tudi v konkurenci kajakašev, kjer je bil Peter Kauzer po polfinalu četrti, kljub prejetima kazenskima sekundama. V finalu se mu je vožnja precej ponesrečila, znova pa je prejel tudi dve kazenski sekundi. »Z zelo slabo vožnjo in kazenskimi sekundami sem šesti v Evropi. Na takšni progi, ki je fizično tako zahtevna, si ne smeš privoščiti napak, jaz pa sem jih danes naredil kar nekaj. Kljub vsemu ni tako slabo, kot se zdi. Iz tega bom poskušal pridobiti nekaj pozitivnega. Vse je podrejeno OI v Londonu, zato forma še ni takšna, kot bi lahko bila. Ne želim vzdrževati visoke forme dva meseca skupaj, saj je to zelo težko. Čakata me še dve tekmi svetovnega pokala in še kar nekaj časa je tudi do OI,« je povedal Kauzer. Njegov klubski in reprezentančni kolega Janoš Peterlin je svoje prvo člansko evropsko prvenstvo končal na 23. mestu. Italijan Daniele Molmenti je uspel obraniti evropski naslov, ki si ga je priveslal lani v Španiji, drugo in tretje mesto pa sta osvojila Nemca Paul Boeckelmann in Hannes Aigner.

Evropsko prvenstvo je bilo tokrat pomembno tudi zaradi delitve preostalih olimpijskih kvot, za tiste države, ki si mest niso priveslale na lanskem svetovnem prvenstvu v Bratislavi. Med kajakaši sta si pot v London zagotovila Hrvat Dinko Mulić in Irec Eoin Rheinisch, med kanuisti pa Grk Christos Tsakmakis in Italijan Stefano Cipressi.

Popoldne so kajakaši in kanuisti tekmovali še na ekipni tekmi, kjer Slovenci vselej sodijo v krog favoritov za kolajne, a je bilo tokrat nekoliko preveč napak za odmevnejše dosežke. Kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Jure Lenarčič so zasedli peto mesto. »Na startu smo bili zelo sproščeni in tudi tehnična postavitev vrat bi nam morala ustrezati. Res je, da ekipnih voženj nismo veliko trenirali, tako da se ni najbolje izšlo. Dali smo vse od sebe, a že v zgornjem delu se je pojavilo nekaj drobnih napak, ki so vodile do vse večjih. Razočaranje je, ni pa zelo veliko,« je po tekmi povedal Lenarčič. Prvaki so postali Slovaki, drugi so bili Nemci, tretji pa Francozi. Še nekoliko več težav so imeli kajakaši Peter Kauzer, Janoš Peterlin in Jure Meglič, ki so jim sodniki dosodili 50 kazenskih sekund, kar jih je potisnilo na osmo mesto. Zmagali so Francozi pred Nemci in Avstrijci.

V nedeljo bosta tekmovali še kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj. Boljeuvrščena na tem EP bo odpotovala na OI.