Na EP v Augsburgu sta si Luka Božič in Sašo Taljat priveslala olimpijsko vozovnico.

0
577

Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah, ki ga ta vikend gosti Augsburg, je že po kvalifikacijskem nastopu olimpijsko vozovnico prineslo Luki Božiču in Saši Taljatu, saj se nobenemu izmed slovenske trojice dvojcev ni uspelo uvrstiti v nedeljski polfinale. Veliko bolje je nastopila kajakašica Urša Kragelj, ki je zasedla odlično drugo mesto, z 18. časom kvalifikacij pa je napredovala tudi Eva Terčelj. Nina Mozetič je bila 22. in za las izpadla.

Nastopi slovenskih dvojcev na EP v Nemčiji so se končali precej prej, kot je kdorkoli pričakoval. Nobeni izmed slovenskih posadk se namreč ni uspelo uvrstiti v polfinale, kjer bo veslalo dvajset najhitrejših dvojcev iz kvalifikacij. Še najboljša sta bila Luka Božič in Sašo Taljat na 22. mestu, kar je njuna doslej najslabša uvrstitev. Izpad dvojcev v kvalifikacijah tudi pomeni, da sta si olimpijsko vozovnico že drugi dan prvenstva priveslala Božič in Taljat, ki sta v internem dvoboju za las premagala dvojico Dejan Kralj – Simon Hočevar, ki je prvenstvo sklenila na 24. mestu. »Prvič sva izpadla v kvalifikacijah, tako da sem zelo razočaran. Vožnja niti ni bila tako slaba, ampak razlike so bile tako majhne, da si nisi smel privoščiti dotikov. Mislim, da bi bila brez kazenskih sekund okoli petega mesta,« je bil nad nastopom razočaran Sašo Taljat, ki pa je vseeno uspel najti nekaj veselih misli: »Na OI greva! Prvič v življenju … to je res nekaj razveseljujočega!« Nosilca kolajn z največjih tekmovanj tako v mladinski kot članski konkurenci sta imela v spomladanskem času veliko težav in nikakor nista uspela prikazati takšnih voženj, kot smo jih bili vajeni v preteklosti. Pritisk izbirnih tekem za olimpijsko ekipo je bil izjemno velik. »Ta teden je potekal kar dobro, bila sva presenetljivo mirna, tudi trenirala sva sproščeno. Danes pa se je pokazalo, da je vse prišlo za nama. Nisva se uspela zbrati, mučila sva se skozi celo progo in tudi občutka nisva imela pravega. Ponavadi te pri tretjih vratih trema že mine, tukaj pa je kar trajalo. Zaradi tega je prišlo tudi do dotikov, ki so bili res neumni, tako da me je kar sram. Enostavno sta bili želja in nervoza preveliki,« je še povedal Taljat.

Podobnega mnenja je tudi Luka Božič: »Bila sva kar živčna, saj je šlo za OI in ni bilo navadno evropsko prvenstvo. Upam, da se to ne bo nadaljevalo in da se bomo psihično dobro pripravili, tako da bo na OI steklo. Ko pridemo domov, bomo začeli delati nov čoln, nato pa se začeli pripravljati na OI. Tam bova štartala na vse ali nič.« Nad prikazanim ni bil navdušen niti njun trener Dejan Testen: »Nad nastopom sem razočaran, čeprav sem bil s prvim tekom še kar zadovoljen. Glede na to, v kakšen stanju sta bila v zadnjem času, moram biti zadovoljen s časom, ki sta ga postavila v prvi vožnji, je pa to daleč od njunih sposobnosti. Zgleda, da je takšna olimpijska situacija, tako da se moramo na to pripraviti. Imeli bomo kar veliko dela z učenjem, kako tekmovati pod takšnim pritiskom.«

Simon Hočevar in Dejan Kralj sta tako ostala brez želenega olimpijskega nastopa. Oba sta se v tej sezoni posvetila izključno nastopom med dvojci prav zaradi cilja nastopa na OI in se zaradi tega odpovedala nastopom v posamični kanuistični oziroma kajakaški konkurenci. »Res sem si želel, ampak v dvojcu so odločale malenkosti. Naredila sva napako v zgornjem delu, pa pri devetih vratih, nato še v spodnjem delu, bila pa sta tudi nekaj desetink hitrejša. Če sta bila boljša, sta bila pač boljša in jima morava čestitati. Vedel sem, da bo šlo na tesno in v zadnji vožnji sta pokazala več,« je povedal Simon Hočevar, ki bo skupaj s Kraljem v letošnji sezoni zagotovo tekmoval še na tekmah svetovnega pokala, odločitev, kako v prihodnje, pa bo sprejel ob koncu sezone. Luka Slapšak in Urban Jarc sta imela v drugi vožnji veliko težav, tako da sta prvenstvo zaključila na 27. mestu. Najboljši sta bili slovaški dvojici Škantar-Škantar in Hochschorner-Hochschorner, tretja pa sta bila Italijana Camporesi-Ferrari.

Precej bolje so nastopile kajakašice, kjer je z drugim časom kvalifikacij zablestela Urša Kragelj. Za domačinko Jasmin Schornberg je zaostala le za 21 stotink sekunde, tretje mesto pa je zasedla dvakratna svetovna prvakinja Corinna Kuhnle iz Avstrije. »Danes sem veslala sproščeno, čeprav bi si želela več elana, tako kot na treningih. Tekmujem zelo sproščeno in tukaj zelo rada veslam. Uspela mi je kar dobra vožnja. Nekajkrat je bilo morda na meji in sem se borila, tako da to ni bila tekoča vožnja, za katero bi lahko rekla, da je kot poezija,« je oceno nastopa podala Urša Kragelj. Precej bolj živčno je razplet druge vožnje spremljala Eva Terčelj, ki je bila 18. in se prav tako uspešno uvrstila med dvajseterico polfinalistk: »Bilo je kar stresno, saj je proga zelo odprta, tako da so razlike zelo majhne. V prvem teku sem si privoščila dotik, zato sem vedela, da moram v drugem teku veslati bolje, če se želim uvrstiti v nadaljevanje. Zelo sem vesela, da sem zdržala in uspela odpeljati brez dotika. Mislim, da bo v nadaljevanju nekoliko lažje.« Odločitev, katera kajakašica bo potovala na OI v London, bo tako padla v nedeljo, ko bo odločal boljši končni rezultat med Uršo Kragelj in Evo Terčelj. Nina Mozetič je imela nekoliko več težav in bila na koncu 22. ter tako za 20 stotink sekunde izpadla iz polfinala.

V popoldanskem delu so kajakašice in dvojci nastopali še v polfinalih ekipnih voženj. Kajakašice so nabrale kar šest kazenskih sekund in se uvrstile na osmo mesto. Najhitrejše so bile Nemke, druge Španke, tretje pa Slovakinje. Štiri kazenske sekunde so bile usodne tudi za ekipo dvojcev, ki je zasedla sedmo mesto. Najboljši so bili Čehi, drugi so bili Francozi, tretji pa Britanci.

V soboto se bodo v polfinalu in finalu pomerili kajakaši, kanuisti in kanuistke. Popoldne se bodo najboljši pomerili še v finalih ekipnih voženj kajakašev, kanuistov in kanuistk.