Slovenski slalomisti so bili uspešni prvi dan kvalifikacij EP v Augsburgu.

0
587

V nemškem Augsburgu se je s kvalifikacijami kanuistov, kajakašev in kanuistk pričelo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. V kvalifikacijah je bila uspešna večina Slovencev, ki so nastopili prvi tekmovalni dan. Med kajakaši je bil Peter Kauzer 4., Janoš Peterlin 13., med kanuisti je bil Benjamin Savšek 5., Anže Berčič pa 15. Brez polfinalnega nastopa sta ostala Jure Meglič (34.) in Jure Lenarčič (23.).

V konkurenci kanuistov se je izmed Slovencev najbolj izkazal Benjamin Savšek, ki je zasedel peto mesto, za vodilnim po kvalifikacijah, Francozom Tonyjem Estanguejem pa zaostal za nekaj manj kot dve sekundi. »Sem kar zadovoljen, saj sem znova naredil to, kar sem si zadal. Kot kaže sem vodo dobro preučil, saj mi je čoln lepo tekel v prvem in drugem teku. Z mislimi se že usmerjam v polfinale, kjer upam, da mi bo čoln znova stekel. Vsekakor se želim uvrstiti še v finale. Zelo pomembne so vožnje brez kazenskih dotikov, saj so razlike precej majhne,« je povedal Savšek, ki si je olimpijsko vozovnico zagotovil po zaslugi štirih zmag na domačih izbirnih tekmah. To mu je pripravo na EP precej olajšalo, saj se mu ni potrebno obremenjevati še z drugimi stvarmi: »Precej lažje je, saj se ukvarjam le z rezultatom in svojo vožnjo, tako da se mi ni potrebno obremenjevati s potrjevanjem vozovnice.« V polfinale se je z 15. časom kvalifikacij uvrstil tudi Anže Berčič, medtem ko je Jure Lenarčič vnovičen nastop zgrešil za nekaj več kot pol sekunde in končal na 23. mestu. Kot zadnji se je v polfinale uvrstil aktualni svetovni prvak Francoz Denis Gargaud Chanut. Najhitrejši je bil njegov rojak Tony Estanguet, Nemec Sideris Tasiadis je bil drugi, Britanec David Florence pa tretji.

V konkurenci kajakašev se je izkazal novinec v ekipi, Janoš Peterlin, ki je zasedel 13. mesto. »Prvo vožnjo sem izpeljal tako, kot sem si zamislil. Veslal sem brez napak in dokaj hitro, v drugo pa sem očitno želel preveč. Hotel sem izboljšati čas, vendar so se začele dogajati napake,« je Janoš Peterlin ocenil svoj prvi nastop na članskih evropskih prvenstvih. Hrastničan večino treningov naredi skupaj s svetovnim prvakom in dobrim prijateljem Petrom Kauzerjem, kar skuša s pridom izkoristiti: »Je le svetovni prvak in olimpijec, tako da je zame zelo dobrodošla primerjava na vsakodnevnih treningih. Zaradi tega iz treninga v trening napredujem, saj mi veliko pomaga in svetuje.«

Zelo dobro je nastopil tudi Peter Kauzer, ki je zasedel četrto mesto. »Danes sem odpeljal dve kontrolirani vožnji. Rezerv je še kar precej, tako da bo v soboto treba še nekoliko pospešiti in veslati brez napak, tako kot danes. Cilji so jasni: odpeljati dobre vožnje in postaviti vrhunski rezultat. Kaj je zame vrhunski rezultat, veste vsi, tako da mi ni treba še enkrat ponavljati,« je povedal Peter Kauzer in nadaljeval: »Na EP ni ožjega kroga favoritov, saj lahko zmaga vsak. Konkurenca je vedno bolj zgoščena, zaostanki med prvim in zadnjim se manjšajo, ni več takšnih razlik, kot so bile nekoč.« Svetovni prvak je bil navdušen tudi nad tem, kar je prikazal Janoš Peterlin: »Janoš je predvsem s prvo vožnjo pokazal, da si zasluži mesto v ekipi in da mu ni bilo nič podarjeno.«

Nekoliko skromnejši rezultat je dosegel Jure Meglič, ki po poškodbi še išče pravo formo, kakršno je kazal v preteklih sezonah. Z nekoliko počasnejšo vožnjo se je uvrstil na 34. mesto, v polfinale pa je napredovalo le 30 najhitrejših kajakašev. Najboljši čas dneva je postavil domačin Paul Boeckelmann, drugo mesto je zasedel njegov reprezentančni kolega Sebastian Schubert, tretje pa Čeh Vavrinec Hradilek.

Pozno popoldne so tekmovalci nastopili še v polfinalih ekipnih voženj. Uspešni so bili tako kanuisti Savšek, Berčič in Lenarčič, kot kajakaši Kauzer, Meglič in Peterlin. Slednji so bili tretji in zaostali le za ekipama Francije in Italije, kanuisti pa so bili peti. Najhitrejši so bili nemški kanuisti, drugi so bili Francozi, tretji pa Slovaki.

V kvalifikacijah so nastopale tudi kanuistke, kjer pa ni bilo slovenske predstavnice. Najhitrejša je bila Čehinja Katerina Hoškova, druga je bila Slovakinja Katarina Macova, tretja pa Britanka Mallory Franklin.

V petek bodo v kvalifikacijah tekmovale še kajakašice in dvojci, ki jih popoldne čakajo še polfinalni nastopi v ekipnih vožnjah.