Eva Terčelj peta na svetovnem pokalu v Pauju, Eva Alina Hočevar sedma

0
30

Prvi dan končnih odločitev na četrti tekmi za svetovni pokal v slalomu na divjh vodah v Pauu sta v finalu kajakašic veslali dve Slovenki. Eva Terčelj je bila na koncu peta, Eva Alina Hočevar pa sedma.

Dva dotika in štiri kazenske sekunde so danes od zmagovalnega odra kajakašic na tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Franciji oddaljile Evo Terčelj, svetovno prvakinjo iz leta 2019. V letošnji sezoni Ljubljančanka še ni uspela najti zmagovalne forme, a tokrat stopničke niso bile daleč.

V finalu je namreč za zmagovalko tekme – Avstralko Jessico Fox – zaostala za 3,48 sekunde, ob tem je imela štiri kazenske sekunde, ki so bile tokrat usodne.

V finalu je nastopila tudi Eva Alina Hočevar, ki je prav tako naredila dva dotika in prejela štiri kazenske sekunde, kar jo je uvrstilo na končno sedmo mesto.

Zmagovalni niz na svetovnih pokalih v kajaku je podaljšala Jessica Fox, ki je zaenkrat stoodstotna, saj je zmagala na vseh štirih svetovnih pokalih v kajaku, in sicer v Pragi, Krakovu, Ljubljani in sedaj v Pauu. Srebrno kolajno si je priveslala Poljakinja Natalia Pacierpnik, bron pa Čehinja Tereza Fišerova.

Dva predstavnika smo imeli v polfinalu kajakašev. Žal se Martinu Srabotniku in Petru Kauzerju popoln napad ni izšel. Oba sta naredila napaki, ki sta jima prinesli 50 kazenskih sekund.

Martin Srabotnik je imel daleč najhitrejši čas dneva, saj njegovega dosežka niso izboljšali niti v finalu, a je po progi tako hitel, da pri zadnjih protitočnih vratih skoznje ni šel s celo glavo, kakor predvidevajo pravila, kar mu je prineslo 50 kazenskih sekund. Srabotnik je kljub 50 kazenskim sekundam za zmagovalcem polfinala Jirijem Prskavcem zaostal za 47,74 sekunde. Na koncu je bil 33.

Zelo hiter je bil tudi Peter Kauzer in vse do zadnjega dela proge je kazalo, da bo njegova vožnja zadostovala za uvrstitev v finale, nato pa trenutek nepazljivosti in tok ga je potisnil vstran iz linije in proti količku vrat, pri tem je tudi nekoliko izgubil ravnotežje in se skoraj prevrnil. Tudi on je prejel 50 kazenskih sekund. Ker je vedel, da je finale izgubljen, pa se je nato le še počasi spustil do cilja. Polfinale je končal na 40. mestu.

Do prve zmage na tekmah svetovnega pokala je prišel 21-letni Belgijec Gabriel De Coster, ki je tokrat šele prvič veslal v finalu svetovnega pokala. Na drugo mesto se je uvrstil Švicar Martin Dougoud, ki je na tej progi v svetovnem pokalu zmagal leta 2020, tretji pa je bil domačin Boris Neveu, ki je nazadnje v Pauu na zmagovalnem odru svetovnega pokala stal leta 2009, ko je bil drugi.

V popoldanskem ekstremnem slalomu smo videli pet slovenskih nastopov. V nedeljske četrfinalne boje ekstremnega slaloma so se prebili Tine Kancler med kajakaši ter kajakašici Ajda Novak in Eva Terčelj. Vid Kuder Marušič in Martin Srabotnik sta tokrat z nastopom zaključila v kvalifikacijskih vožnjah na čas.

V nedeljo je na programu polfinale in finale kanuistk in kanuistov ter finalni del ekstremnega slaloma.

SPLETNA STRAN: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/pau-2022/