Tjaš Til Kupsch srebrn v klasiki na MEP v Banjaluki

0
455

Ta konec tedna mladi spustaši na divjih vodah tekmujejo na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Banjaluki. Slovenska ekipa je bila odlična v sprintu, za novo kolajno pa je danes v klasičnem spustu poskrbel Tjaš Til Kupsch.

V petek je slovenska reprezentanca osvojila šest kolajn v sprintu na divjih vodah na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Bosni in Hercegovini. Najuspešnejši je bil Tjaš Til Kupsch, ki se je veselil naslova mladinskega evropskega prvaka med kajakaši tako posamično kot v ekipni tekmi, kjer je veslal s Klemnom Breznikom in Jonom Šenkom.

Kupsch je bil uspešen tudi danes, ko so bile na sporedu preizkušnje klasičnega spusta. V tej divjevodaški disciplini je kolajno osvojil že na lanskem mladinskem evropskem prvenstvu, ki ga je gostil Solkan, tokrat pa je prišel do srebra.

Od kajakaša ljubljanskega kluba je bil hitrejši le Čeh Matyas Novak, in sicer za 16 sekund. Tretje mesto si je priveslal Francoz Dimitri Tostain. V isti kategoriji je bil Blaž Mihelič 16., Jon Šenk 18., Klemen Breznik pa 21.

V mladinski konkurenci kanuistov je bil včeraj v sprintu Martin Gale drugi, v klasiki pa se je uvrstil na osmo mesto. Za novim mladinskim evropskim prvakom je zaostal za nekaj manj kot minuto. Aljaž Marko Golob je bil 13. Za dvojno češko zmago sta poskrbela Matouš Beier in Ondrej Vesely, Francoz Gaetan Rousseau pa je bil tretji.

V konkurenci kanuistk mladink sta se na progo podali Naja Pinterič in Ema Lampič. Naja Pinterič, ki ima težave s poškodbo, je bila sedma, Ema Lampič pa deveta. Vse kolajne so odšle na Češko, saj so Anna Retkova, Jana Strlikova in Michaela Anna Zednickova prikazale najhitrejše vožnje.

V sprintu je posamično kolajno v petek osvojila še Ana Šteblaj, ki je bila v klasiki peta. Živa Jančar je v isti kategoriji kajakašic do 23 let prišla do 21. mesta. Evropska prvakinja med mlajšimi članicami je postala Britanka Kerry Christie, druga je bila Švicarka Hannah Mueller, tretja pa Čehinja Tereza Kneblova.

Med kanuisti do 23 let je tekmoval Nejc Gradišek in prišel do desetega mesta. Tako kot v sprintu je zmagal Francoz Charles Ferrion, drugi je bil Čeh Karel Rasner, tretji pa še en Francoz Mathis Perreau.

Med kajakaši do 23 let je Matija Preskar priveslal na 14. mesto, Simon Škof Ojeda je bil 26., Lenart Stanovnik pa 29. Za dvojno francosko zmagoslavje sta poskrbela Augustin Reboul in Clement Monjanel, tretji pa je bil Čeh Vojtech Matejiček.

Dobrih 20 sekund je od kolajne ločilo Nejca Gradiška in Martina Galeta, ki sta v konkurenci dvojcev do 23 let priveslala na četrto mesto. Prvi mesti sta osvojili francoski posadki Roussin  – Roussin in Combe – Monjanel, tretja pa sta bila Švicarja Muller – Bretscher.

V preostalih kategorijah tokrat nismo imeli svojih predstavnikov.

V nedeljo se bo prvenstvo na reki Vrbas zaključilo z ekipnimi tekmami klasičnega spusta.

REZULTATI: http://www.timing-mojstrana.com/25-28-8-2022-banja-luka-eca-junior-u23-wildwater-canoeing-european-championships/

Facebook: https://www.facebook.com/kajakvrbasmtel

Foto: Lara Gale