Eva Terčelj peta na svetovnem pokalu v Tacnu

0
363

Tretji tekmovalni dan svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Ljubljani smo spremljali polfinalne in finalne vožnje kajakašic in kajakašev. Najboljši slovenski dosežek je postavila kajakašica Eva Terčelj, ki je bila peta. Za las sta brez finala ostala Peter Kauzer na enajstem mestu in Eva Alina Hočevar, ki je bila 12.

Zmaga v kajaku za Jessico Fox, Eva Terčelj peta

Avstralska kajakašica Jessica Fox je osvojila zlato medaljo na tekmi za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v Tacnu. Edina slovenska predstavnica v finalni vožnji Eva Terčelj je bila peta.

Vse tri prejemnice medalj so s progo na Savi opravile brez napake. Jessica Fox je potrebovala 96,22 sekunde, drugouvrščena Ukrajinka Viktoriia Us 2,69 sekunde več, tretjeuvrščena Nemka Elena Lilik pa še stotinko sekunde več. Nemka je tako bronasto medaljo dodala petkovi zlati medalji v kanuju, Ukrajinka pa je dopolnila par srebrnih medalj.

Eva Terčelj si je ob enem dotiku vratc nabrala 4,03 sekunde zaostanka za zmagovalko in nad petim mestom ni bila preveč razočarana: “Bilo je nekaj napak, toda nimam si kaj očitati, res sem napadala in dala vse od sebe in na koncu je tudi peto mesto odličen rezultat.”

Brez dotika vratc bi se sicer veselila drugega mesta. “Želiš si biti čim hitrejši, mogoče sem malenkost prehitevala,” je dejala, a hkrati ocenila, da tudi če se prikrade kakšna napaka, je še vedno dovolj hitra.

Današnji nastop vidi kot dobro popotnico za nadaljevanje sezone. “Končno sem dobila občutek na vodi, ki sem ga iskala v zadnjih tednih. Ves čas sem verjela vase, da zmorem, in to se si dokazala s samim rezultatom, tako da se veselim nadaljevanja sezone, zagotovo pa me čaka še kar nekaj dela.”

Na domačem terenu se ji zdi lepo tekmovati. “Navijači so neverjetni in zagotovo je tudi to pripomoglo, da sem se borila ter dala vse od sebe in se jim najlepše zahvaljujem za podporo,” je še dejala Eva Terčelj.

Med 30 polfinalistk sta se v petkovih kvalifikacijah uspeli prebiti tudi preostali Slovenki na domači tekmi Ajda Novak in Eva Alina Hočevar. Eva Alina, dobitnica bronaste medalje v kanuju na tokratni tretji tekmi svetovnega pokala, je finale zgrešila le za las. Med polfinalistkami je namreč dosegla 12. čas, Ajda je bila 17. Eva Terčelj je polfinalno vožnjo odpeljala z drugim najhitrejšim časom in brez napake.

Med kajakaši zlato za Čeha Jirija Prskavca, Slovenci ostali brez finala

Češki kajakaš Jiri Prskavec je zmagal na tekmi za svetovni pokal v Tacnu. Drugi je bil njegov rojak Vit Prindis, tretji pa Avstrijec Felix Oschmautz. Izmed Slovencev se ni nobenemu uspelo uvrstiti med deset finalistov.

Prskavec, drugouvrščeni na svetovni lestvici ICF, je zmagal s časom 85,02 sekunde. Prindis je zaostal za 4,44 sekunde, Oschmautz pa za 5,03 sekunde.

Med Slovenci je polfinalni nastop najbolje uspel Petru Kauzerju, ki mu je ob dveh dotikih vratc 5,23 sekunde zaostanka za najhitrejšim polfinalistom Prindisom zadoščalo za nehvaležno 11. mesto.

“Bila sta dva minimalna dotika in v kajakaški konkurenci na žalost s štiri kazenskimi sekundami ne moreš upati na finale. Raje bi videl, da bi bil 30. ali pa 40.,“ je potem, ko še na tretji tekmi letošnje sezone svetovnega pokala ni uspel priti v finale, razočarano dejal Kauzer.

Po dolgem času se je sicer dobro počutil v čolnu, tudi s svojo hitrostjo je zadovoljen. “Pozitivno je, da se bil danes res hiter dol čez progo, lahko sem napadel,” je dejal in se spet spomnil obeh dotikov vratc. “Malo mi je žal zaradi teh minimalnih dotikov, ampak tako je pač naš šport, na koncu štejejo še dotiki in tako se je zdaj treba resetirati in se pripraviti na evropske igre.“

Lan Tominc je tekmo končal na 22. mestu, Žiga Lin Hočevar pa je bil 32. Najmlajši član slovenske reprezentance s svojo vožnjo ni bil zadovoljen. “Vožnja je bila kar slaba, mislim, da sem bil sposoben tudi finala, kar sem dokazal že v kvalifikacijah, ko sem bil deseti,” je dejal. Toda petnajstletnik je hkrati dodal: “Za moja leta je bila v bistvu kar dobra.”

Več: www.slalomtacen.com