Tacen obiskali otroci iz ljubljanskih vrtcev in šol

0
310

Drugi dan tekmovanj za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v Ljubljani je na prizorišče v Tacen prišlo tudi kakšnih 300 otrok iz ljubljanskih vrtcev in osnovnih šol. Spremljali so kvalifikacije kajakašev in kajakašic, nato pa so se lahko preizkusili v zabavnih športnih igrah ter si ogledali predstavo z lisjačkom Foksijem.

Petošolcu Adnanu iz osnovne šole Prule se tekmovati v kajaku ne zdi težko, drugače pa meni njegov sošolec Gustav. “To se mi zdi težek šport, tako kot tudi rugby, ki ga treniram sam,” je povedal. Tekmovanja v slalomu na divjih vodah sicer dobro pozna, saj si je skupaj s starši ogledal že več tekem.

Da je kajakaštvo težek šport, je povedala tudi petošolka Iza, ki je po ogledu kvalifikacij skupaj s sošolci odšla do bazenčka, kjer so jih že čakali kajaki, da tudi sami naredijo nekaj zamahov z veslom. “Super sem veslala,” je bila zadovoljna ter že pogledovala k poligonu na travniku, kjer so njeni sošolci v polni kajakaški opremi “vozili” med vratci. Nedaleč stran je druga skupina otrok metala žogice skozi viseče obroče.

Da lahko navijači močno pripomorejo k uspehom športnikov, so otroci spoznavali na popotovanju od Planice mimo Triglava do ljubljanskih Stožic in naprej do Tacna, na katerem so pod taktirko lisjačka Foksija bučno spodbujali slovenske športnike na poti do zmag – smučarskega skakalca Petra Vetra, kolesarja Primoža Brzino in Tadeja Hitrega, tekačico Marušo Poskokec, košarkarja Luko Najboljšega, kanuista Benija Brzico in druge.

Domov so odnesli tudi spoznanje, da so v športu prav tako pomembni prostovoljstvo, trajnost in skrb za okolje, fair play ter nenazadnje zdrav življenjski slog. “Zdrava hrana, zdrave navade in veliko gibanja ,” jim je denimo svetovala plezalka Janja Pajek, potem ko je priplezala do vrha Triglav in osvojila naslov svetovne prvakinje.