Eva Terčelj prejela Bloudkovo nagrado za izjemne dosežke v letu 2019.

0
582

Slalomistka na divjih vodah Eva Terčelj je za odlične rezultate v lanskem letu, med njimi seveda izstopa naslov svetovne prvakinje, prejela Bloudkovo nagrado za vrhunski mednarodni športni dosežek, najvišje priznanje na področju športa v Sloveniji.  Nagrade podeljujejo od leta 1965. 

 

Iz obrazložitve: 

Evo Terčelj sta s kajakaštvom na divjih vodah navdušila oče, ki se je s to športno panogo ukvarjal rekreativno, in starejši brat, ki je že treniral v Kajak kanu klubu Ljubljana. Svoj talent je začela kazati že zelo zgodaj, z rezultatom pa ga je prvič resno potrdila z osvojitvijo naslova svetovne mladinske prvakinje v slalomu 2008. Od takrat se je njena zbirka kolajn le še povečevala. Na vrh je dvakrat segla v naslednji starostni kategoriji mlajših članic, v kateri je postala evropska prvakinja v letih 2011 in 2012. Terčeljeva je za Slovenijo nastopila tudi na poletnih olimpijskih igrah 2012 v Londonu in zasedla 13. mesto. Med aktivno športno kariero je leta 2018 končala študij arhitekture. 28. septembra 2019 je v Španiji dosegla največji uspeh v svoji karieri, in sicer je postala svetovna prvakinja v kajaku na divjih vodah v slalomu K-1, s čimer je izpolnila tudi kvoto za nastop na olimpijskih igrah 2020 v Tokiu.

 

Vir in foto: https://www.gov.si/novice/2020-02-05-pet-bloudkovih-nagrad-in-enajst-bloudkovih-plaket-najboljsim-sportnicam-in-sportnikom-v-letu-2019/