Evropska kajakaška zveza potrdila letošnji tekmovalni koledar.

0
401

Upravni odbor evropske kajakaške zveze (ECA) je na spletnem sestanku potrdil letošnji tekmovalni koledar evropskih prvenstev in evropskih pokalov. Ob tem pa tudi sprejel nekaj sprememb pri tekmovalnih programih olimpijskih disciplin.

Evropska kajakaška zveza je potrdila tekmovalni koledar za sezono 2021, s tem pa tudi evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, ki bo med 19. in 22. avgustom v Solkanu, ter tekme evropskega pokala v slalomu in spustu, ki bodo v Tacnu, Solkanu in na Kolpi. Tako kot lani so tudi letos odločili, da bodo določili zadnji rok, ko bodo glede na zdravstveno situacijo odločili, ali je izvedba prvenstva mogoča in varna ali ne. Upravni odbor bo odločal o izvedbi evropskih prvenstev, medtem ko bo odločitev o izvedbi tekem za evropski pokal sprejel organizator sam.

Letos marca bi morala Bratislava gostiti tudi kongres evropske zveze, ki pa bo glede na trenutno situacijo najverjetneje prestavljen na kasnejši termin. Končno odločitev bodo sporočili v začetku prihodnjega meseca.

Ker je Mednarodni olimpijski komite podprl predlog Mednarodne kajakaške zveze, da v program olimpijskih iger v Parizu uvrsti tudi ekstremni slalom na divjih vodah, bo od letošnjega leta dalje ta nova kajakaška disciplina tudi del programa evropskih prvenstev. Ekstremni slalom bomo tako lahko spremljali že na članskem prvenstvu v Ivrei ter slalomskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Solkanu. Na EP bodo v veljavi nekoliko drugačna pravila glede napredovanja iz kvalifikacijskih voženj na čas v izločilne boje, pa tudi pravila glede števila vrat. V sprintu na mirnih vodah so iz tekmovalnega programa izločili kanuistične četverce (C4).

ECA že več let organizira pripravljalne treninge za mlade tekmovalke in tekmovalce v slalomu na divjih vodah iz manj kajakaško razvitih držav, ki so pilili svoje znanje spomladi v Skopju. Zaradi pandemije so se letos odločili, da namesto tradicionalne baze v Skopju treninge izvedejo v tednu pred začetkom prvenstva v Solkanu. Hkrati so člani upravnega odbora tudi podprli idejo o organizaciji pripravljalnih treningov še za mlade sprinterje na mirnih vodah iz manj razvitih držav.

V prihodnjih letih bo kajakaštvo del večšportnih dogodkov. Leta 2022 bo sprint na mirnih vodah del evropskega prvenstva več športov v Münchnu, nedavno pa so potrdili, da bo v Münchnu na sporedu tudi evropsko prvenstvo v parakajakaštvu. Leto kasneje pa bo prvič na evropskih igrah prisoten slalom na divjih vodah. V Bakuju in Minsku so namreč tekmovali le v sprintu na mirnih vodah, tokrat pa bodo igre v Krakovu, ki že ima prizorišče za slalom na divjih vodah. Slalom je eden izmed prvih potrjenih športov v programu tretjih evropskih iger. Po informacijah, ki jih ima ECA, si organizatorji želijo v program uvrstiti tudi ekstremni slalom na divjih vodah. Ker Krakov nima proge za sprint na mirnih vodah, je uvrstitev sprinta na igre vprašljiva, a še vedno obstaja možnost, da bodo prireditelji zgradili 500-metrsko progo v bližini slalomskega prizorišča, tako da še vedno obstajajo minimalne možnosti, da bi na Poljskem lahko spremljali kar tri kajakaške discipline.

TEKMOVALNI KOLEDAR EVROPSKE KAJAKAŠKE ZVEZE 2021

Evropska prvenstva

– EP v sprintu na mirnih vodah in parakajakaštvu – Duisburg, Nemčija / 3.-6. junij

– EP v sprintu na mirnih vodah za mladince in U23 – Poznan, Poljska / 24.-27. junij

– EP v slalomu na divjih vodah – Ivrea, Italija / 7.-9. maj

– EP v slalomu na divjih vodah za mladince in U23 – Solkan, Slovenija / 19.-22. avgust

– EP v spustu na divjih vodah – Sabero, Španija / 12.-15. avgust

– EP v kajakaškem maratonu – Moskva, Rusija / 7.-11. julij

– EP v kajakaškem polu – Buriana, Španija / datum še ni potrjen

– EP v kajakaškem prostem slogu – Vaires-sur-Marne, Francija / 7.-10. oktober

– EP v zmajskih čolnih – Kijev, Ukrajina / datum še ni določen

– EP v morskem kajakaštvu – Cherbourg-en-Contentin, Francija / 18.-21. avgust

– Klubsko EP v kajakaškem polu – Duisburg, Nemčija / 24.-26. september

Evropski pokal v slalomu na divjih vodah

– La Seu d”Urgell, Španija / 20.-21. marec

– Pau, Francija / 27.-28. marec

– Markkleeberg, Nemčija / 10.-11. april

– Tacen, Slovenija / 17.-18. april

– Liptovsky Mikulaš, Slovaška / 22.-23. maj

– Merano, Italija / 28.-30. maj

– Češke Budejovice, Češka / 24.-25. julij

– Praga, Češka / 31. julij – 1. avgust

Evropski mladinski pokal v slalomu na divjih vodah

– Valstagna, Italija / 12.-13. junij

– Solkan, Slovenija / 26.-27. junij

– Flattach, Avstrija / 3.-4. julij

– Roudnice nad Labem, Češka / 17.-18. julij

– Krakov, Poljska / 24.-25. julij

Evropski pokal v spustu na divjih vodah

– Metz, Francija / 20.-21. marec

– Valtellina, Italija / 3.-4. julij

– Mezzana, Italija / 23.-24. julij

– Češke Budejovice, Češka / 21.-22. avgust

– Kolpa, Slovenija / 8.-9. oktober

Evropski pokal v kajakaškem polu

– Mechelen, Belgija / 25.-27. junij

– St. Omer, Francija / datum še ni določen