Hočevar in Kulovec najboljša Slovenca na generalki za SP

0
429

Foz do Iguassu, 19. marca (STA) – Priprave slovenskih slalomistov na divjih vodah v brazilskem Foz do Iguassuju so se v nedeljo končale. Po težavah s čolni in zdravjem so v slovenskem taboru kljub vsemu dokaj zadovoljni, črno piko na splošen vtis so postavili le kajakaši na močni mednarodni tekmi. Ti so v zadnjih letih skrbeli za največje uspehe slovenske reprezentance, na generalki za svetovno prvenstvo, ki bo med 19. in 23. septembrom na istem prizorišču, pa se niso znašli, saj se je kljub povprečni predstavi le veteranu Urošu Kodelji uspelo prebiti v polfinale.


Na tekmi, kjer je slavil Nemec Fabian Doerfler pred Švicarjem Michaelom Kurtom in rojakom Alexandrom Grimmom, so odpovedali vsi trije člani zmagovalne ekipe z zadnjega evropskega prvenstva. Jure Meglič je v drugi kvalifikacijski vožnji dobil 50 kazenskih sekund zaradi napačno prevoženih osmih, protitočnih vratc, Peter Kauzer devetih vratc ni prečkal s celo glavo in delil Megličevo usodo, podobno pa se je zgodilo Dejanu Kralju, ki je tudi zabeležil “petdesetico”. Tako je slovensko čast z 19. mestom reševal le Kodelja. “Uroš je v polfinalu napravil dve malce večji napaki, malo pa se je poznalo tudi to, da se letos na treningih še ni posvečal pripravam na tekmovanja,” je za STA iz Brazilije sporočil glavni trener Fedja Marušič, ki je bil sicer z videnim zadovoljen, saj so kajakaši (ekipno so bili sedmi) na treningih dosegali podobne čase kot nekateri najboljši v tem športu.


Bolje sta tekmovanje končala kanuista Dejan Stevanovič in Jošt Zakrajšek, ki sta ob zmagi Francoza Tonyja Estangueta, drugem mestu Nemca Nica Bettgeja ter tretjem Britanca Davida Florencea pristala na 13. oziroma 11. mestu. Zakrajšek je za finalom zaostal celo samo za 14 stotink sekunde. “Oba sta obžalovala drobne napakice, ki so ju ločile od finala. Kljub vsemu morata biti s prikazanim zadovoljna,” je pojasnil Marušič. V Braziliji je bil v prvem delu priprav, ki so se začele 3. marca, tudi Marko Mihelič, ki pa je zaradi vnetja srednjega ušesa moral predčasno v domovino. Tako ga je na moštveni tekmi zamenjal Simon Hočevar in pripomogel k petemu mestu.


Hočevar pa se skupaj z Aljažem Kulovcem vse bolj uveljavlja v konkurenci dvojcev. Slovenca sta tudi v Braziliji požela kar nekaj pohvalnih besed, tudi od drugih trenerjev in reprezentanc. “Zanju same pohvale, čeprav sta v drugi vožnji dobila kazenski točki v istih vratcih kot v prvi in to celo na enak način. Sicer pa sta bili njuni vožnji eni najboljših njunih predstav sploh. Tudi na treningih sta le redko doslej peljala tako tekoče. Dobila sta tudi pohvale drugih ekip,” je dvojca pohvalil Marušič. Hočevar in Kulovec sta poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev v kanalu Itaipu, saj sta v disciplini C-2 pristala na končnem šestem mestu, le osem desetink za stopničkami. Slavila sta Čeha Jaroslav Volf in Ondrej Štepanek pred Slovakoma Petrom in Pavolom Hochschornerjem ter Francozoma Martinom Braudom in Cedricom Forgitom.


Do polfinala je prišla edina slovenska predstavnica na tromeji med Brazilijo, Argentino in Paragvajem, kajakašica Nina Mozetič. Ta je svojo najslabšo vožnjo pokazala prav v polfinalu, kjer jo je huda napaka potisnila na končno 29. mesto. “Nina je veslala zelo solidno do napake v polfinalu, še vedno pa se ji malce pozna podzavesten strah pred ponovitvijo poškodbe ramena,” meni Marušič. Na tekmovanju, ki naj bi po novem štelo tudi za točke svetovnega pokala, je bila najhitrejša Čehinja Marie Rihoskova, druga je bila Nemka Jennifer Bongardt, tretja pa še ena Čehinja Irena Pavelkova.


Tako kot slovenska vrsta so se teh priprav v želji po seznanitvi s šele lani preizkušeno prog