Solkan prvi pravi pokazatelj zimskega dela

0
546

Ljubljana, 29. marca (STA) – Potem ko so slovenski slalomisti na divjih vodah med 3. in 18. marcem opravili del priprav na prizorišču svetovnega prvenstva v brazilskem Foz do Iguassuju in se – vsaj brazilska delegacija – konec minulega tedna še malce pod vplivom menjavanja časovnih pasov pomerili v Tacnu, jih v soboto čaka še prva letošnja mednarodna tekma v Solkanu. Tekmovali bodo vsi najboljši slovenski slalomisti, konkurenco pa jim bodo predstavljali še tekmovalke in tekmovalci iz devetih držav. Skupno bo v Solkanu nastopilo 194 športnikov.


Tekma na prizorišču lanskega mladinskega svetovnega prvenstva, kjer je tudi Slovenija posegla prav po vrhu, saj je kajakašica Urša Kragelj postala svetovna prvakinja, dvojci pa so ekipno osvojili bronasto odličje, bo po besedah vodstva reprezentance prva prava primerjava s tujimi tekmeci.


Poleg Slovencev bodo nastopili še Francozi, Moldavci, Luksemburžani, Slovaki, Poljaki, Čehi, Hrvati, Avstrijci in Italijani. Za kajakaše bosta prav gotovo odlično merilo prav Italijana Daniele Molmenti, zmagovalec lanskega Hitovega izziva, in Stefano Cipressi, svetovni prvak iz Prage 2006. Italijani bodo najboljša konkurenca tudi kanuistom, ob njih pa naj bi se v boj za vrh vmešali še Avstrijci. Najboljšo sliko o sadovih zimskega dela pa bodo dobili slovenski mladinci, saj bodo Slovaki, Poljaki in Čehi pripeljali vse svoje najboljše in prav slednji v mlajših kategorijah po besedah direktorja reprezentanc Andreja Jelenca sodijo v sam vrh.


Tekmovanje v Solkanu se bo začelo s prvimi vožnjami kanuistov, dvojcev in kajakašic ob 10. uri, tem pa bodo takoj sledile druge vožnje v istih disciplinah. Ob 12.45 bodo svoje prve nastope opravili še kajakaši, tekmovanje pa se bo z razglasitvijo rezultatov končalo predvidoma ob 16.15.


Solkanska preizkušnja bo sicer prva izmed številnih tekem, ki bodo služile kot priprave na izbirne tekme. Slovenska vrsta na čelu z “brazilsko falango” bo med 16. in 22. aprilom vadila na progi v Liptovskem Mikulašu, ki bo med 14. in 17. junijem gostila evropsko prvenstvo. Te priprave bodo sodelujoči končali z mednarodno tekmo. Šest dni zatem bo na sporedu mednarodni slalom Kolpa, med 29. aprilom in 1. majem bodo Slovenci sodelovali na izbirnih tekmah italijanske vrste v Ivrei, štiri dni kasneje pa še na slovaških izbirnih preizkušnjah v Bratislavi, kjer bo 19. in 20. maja še odprto prvenstvo Slovaške. Prva slovenska izbirna tekma bo v Kobaridu 27. maja, preostali dve pa 2. in 3. junija v Tacnu.