Ines Matuc je na EP v Bohinju zasedla 9. mesto, Metka Volk Štefič 16., Jani Jarc pa 18.

0
444

Tekmovalka domačega kluba iz Bohinja Ines Matuc je dosegla najboljšo slovensko uvrstitev današnjega dne evropskega prvenstva v kajakaškem maratonu. Na Bohinjskem jezeru je v konkurenci kajakašic do 23 let zasedla deveto mesto. Prvi dan uradnega dela evropskega prvenstva sta nastopila še mladinka Metka Volk Štefič, ki je bila 16., in mlajši član Jani Jarc, ki je tekmo končal na 18. mestu.

Po dveh tekmovalnih dneh, ki sta bila namenjena kajakašem in kajakašicam v veteranski konkurenci, so priložnost dokazovanja dobili še mladinci oziroma mladinke ter mlajši člani in mlajše članice. V konkurenci mlajših članic je nastopila domačinka Ines Matuc, ki je prikazala dober nastop in prvenstvo sklenila na devetem mestu.

»Nisem pričakovala takšne uvrstitve. Bolj sem se videla okoli dvanajstega ali trinajstega mesta. Potem, ko so se odprla vrata za boj za deveto mesto, pa sem si rekla, da se moram boriti do konca. In to je to,« je bila vesela Ines Matuc, ki je sicer pred domačimi navijači nastopila že na lanski tekmi svetovnega pokala v kajakaškem maratonu, ko je tudi stala na zmagovalnih stopničkah.

»Na lanskem svetovnem pokalu nas je bilo manj, pa tudi letos prvič tekmujem v konkurenci do 23 let, s pet let starejšimi tekmovalkami. Vse je še težje, konkurenca je hujša. Vedela sem, da je borba za prva tri mesta tako ali tako odpadla, ampak mi je vseeno šlo. Zdaj vidim, da nisem med zadnjimi in da se je treba boriti naprej. Trenirati moram več in morda naslednje leto pridejo še enkrat višja mesta. Nikoli ne vemo,« je zaključila Ines Matuc.

Zmagala je Madžarka Vanda Kiszli, druga je bila Italijanka Susanna Cicali, tretja pa Španka Estefania Fernandez.

V konkurenci kajakašev do 23 let je slovensko reprezentanco zastopal Jani Jarc. Mladi primorski kajakaš, ki je letos veliko časa namenil maturitetnim obveznostnim in maturitetnemu projektu, se je pogumno spopadel s 26-kilometrsko preizkušnjo mlajših članov. Varovanec Jerneja Župančiča Regenta je v cilj priveslal kot 18., za dolgo progo, sestavljeno iz sedmih krogov in šestih prenosov, pa je potreboval dve uri in osem minut.

»Nisem navajen veslati na tako dolgih razdaljah, kot je ta maraton, ki ima 26 kilometrov. Tudi čolna nisem navajen, saj ni moj, pa še osem kilogramov ima. Tekma je bila vseeno dobra, tako da sem zadovoljen z nastopom. Bila je lepa preizkušnja,« je dejal Jarc, ki že ima eno izkušnjo z nastopa v kajakaškem maratonu. Nastopil je na lanskem svetovnem pokalu v Bohinju, ko so mu največje preglavice povzročali predvsem izstopi in vstopi v čoln, ki morajo biti v maratonu izvedeni precej hitreje kot v sprintu na mirnih vodah, ki je njegova primarna disciplina. Letos je s to prvino opravil nekoliko bolje: »Zdi se mi, da je šlo hitreje kot lani, še vseeno pa ni bilo perfektno. Letos sem prvo leto mlajši član, zato je konkurenca zelo huda. Pričakoval sem, da ne bom v ospredju.«

Naslov evropskega prvaka med mlajšimi člani je romal v roke madžarskega reprezentanta Laszla Soltija, srebro si je priveslal njegov rojak Adam Petro, ki je zaostal za vsega sedem sekund, bron pa je osvojil Španec Alejandro Sanchez Cobos.

V prvi tekmi dneva pa se je na tekmovališče podala še ena slovenska predstavnica. Metka Volk Štefič je veslala v konkurenci mladink in zasedla 16. mesto. »Za prvič se mi je zdelo dobro, ker sem veslala tako kot je bilo treba – po svojih zmožnostih. Čeprav nisem prišla med prvo polovico, je bila to le moja prva tekma in je dobro. Prvenstvo doma je zame predstavljalo še dodaten pritisk, ker smo domačini. Če bi bila kje v tujini, s seboj verjetno ne bi imela staršev in bi bilo drugače. Morda pa so bili starši še dodatna spodbuda in mi je to tudi pomagalo,« je po nastopu povedala Primorka.

Naslova evropske mladinske prvakinje se je razveselila Danka Cathrine Rask, druga je bila Madžarka Reka Dominika Peto, tretja pa Nemka Jule Hake.

Sobotni del tekmovanja se bo začel ob 9. uri s tekmo kajakašev v konkurenci mladincev, nekaj minut za njimi bodo startale mladinke v kajakaških dvojcih, nato sledita članski tekmi kajakašic in kanuistov (ob 11.30), ob 14.45 pa nas čaka še preizkušnja kajakašev med člani. Slovenske barve bo branila četverica kajakašev – Jošt Zakrajšek in Peter Samotorčan med člani ter Jakob Klobučar in Rok Štefič med mladinci.

Uradna stran prvenstva: http://www.bohinj.si/euro2015/si/index.php