Izbirne tekme napete vse do zadnjih voženj.

0
327

S polfinali in finali tekme za točke ICF v Tacnu so se končale tudi letošnje izbirne tekme za sestavo slalomske reprezentance, ki bo nastopila na evropskem prvenstvu na Dunaju in tekmah svetovnega pokala. Večjih presenečenj letos ni bilo, saj so si mesto v ekipi priveslali tekmovalci, ki so že bili člani reprezentance, se je pa vse do zadnjih voženj odvijala napeta tekma za zadnja mesta v kategoriji kajakašev, kanuistov in kajakašic.

Tekma za točke ICF v Tacnu je postregla s kar nekaj napetimi trenutki, predvsem v konkurenci kanuistov in kajakašev, kjer je bilo vse do konca še odprto vprašanje, kateri tekmovalec bo zasedel tretje mesto v ekipi. Med kajakaši je po zaslugi dobrih voženj na tretje mesto prišel Celjan Simon Brus, ki je bil po sobotnih vožnjah v nekoliko slabšem položaju kot Martin Albreht, a mu je z odličnima vožnjama v nedeljo uspelo priti do mesta, ki vodi na evropsko prvenstvo na Dunaju. V neposrednem boju z Martinom Albrehtom so odločale stotinke, ki so šle v prid Celjanu, Martin Albreht pa bo imel možnost nastopa na tekmah svetovnega pokala in s tem boja za mesto v ekipi, ki bo odpotovala na svetovno prvenstvo v Maryland.

Simon Brus je s svojimi nastopi poskrbel za nekaj sivih las trenerja Aleša Kudra, ki je z nestrpnostjo spremljal boj stotink in opazoval, kdaj se bo ustavila štoparica. »Na vsakih izbirnih tekmah naredim nekaj sivih las trenerju,« je v smehu priznal Brus in nadaljeval: »Borili smo se vse do zadnje tekme. Na koncu sva imela z Albrehtom boj za tretje mesto. Delo sem si otežil, ker sta v soboto štela oba teka, jaz pa sem se v prvem “skotalil” po progi, imel sem namreč 100 kazenskih sekund, tako da se je bilo na zadnji tekmi kar dokazati. Albreht je bil po prejšnjih tekmah v boljšem položaju.«

Veselje ob koncu izbirnih tekem je bilo še posebej veliko med Hrastničani, saj si je poleg Petra Kauzerja mesto v ekipi zanesljivo priveslal tudi Janoš Peterlin: »Bilo je nekoliko lažje kot v prejšnjih letih. Letos sem se pripravil boljše, vožnje so bile bolj konstantne. Včeraj sem sicer naredil napako v prvi vožnji, danes v finalu pa sem imel očitno preveliko željo po zmagi. Bo pa to dobra šola za naprej, za evropsko prvenstvo, svetovne pokale in upam tudi svetovno prvenstvo. Že tukaj sem pokazal nekaj dobrih voženj, tako da na Dunaj zagotovo ne bom šel le na ogled proge in malo tekmovati, ampak grem z željo po visoki uvrstitvi.«

Na tekmi za točke ICF je zmagal Peter Kauzer, ki je kljub dvema kazenskima sekundama, cilj prečkal 72 stotink sekunde hitreje kot Jure Meglič za Azerbajdžan. Tretji je bil olimpijski prvak Italijan Daniele Molmenti. »To finale sem vzel kot predpripravo za evropsko prvenstvo. Veslal sem, kot sem si zadal, v drugi polovici proge je šlo brez težav. Sedaj me čaka nekaj malega počitka, ker te izbirne tekme izmučijo psihično in fizično, potem pa bom pred odhodom na EP naredil še nekaj dobrega treninga. Dobro je, da sem en teden na Dunaju že treniral, da se ne bom obremenjeval s privajanjem na progo,« je povedal Kauzer, o razpletu izbirnih tekem pa dodal: »Že pred izbirnimi tekmami se je več ali manj vedelo, kateri štirje tekmovalci se bomo borili za ekipo, vprašanje je bilo le, kateri trije bomo šli na evropsko prvenstvo.«

Zelo napeto je bilo tudi v konkurenci kanuistov, kjer sta Benjamin Savšek in Anže Berčič praktično že priveslala do mesta v ekipi po prvih tekmah, se je pa bil ogorčen boj za zadnje prosto mesto med Luko Božičem in Juretom Lenarčičem. Z odličnima nedeljskima vožnjama je še drugo leto zapored v reprezentanco kanuistov prišel Luka Božič. »Tako fizično kot psihično, predvsem slednje, je bilo naporno. Zadovoljen sem s prikazanim, dokazal sem, da sem od lani naredil še en korak naprej. Približal sem se našima najboljšima Berčiču in Savšku, ki sta zame med najboljšimi petimi kanuisti na svetu. Upam, da si bom dobro odpočil in potem počasi gradil sezono. V C2 se s Sašem še malo loviva, zdaj sva na dveh tekmah, še posebej danes, pokazala dobri vožnji, ki bi bili dobri tudi na svetovnem pokalu. Do svetovnega prvenstva, ki bo za naju najpomembnejša tekma sezone, imava še čas, trenirala bova dobro, da nama bo uspelo priti do najboljše forme,« je povedal Božič, ki je na tekmi zasedel drugo mesto. Zmagal je Hrvat Matija Marinić, tretji pa je bil Jure Lenarčič. Tako Anže Berčič kot Benjamin Savšek sta imela v finalu precej težav, prejela 50 oziroma 202 kazenski sekundi, kar ju je uvrstilo na deveto oziroma enajsto mesto.

V konkurenci kajakašic je z veliko prednostjo petih sekund zmagala Urša Kragelj. Druga je bila Italijanka Stefanie Horn, tretja pa Eva Terčelj. Medtem ko sta Kragljeva in Terčeljeva že standardni članici reprezentance, pa sta se za tretje mesto pomerili kajakašica tacenskega kluba Neža Vrevc in predstavnica KKK Ljubljana Ajda Novak. Šele po nedeljski tekmi si je tretje mesto zagotovila Ajda Novak, ki je lani skupaj s Kragljevo in Terčeljevo na svetovnem prvenstvu v Pragi priveslala do ekipnega brona. »Letos je bilo kar stresno, ker sem imela na prvi tekmi slab rezultat in nekaj nesreče. Na drugi sem bil zaradi tega kar pod pritiskom, pa sem videla, da je to slabo, ker sem v prvem teku veslala katastrofalno, da sem se za drugega morala dobro sestaviti in umiriti, da sem ga odpeljala na sigurno in dovolj dobro. Danes sem se tudi morala kar potruditi. Z izbirnimi tekmami nisem najbolj zadovoljna, mislim, da se moram še naučiti tekmovati na izbirnih tekmah, predvsem zaradi pritiska,« je povedala Novakova, ki je tekmi zasedla četrto mesto.

V konkurenci kajakaških dvojcev je zmagala italijanska posadka Pietro Camporesi – Niccolo Ferrari, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali primorski posadki. Luka Božič in Sašo Taljat sta bila druga, Jakob Jeklin in Niko Testen pa tretja. Med kanuistkami je zmagala Avstrijka Nadine Weratschnig, druga je bila Avstralka Rosalyn Lawrence, tretja Alja Kozorog, četrto mesto pa je zasedla Nina Bizjak.

Rezultate in odstotkovne zaostanke tekmovalcev ter vrstni red, določen na podlagi zaostankov, bo najprej preučil strokovni svet, ki bo osnoval predlog reprezentanc, ki pa ga bo moralo potrditi še predsedstvo Kajakaške zveze Slovenije. Uradno bodo imena reprezentantov znana v začetku prihajajočega tedna, po zasedanju predsedstva.

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/