Jan in Rok Šmit ter Alan Apollonio in Simon Blažević so si priveslali finale A.

0
436

Mladi slovenski sprinterji na mirnih vodah se ta konec tedna mudijo na Portugalskem, kjer tekmujejo na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane (do 23 let). Prvi tekmovalni dan so se na progo v Montemor-o-Velhu podali trije slovenski čolni in uvodne nastope opravili zelo dobro. Na 1000-metrski razdalji sta dvojca Apollonio – Blaževič in Šmit – Šmit priveslala do finala A, mladinec Blaž Jug pa je obstal v polfinalni skupini.

Prvo veliko sprintersko prvenstvo letošnje sezone za mladince in mlajše člane je svetovno prvenstvo na Portugalskem, ki poteka na prizorišču, ki je letos že gostilo tekmo svetovnega pokala. Slovenska ekipa ga je začela zelo dobro, saj sta se oba kajakaška dvojca – tako v mladinski konkurenci kot med mlajšimi člani – uspela prebiti v finale A in bosta tako uvrščena med najboljšo deveterico. Mladinca Jan in Rok Šmit sta bila uspešna že v kvalifikacijski skupini na 1000 metrov, kjer sta s četrtim časom brez težav napredovala v polfinale. Tu jima je uspel še boljši nastop, saj sta ciljno linijo prečkala kot druga v svoji skupini. Za vodilnima Italijanoma Benedettom Mollico in Gianluco Pommellom sta zaostala za dve sekundi. To jima je prineslo finale A, kamor so se uvrstile prve tri posadke.

Prav tako četrta sta bila v kvalifikacijski skupini tudi Alan Apollonio in Simon Blažević, ki sa nastopila na 1000-metrski razdalji v konkurenci do 23 let. Tudi izkušenejša reprezentanta sta v polfinalni skupini napredovala po mestih in si priveslala tretje mesto, kar je zadostovalo za napredovanje v finale A. Vsi trije dvojci, ki se bodo znova srečali v finalu, so bili zelo izenačeni, saj so ciljno črto prečkali v razmiku manj kot sekunde.

Prvi dan se je na progo podal tudi mladinec Blaž Jug. V kvalifikacijski skupini kajakašev na 1000 metrov je bil peti in si tako priveslal še polfinalni nastop, kjer pa je nato zasedel sedmo mesto. S tem je le za mesto zgrešil nastop v finalu B, kamor je vodilo še šesto mesto.

V petek se bodo na tekmovališče podali še Anja Osterman (kvalifikacije kajakašic na 500 in 200 metrov), Mia Medved in Špela Bajrič v kajakaškem dvojcu, Mia Medved tudi posamično, Rok Šmit na 200 metrov ter kajakaška dvojca Blaž Jug – Matej Toplikar in Apollonio – Blažević prav tako na 200 metrov.