Na Ljubljanici slavje Eve Terčelj, Anžeta Berčiča in Francoza Bourliauda

0
451

Tudi letos je Ljubljanica gostila tradicionalni paralelni slalom, ki se ga je udeležila večina najboljših slovenskih tekmovalcev, pa tudi nekaj tujcev, čeprav je bilo teh tokrat nekoliko manj kot v preteklih letih, saj Ljubljana letos ne gosti tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, v okviru katere paralelni slalom običajno poteka. Kljub temu gledalci niso bili prikrajšani za napete in izenačene izločilne boje. Med kanuisti je bil najhitrejši Anže Berčič, med kajakašicami Eva Terčelj, med kajakaši pa Francoz Pierre Bourliaud.

Najbolj napet finalni obračun smo videli med kanuisti, kjer je zmagovalca Anžeta Berčiča in drugouvrščenega Jureta Lenarčiča ločilo vsega 19 stotink sekunde. Anže Berčič, ki je le dve uri pred startom paralelnega slaloma nastopil tudi na tekmi v veslanju stoje, kjer je bil tretji, je bil ob koncu dne zelo zadovoljen, a tudi nekoliko izmučen: »Tole je bilo kar preveč naporno. Ne vem, kako Luka zdrži dvojni program na vsakem svetovnem pokalu. Danes je dirkal zelo dobro, tudi Jure, Beni, Cof (Lenarčič, Savšek in Blaž Cof, op.p.). Vsi smo bili zelo izenačeni. Obe tekmi sta bili zelo dobri, dobro se je razvilo. Ljudje so videli lep dogodek. Tukaj je lepo dirkati. Proga bi sicer bila lahko malce krajša, ne vem, ali se mi tako zdi zaradi SUP-a, ampak lahko bi bilo malce hitreje konec. Sicer pa super. To bi moralo biti organizirano večkrat.« V polfinalu je Lenarčič izločil evropskega prvaka Benjamina Savška, Berčič pa Luko Božiča. Vsi štirje so ob koncu tekmovanja prejeli tudi praktične nagrade, ki so jih prispevali sponzorji tekmovanja.

Praktične nagrade – zložljivega kolesa – je bila zelo vesela tudi zmagovalka preizkušnje kajakašic Eva Terčelj, ki je v finalu za 1,43 sekunde prehitela reprezentančno kolegico Uršo Kragelj. »Kolo, predvsem pa naziv kraljica Ljubljanice ni kar tako, tako da je bil dober motiv,« se je sprva pošalila Terčeljeva, ki se je navezala na naziv, ki ji ga je kot zmagovalki prilepil uradni povezovalec prireditve Bojan Makovec. »Zdelo se mi je zelo težko. Bil je dober trening, a na koncu sem bila res že utrujena. Je pa tekma zanimiva, saj si bolj motiviran, ker nekdo tekmuje zraven tebe. Občinstvo je bilo super. Zmeraj se z veseljem udeležim te tekme. Nastopila sem s testnim čolnom, ampak zdaj, ko vidim, da je tako hiter, ga bom morda kar vzela. Tekma na Ljubljanici je povsem drugačna od običajnih. Proga je krajša, vse poteka na mirni vodi. Sedaj sem po dopustu šele začela dobro trenirati, saj sem si vzela nekaj premora, da se lahko dobro pripravim na drugi del sezone. To je bil odličen uvod, ki me je motiviral in pripravil za trdo delo,« je še dodala Bežigrajčanka. Terčeljeva je v polfinalu izločila klubsko in reprezentančno kolegico Ajdo Novak, Urša Kragelj pa Avstrijko Nino Weratschnig.

Brez slovenskega predstavnika je tako minil je finalni obračun med kajakaši, kjer sta se za privlačno nagrado – čoln Rotoattivo Orgasmo – pomerila francoski kajakaš Pierre Bourliaud in Španec Alberto Diez Canedo. Uspešnejši je bil Francoz, ki je bil ob podelitvi nagrad najboljšim presenečen nad izvrstno nagrado in kar ni mogel verjeti, da je čoln prešel v njegovo last. Bourliaud je bil v polfinalu uspešnejši od Simona Brusa, Diez Canedo pa od Vida Kudra Marušiča.

Pred večernim finalom paralelnega slaloma pod žarometi so organizatorji pripravili še vrsto drugih dogodkov, od tekme za najmlajše kajakaše, pa tudi tekme v veslanju stoje (SUP). Te se je udeležila najboljša slovenska tekmovalka Manca Notar, ki ni imela večjih težav v ženski konkurenci, v moški konkurenci pa so visoko pristali slovenski kanuisti in kajakaši, ki so se dogodka udeležili bolj za zabavo. Luka Božič je v cilj namreč priveslal kot drugi, Anže Berčič kot tretji, med prvimi pa je do konca prišel tudi Blaž Cof.

Kljub uspehu pa bodo tekmovanja v SUP-u morala še nekoliko počakati, saj brzice ostajajo glavni magnet za slovenske divjevodaške reprezentante. »Ko sem se prijavljal, sem mislil, da bom šel na izlet, ampak na koncu se je izkazalo, da ni šlo le za izlet. Tu delajo drugačne mišice. Dobro je, da sem poskusil in nastopil na tej tekmi. Šport mi je všeč. Enkrat prej mi je Sup klub že posodil desko, tako da me je navdušilo. Lahko se zgodi, da si bom v bližnji prihodnosti kupil desko in jo imel vsaj za dopust, tako da bom malo zamenjal šport. Zdi se mi, da se mi na tekmi zmeraj prebudi tekmovalni duh. Že na ogrevanju in potem od starta mi je šlo lepo, potem pa sem vlekel. Imel sem sicer drugačno taktiko kot drugi, recimo kot zmagovalec, ki je zelo menjal strani veslanja. Jaz sem ves čas veslal na svoji strani, ampak mi je prišlo prav znanje iz kanuja. Kar vesel bom, če bom v paralelnem slalomu izpadel v prvem krogu, saj mi je pobralo kar nekaj moči,« je po tekmi v veslanju stoje dejal Luka Božič, ki pa je bil motiviran tudi v kanuju, kjer je obstal šele v polfinalu. Celoten dogodek na Ljubljanici mu je bil všeč: »Paralelni slalom je dobra promocija za kajakaštvo, saj je v centru Ljubljane veliko ljudi, ki se sprehajajo in nas vidijo. Dalo bi se narediti še boljše, je pa res, da so tekmovalci sedaj v pripravljalnem obdobju za svetovne pokale in svetovno prvenstvo, pa je kakšen rajši izpustil to tekmo, ampak jaz sem današnji dan vzel kot trening.«

Slalomska sezona se bo nadaljevala 7. avgusta, ko bo Španija gostila predzadnjo tekmo svetovnega pokala, ki bo v La Seu d”Urgellu. Nato bo sledil finale svetovnega pokala v Franciji, ob koncu avgusta evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane v Krakovu, septembra pa še člansko svetovno prvenstvo v Londonu.