Janoš Peterlin je bil najhitrejši v kvalifikacijah tekme na Slovaškem.

0
539

Le en teden po tekmi za točke ICF v Solkanu slalomisti na divjih vodah na Slovaškem tekmujejo na tekmi istega ranga. V kvalifikacijah kajakašev so se odlično odrezali slovenski tekmovalci. Najhitrejši je bil Janoš Peterlin, Peter Kauzer je bil drugi, Simon Brus pa peti. Med kajakašicami je bila Ajda Novak deseta, med kanuisti pa je bil najboljši Blaž Cof, ki je zasedel 14. mesto.

Slovenski kajakaši so odlično začeli z nastopi na tekmi za točke ICF v Liptovskem Mikulašu. Po prvi vožnji sta bila na prvih dveh mestih Peter Kauzer in Simon Brus. V drugo so se položaji nekoliko spremenili, saj je z izvrstno vožnjo na prvo mesto napredoval Janoš Peterlin. Peter Kauzer je za prijateljem in klubskim sotekmovalcem zaostal za 41 stotink sekunde, tako da je kvalifikacije končal na drugem mestu. Tretje mesto je zasedel Rus Pavel Ejgel. Dobro je veslal tudi Celjan Simon Brus, ki je bil na koncu peti. V nedeljski polfinale so se uvrstili tudi Martin Srabotnik, ki je dosegel 16. čas kvalifikacij, Vid Karner, ki je bil 27., in Rok Markočič, ki je bil 32.

Na tekmi so nastopali tudi nekateri drugi slovenski tekmovalci, vendar so zaradi omejitve števila nastopajočih v tekmi za točke ICF, tekmovali v drugi skupini. Vid Kuder Marušič je zasedel sedmo mesto, Žan Jakše je bil osmi, Val Manferda Vidrih 23., Teo Karner 38., Luka Čižman 60., Tim Novak 62., Niko Testen 63., Staš Skok-Nagode 73., Aljaž Medved pa 77.

V konkurenci kajakašic je Ajda Novak z zaostankom dobrih desetih sekunde zasedla deseto mesto, Nina Bizjak je bila 16., Alja Kozorog pa 22. Najhitrejša v kvalifikacijah je bila Čehinja Irena Pavelkova, drugo mesto je pripadlo dvakratni olimpijski prvakinji Slovakinji Eleni Kaliski, tretje pa še eni Čehinji Katerini Kudejovi. V drugi skupini, ki ne šteje za točke ICF, je Teja Vrbnjak Erbežnik kvalifikacije končala na 30. mestu.

Med kanuisti so za popolno slovaško prevlado poskrbeli izkušeni Alexander Slafkovsky, Matej Benuš in Michal Martikan, ki so zasedli prva tri mesta. Najboljši Slovenec je bil Blaž Cof na 14. mestu. Jure Lenarčič je bil 19., Luka Božič pa 24. Brez nedeljskega polfinalnega nastopa sta ostala Blaž Zupan (31.) in Žiga Taljat (34.). V drugi skupini tekmovalcev, ki ne tekmujejo za točke ICF, je bil Jakob Jeklin 10., Peter Žnidaršič 12., Leon Breznik 29., Nejc Kravanja pa 32.

Med dvojci sta bila najhitrejša Slovaka Tomaš Kučera in Jan Batik, druga sta bila Rusa Afanasev in Senkin, tretja pa Poljaka Chlebek-Weglarz. Med kanuistkami je bila najhitrejša Slovakinja Katarina Macova, druga je bila Avstrijka Viktoria Wolffhardt, tretja pa Ukrajinka Viktoria Us.

V nedeljo bodo v Liptovskem Mikulašu na sporedu še polfinala in finala vseh kategorij.