Peter Kauzer je zmagal v Liptovskem Mikulašu, Jure Lenarčič pa je bil 4.

0
515

Kajakaš Peter Kauzer je zmagal na močni mednarodni tekmi za točke ICF  v slovaškem Liptovskem Mikulašu. V konkurenci kanuistov se je s četrtim mestom izkazal Jure Lenarčič. V finalu je veslal še kajakaš Janoš Peterlin, ki je bil na koncu deveti.

Hrastniški kajakaš Peter Kauzer je bil najhitrejši na mednarodni tekmi v Liptovskem Mikulašu, kjer je leta 2007 osvojil tudi naslov evropskega podprvaka. Kauzer je bil v polfinalu uvrščen na peto mesto, nato pa v odločilni vožnji veslal dve sekundi hitreje kot v polfinalu in se veselil nove zmage. Isti čas kot svetovni prvak je dosegel tudi Poljak Rafal Polaczyk, a je prejel dve kazenski sekundi ter tako ostal brez zmagovalnih stopničk. Najhitrejši čas je sicer postavil Čeh Jiri Prskavec, ki je z dvema kazenskima sekundama za Kauzerjem zaostal za 87 stotink sekunde. Tretje mesto si je priveslal Rus Pavel Ejgel. Drugi slovenski finalist v konkurenci kajakašev je bil Janoš Peterlin, ki ni uspel ponoviti odličnega kvalifikacijskega nastopa, kjer je bil najboljši, tako da je na koncu zasedel deveto mesto.

V kvalifikacijah se je s petim mestom izkazal tudi Simon Brus, ki pa je imel v polfinalu veliko težav, nabral kar 58 kazenskih sekund ter bil na koncu 36. Mesto za njim se je uvrstil njegov klubski kolega Martin Srabotnik. Še en celjski kajakaš Vid Karner je bil 29., Rok Markočič pa je tekmovanje končal na 32. mestu.

V konkurenci kanuistov je zelo dobro veslal tekmovalec tacenskega kluba Jure Lenarčič. Varovanec Jožeta Vidmarja je po polfinalu zasedal tretje mesto, v finalu pa mesto izgubil in bil četrti. Z ogromno prednostjo treh sekund in 80 stotink je zmagal domačin Alexander Slafkovsky. Drugi je bil njegov reprezentančni sotekmovalec Matej Benuš, tretji pa Čeh Jan Mašek. Preostala slovenska polfinalista Blaž Cof in Luka Božič se nista uspela uvrstiti v finale. Blaž Cof je bil na koncu 28., Luka Božič pa 29. Brez finalnega nastopa je ostal tudi dobitnik štirih olimpijskih kolajn Michal Martikan, ki je bil 14.

V konkurenci kajakašic je bila najvišje uvrščena Slovenka Ajda Novak na 15. mestu. Primorski kajakašici Alja Kozorog in Nina Bizjak sta bili 25. oziroma 30. Z veliko prednostjo več kot petih sekund je slavila Slovakinja Jana Dukatova, drugo mesto si je priveslala Čehinja Irena Pavelkova, tretja pa je bila njena rojakinja Katerina Kudejova.

Na tekmi je nastopalo še nekaj drugih slovenskih slalomistov, vendar so zaradi omejitve števila nastopajočih na tekmi za točke ICF, nastopili v drugih skupinah, kjer rezultati niso prinesli točk za lestvico ICF. V kategoriji kanuistov je bil Nejc Kravanja 11., Peter Žnidaršič 20., Jakob Jeklin 26., Leon Breznik pa 48. Kajakašica Teja Vrbnjak Erbežnik je tekmovanje končala na 55. mestu. Najboljši kajakaš je bil Žan Jakše na 15. mestu, Vid Kuder Marušič je bil 16., Niko Testen pa 17. Teo Karner je zasedel 40. mesto, Val Manfreda Vidrih je bil 47., Staš Skok-Nagode 49., Tim Novak 77., Luka Čižman pa 80.

V konkurenci dvojcev in kanuistk Slovenija ni imela svojih predstavnikov. Med dvojci sta zmagala Rusa Afanasev in Senkin, druga sta bila Slovaka Tomaš Kučera in Jan Batik, tretja pa Poljaka Filip in Andrzej Brzezinski. Najboljša kanuistka je bila Avstrijka Viktoria Wolffhardt, druga je bila Poljakinja Anna Ingier, tretja pa Ukrajinka Viktoria Us.