Jošt Zakrajšek 18., Peter Samotorčan 21., Rok Štefič 20. in Jakob Klobučar 21.

0
284

Predzadnji dan evropskega prvenstva v kajakaškem maratonu v Bohinju so svojo formo preizkušali kajakaši v konkurenci mladincev in članov, kajakašice in kanuisti med člani ter mladinke v kajakaških dvojcih. Na startu so bili štirje Slovenci, ki so svojo nalogo – glede na to, da niso specialisti za kajakaški maraton – opravili dobro. Jošt Zakrajšek je med člani zasedel 18. mesto, Peter Samotorčan pa je bil 21. V mladinski konkurenci je bil Rok Štefič 20., Jakob Klobučar pa 21.

Na Bohinjskem jezeru smo imeli priložnost videti napeto tekmo kajakašev med člani, kjer je nastopilo največje število tekmovalcev na evropskem prvenstvu. Prvih nekaj krogov je bilo zelo napetih, v vodilni skupini pa je veslalo nekaj manj kot deset tekmovalcev. Z vsakim dodatnim kilometrom jih je nekaj zaostalo, nekaj pa jih je zaradi prevelike izmučenosti ob naporih moralo tudi odstopiti.

Zelo dobro se je na 30-kilometrski razdalji odrezal sprinter na mirnih vodah Jošt Zakrajšek, ki se je dolgo držal vodilne skupine, a proti koncu nekoliko zaostal. To je storil namensko. »Ko sem na koncu videl, da sem že kar zaostal, niti nisem več veslal na polno. V mislih sem imel svetovno prvenstvo. Ko sem izpadel iz igre za prvo deseterico, sem preostanek tekme vzel bolj kot trening,« je dejal Zakrajšek, ki ga prihodnji mesec čaka nastop na članskem svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Milanu, kjer se bo boril za osvojitev olimpijske kvote na 1000 metrov.

Sicer pa je bil Trzinec z maratonsko preizkušnjo zadovoljen: »Zadovoljen sem. Sicer sem ciljal na pamet, ker ne poznam konkurence, pa še edini nemaratonec tu sem bil. Ciljal sem na uvrstitev okoli desetega mesta, kar pa se žal ni izšlo. Zadovoljen sem zato, ker sem opravil tako kot sem si tehnično in taktično zadal. S tega stališča boljše ne bi moglo biti. Svoje je odigrala priprava, saj so tu le specialisti, ki se jim ne da konkurirati.«

Drugi slovenski predstavnik Peter Samotorčan je ciljno linijo prečkal kot 21. Samotorčan, ki je zaposlen v slovenski vojski in se s kajakaštvom ukvarja v prostem času, je v cilj priveslal s številnimi žulji na rokah, a vseeno vesel dosežka. »Cilj je bil zvoziti tekmo in morda izboljšati lanski rezultat. Konkurenca je res huda, česar sem se zavedal. Prisoten je bil strah, da ne bi zmogel, ker nimam posebnih treningov. Zaradi tega sem zelo zadovoljen,« je dejal Primorec, ki pa je poudaril, da ga visoke temperature niso pretirano zmotile: »Na vodi vročina ni prišla tako do izraza, te pa vsekakor pregreje. Osvežitev pri izstopih iz vode je zato zelo prijala.«

S precejšnjo prednostjo skoraj minute si je naslov prvaka priveslal Portugalec Jose Ramalho, ki je skupini pobegnil že v predzadnjem krogu in nato kot osamljeni jezdec nadaljeval pot proti cilju in naslovu evropskega prvaka. Za njim sta se zvrstila dva španska reprezentanta. Srebro je osvojil Ivan Alonso, bron pa Emilio Merchan.

V jutranjem delu programa pa sta bila na startu tudi dva slovenska mladinca. Na nekoliko krajši progi, namesto osmih krogov, kot so jih imeli člani, so jih morali preveslati šest, je bil Rok Štefič 20., Jakob Klobučar pa 21. Oba tekmovalca sta specialista za sprint na mirnih vodah, tako da jima je maratonska preizkušnja predstavljala precejšen izziv.

»Vtisi po tekmi so kar dobri. Zadovoljen sem s tem, kar sem naredil, sicer bi bilo lahko boljše, ampak za prvič je dobro. Saj sem vadil veslanje na tako dolge proge, a je bilo vseeno zahtevno. Prenosi, vkrcavanje in izkrcavanje iz čolna, so bili sprva kar zahtevni, ampak sem se s treningi kar navadil, tako da mi je šlo. Z nastopom na evropskem prvenstvu sem zadovoljen,« je povedal Rok Štefič.

Za dvojno britansko zmago sta poskrbela Magnus Gregory in Zyggy Chmiel, bron pa je pripadel Dancu Nikolaju Wintherju.

Zadnji dan prvenstva bo namenjen izključno preizkušnjam v dvojcih. Ob 9. uri bodo startali mladinci, kjer bosta na startu slovenska kajakaška dvojca – David Franca in Žiga Sardoč ter Jan Markelj in Matic Ajdič, sledili bodo nastopi kanuističnih dvojcev med mladinci, nato članski tekmi kajakaških dvojcev med ženskami in kanuističnih dvojcev, prav ob koncu prvenstva pa se bodo na jezero podali še člani v konkurenci kajakaških dvojcev.

Uradna stran prvenstva: http://www.bohinj.si/euro2015/si/news.php