Peter Kauzer je bil na Slovaškem tretji. ekipa kanuistov druga, kajakašev pa tretja.

0
420

Na tekmi svetovnega pokala v Liptovskem Mikulašu so v finalu veslali štirje slovenski reprezentanti, najboljši rezultat pa je postavil Peter Kauzer, ki je po hudi poškodbi rame znova našel pot med najboljše. V močni konkurenci je bil tretji. Le mesto slabše se je med kanuisti uvrstil Luka Božič, ki je bil četrti, Anže Berčič je bil šesti, Jure Lenarčič pa deseti. Ob koncu dneva sta si zmagovalni oder priveslali tudi obe ekipi. Kanuisti so bili drugi, kajakaši pa tretji.

Peter Kauzer je na tretji tekmi svetovnega pokala na Slovaškem poskrbel za novo uvrstitev na zmagovalne stopničke. Tokrat sta bila od njega boljša le Francoz Mathieu Biazizzo in Čeh Vavrinec Hradilek, tako da so mu okoli vratu nadeli bronasto kolajno. Na progi je bil kar hiter, saj je pred takrat vodilnim Čehom Ondrejem Tunko v zgornjem delu vodil s skoraj dvema sekundama in pol prednosti, v cilj pa je priveslal z nekaj manj kot sekundo naskoka. Ker je bil Kauzer po polfinalu četrti, so bili na startu še trije, a domačin Martin Halčin ni uspel ponoviti dopoldanske vožnje, tako da je zaostal za našim reprezentantom.

»Zelo sem vesel. Ko sem prišel v cilj in videl, da sem prevzel vodstvo, mi je bilo povsem vseeno, kakšen je čas. Čakal sem boljše vožnje. Sicer sem imel tudi danes dve napaki, tako da zmagati ne bi mogel, lahko pa bi bil v konkurenci z Vavrom (Vavrinec Hradilek, op.p.). V spodnjem delu sem izgubil dve sekundi, ko sem eno izmed kombinacij preveslal naravnost, ostali pa vzvratno. A sem tvegal zaradi samozavesti. Vesel sem, da sem po dveh letih suše in lanski izgubljeni sezoni ter dolgi rehabilitaciji prišel nazaj na stopničke. Letošnja sezona se je z evropskim prvenstvom začela odlično, potem pa sta prišli meni ne ravno najbolj ljubi progi v Pragi in Krakovu, tako da sta bila tudi rezultata slabša. Tu na Slovaškem pa sem vedno užival. Lepo je – živeli smo v Nizkih Tatrah proti Jasni, kjer je narava zelo lepa. Cel teden se je počasi stopnjeval, od voženj na treningih, mojih občutkov do finalne vožnje. Vesel sem, da sem nazaj,« je povedal Kauzer.

Preostali trije slovenski kajakaši so svoje nastope sklenili v polfinalu. Simon Brus je zasedel 18. mesto, Janoš Peterlin 20., Vid Kuder Marušič pa 25.

Za vnovičen uspeh so poskrbeli tudi kanuisti. Tokrat se je sicer zalomilo štirinajstouvrščenemu Benjaminu Savšku, ki je v letošnji sezoni do danes na stopničkah stal prav na vseh tekmah, a so bili v finale uvrščeni preostali trije reprezentanti. Po polfinalni vožnji je bil Luka Božič namreč sedmi, Jure Lenarčič osmi, Anže Berčič pa deveti.

V finalu so se karte nekoliko premešale. Luka Božič je preizkušnjo končal na četrtem mestu in s tem izenačil letošnjo uvrstitev z evropskega prvenstva. To je eden izmed najboljših posamičnih rezultatov za Božiča v kanuju enosedu v članski konkurenci, saj je bil boljši le na lanski tekmi svetovnega pokala v Tacnu, ko je stal na zmagovalnem odru. Primorski slalomist je pri enajstih protitočnih vratih naredil dotik, ki mu je prinesel dve kazenski sekundi. V nasprotnem primeru bi bil uvrščen na zmagovalne stopničke. Po prihodu v cilj je bil zadovoljen: »Zadovoljen sem s celotno tekmo. Pokazal sem tri dobre vožnje, če bo šlo tako naprej, mora iti samo še navzgor. Vesel sem, da sem lahko veslal hitro in da nisem porabil veliko moči. Tehnični del sem opravil kar dobro. Imam še nekaj rezerv, na tem moram še veliko delati.«

Do prvega finala – večinoma je ostajal na robu finalistov – v letošnji sezoni je priveslal Anže Berčič, ki se je na finalno progo podal kot drugi. Z njo je opravil bolje kot Čeh pred njim, za njim pa so zaostali še nekateri drugi kanuisti, tako da je bil na koncu šesti. »Zadovoljen sem. Predvsem z uvrstitvijo v finale, ker sem se bal, da bom spet ostal na enajstem mestu kot v Krakovu. Na srečo se je izšlo. V finalu sem pokazal kar dobro vožnjo. Morda sem bil na začetku še malo prestrašen, a sem se potem dobro sestavil. V cilj sem morda prekmalu začel napadati, ker sem mislil, da je že vse mimo, pa sem zaradi tega izgubil nekaj časa. Vožnja je bila lepa, zato sem zadovoljen. Prej kot bom ozavestil takšne vožnje, bolj bom vesel in boljši,« je dejal Berčič.

Nekaj več težav je imel Jure Lenarčič, ki sicer ni imel dotikov, a ga je na nekaj mestih odneslo iz idealne linije, kar se je poznalo v časovnem zaostanku. Iz Liptovskega Mikulaša se bo vrnil z desetim mestom. »Zelo blizu finala sem bil že na prvi tekmi v Pragi, kjer so mi na žalost dosodili dotik, ki ga ni bilo, in žal pritožba ni uspela. Zadovoljen sem, da mi je uspelo priti med deseterico,« pa je ob koncu preizkušnje povedal še en tacenski kanuist.

Zmagal je domačin Michal Martikan, ki je bil le dve stotinki sekunde boljši od reprezentančnega in klubskega kolega Alexandra Slafkovskega, sicer sina nekdanjega župana Liptovskega Mikulaša, tretje mesto pa je zasedel Čeh Stanislav Ježek.

V konkurenci kanuistk se je zmage veselila Britanka Mallory Franklin, druga je bila Avstrijka Viktoria Wolffhardt, tretja pa Ukrajinka Viktorija Dobrotvorska.

V popoldanskem delu programa smo videli še ekipne tekme. Tako ekipa kajakašev kot kanuistov se je prebila na zmagovalni oder. Kanuisti so zaostali le za slovaško trojko, tretji pa so bili Poljaki. Uspešno so nastopili kajakaši, ki so zasedli tretje mesto. Pred njimi sta se zvrstili ekipi Avstralije in Poljske.

Jutri polfinale in finale čakata še kajakašice in dvojce. Nato sledi mesec dni premora, saj se svetovni pokal nadaljuje v prvi polovici avgusta, ko jih čaka preizkušnja v Španiji, finale pa bo na sporedu teden dni kasneje v francoskem Pauju.

Rezultati: http://canoeliveresults.com/event/2015/liptovsky-mikulas-icf-world-cup-3/