Jošt Zakrajšek bo v Milanu nastopil na 1000 in 5000 metrov.

0
568

Edini slovenski predstavnik v kajaku enosedu na prihajajočem svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah bo Trzinec Jošt Zakrajšek. Tekmovalec, ki je uspešno nastopal tako na slalomskih kot spustaških tekmah, je pred izzivom kariere. Velika želja je namreč nastop na olimpijskih igrah, za kar pa bo moral pokazati vse svoje znanje in odlično pripravljenost, saj je osvojitev kvote za olimpijski nastop v sprintu na mirnih vodah precejšen zalogaj.

Novopečeni očka, nedolgo tega se je namreč razveselil sina, se želi uvrstiti med sedmerico najhitrejših kajakašev na 1000-metrski razdalji. Le sedmerica kajakašev na 1000 metrov bo namreč v Milanu dobila vozovnico za Brazilijo, ostali pa se bodo za peščico prostih mest morali udariti še prihodnje leto v dodatnih kvalifikacijah.

»Želja je, da si na SP priveslam mesto na OI, kar avtomatično pomeni tudi uvrstitev v finale A,« je jedrnato pojasnil Zakrajšek. Trzinec se je na vrhunec sezone pripravljal v Ljubljani in Bohinju: »V drugem delu sezone sem treniral sam. Tako sem se lahko v miru posvetil določenim elementom treninga, za katere sem menil, da jih moram v pripravi na svetovno prvenstvo dvigniti na višji nivo. Hkrati sem v trening uvedel nekaj novosti. V prvi polovici sezone sem med drugim opazil, da treningi, ki so me v preteklih letih popeljali na vrh, na moje telo nimajo več želenega učinka. Cilj na svetovnem prvenstvu je, da se vsi ti posamezni elementi, od kvalifikacij dalje, sestavijo v lepo celoto in da bom ob vsakem prihodu v cilj zadovoljen z nastopom.«

Poleg tekme na 1000 metrov se bo Zakrajšek znova preizkusil tudi na 5000-metrski razdalji. Kajakaš, ki zelo rad tekmuje in trenira, pa tudi vesla na dolgih razdaljah, je letos nastopil tudi na domačem evropskem prvenstvu v kajakaškem maratonu v Bohinju, kjer je uspešno premagal progo, dolgo 30 kilometrov, ki so jo zaznamovali tudi prenosi, kjer tekmovalci s čolnom v roki pretečejo del predpisane proge. »To tekmo sem vključil v del vzdržljivostnega treninga. Ko sem na koncu videl, da sem že precej za prvimi, niti nisem več veslal na polno, ampak sem imel v mislih tudi svetovno prvenstvo. Ko sem izpadel iz igre za prvo deseterico, sem si tekmo vzel bolj za trening. Vse tudi zato, da prihranim kak atom energije, da se bom lahko hitreje regeneriral in da bom to tekmo obrnil v korist za 1000 metrov,« je po nastopu na EP pred domačimi navijači dejal Zakrajšek.

Prvi nastop na prvenstvu ga čaka v četrtek, ko bodo potekale kvalifikacije na 1000 metrov, tekma na 5000 metrov pa bo organizirana v nedeljo.

Uradna stran prvenstva: http://www.milanworldcanoesprint.com/en/

Prenos prvenstva si bo mogoče ogledati na Youtube, Eurosportu, nekaj pa tudi na TV SLO 2 (posnetek v soboto ob 16.10 in v nedeljo ob 15.45).

Youtube: https://www.youtube.com/user/CanoeKayakTV/