Jošt Zakrajšek: Boljše ne bi mogel.

0
649

Ob prihodu v cilj maratonske preizkušnje na 30 kilometrov evropskega prvenstva v kajakaškem maratonu je bil Jošt Zakrajšek zadovoljen. V močni konkurenci specialistov za kajakaški maraton je zasedel 18. mesto, a glavni izziv sezone ga še čaka. Avgusta bo namreč tekmoval na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Milanu, kjer bodo delili olimpijske kvote za olimpijske igre v Riu de Janeiru.

Jošt, za tabo je maratonska preizkušnja, v kateri si nastopil zelo dobro. Si zadovoljen s prikazanim?

Da, sem. Sicer sem ciljal na pamet, glede na to, da nisem poznal konkurence in da sem edini nemaratonec tu. Ciljal sem na uvrstitev okoli desetega mesta, kar se žal ni izšlo. Sem pa vseeno zadovoljen, ker sem veslal tako kot sem si tehnično in taktično zadal.  S tega stališča boljše ne bi mogel. Svoje je odigrala priprava. Tukaj so startali specialisti, ki se jim ne da konkurirati.

Značilnost kajakaškega maratona so prenosi in tek s čolnom v roki po kopnem, kjer lahko pride do precejšnjih sprememb v razvrstitvi.

Prenosi res igrajo veliko vlogo. Tudi to mislim, da sem opravil zelo dobro, saj na prenosih nisem izgubljal časa. To je bilo super. Še najpomembnejša je bila pripravljenost na 30 kilometrov. Jaz se navsezadnje le pripravljam na svetovno prvenstvo na 1000 metrov, tako da je bilo to to.

Prvih nekaj krogov si bil med najboljšimi, veslal si v vodilni skupini oziroma le malce za njo. Potem pa si nekoliko popustil. Kaj se je dogajalo?

Že pred tekmo sem rekel, da grem na zmago, čeprav zmaga ni bila realna. Rekel sem si, da se bom boril dokler bo šlo. Vseeno sem tekmovalec in mislim, da je treba stremeti za čim višjo uvrstitvijo. Kot pravijo – le kdor visoko leta, lahko visoko pristane. Na koncu je to terjalo davek, tako da sem dosegel uvrstitev, ki sem jo lahko. Če bi šel svoj tempo, bi bil na koncu morda uvrščen enako ali še slabše. Tehnično in taktično sem zadovoljen z nastopom.

V zadnjem delu proge si veslal sam, brez skupine. Verjetno je bilo to še težje?

Res je, najtežje je veslati, če si sam. Če si v skupini, se izmenjuješ na valu. Tako je pač bilo, na koncu sem bil že zelo utrujen, zato ni šlo.

Avgusta te čaka nastop na svetovnem prvenstvu v sprintu. Obstaja bojazen, da bi tako dolga maratonska preizkušnja pustila kakšne posledice pri pripravah na nastop v Milanu?

Do svetovnega prvenstva je še ogromno časa. To tekmo sem vključil v del vzdržljivostnega treninga. Ko sem na koncu videl, da sem že precej za prvimi, niti nisem več veslal na polno, ampak sem imel v mislih tudi svetovno prvenstvo. Ko sem izpadel iz igre za prvo deseterico, sem si tekmo vzel bolj za trening. Vse tudi zato, da prihranim kak atom energije, da se bom lahko hitreje regeneriral in da bom to tekmo obrnil v korist za 1000 metrov.