Markelj in Ajdič sta priveslala do 16. mesta, Sardoč in Franca pa sta bila 17.

0
585

V Bohinju se je zaključilo evropsko prvenstvo v kajakaškem maratonu. Zadnji dan sta se na tekmovališče podala mlada kajakaška dvojca Matic Ajdič – Jan Markelj ter Žiga Sardoč – David Franca. Tekmovalca domačega kluba iz Bohinja Ajdič in Markelj sta priveslala do 16. mesta, Koprčana Franca in Sardoč pa sta bila 17.

Z napeto tekmo kajakaških dvojcev v konkurenci mladincev so se zaključili nastopi slovenskih predstavnikov na evropskem prvenstvu v kajakaškem maratonu, ki je ta konec tedna potekal v Bohinju. Tekmovalci so bili zelo izenačeni praktično skozi celo tekmo, saj je še na zadnjem prenosu čolna v boju za kolajne ostajala sedmerica kajakaških dvojcev. Na koncu sta bila najuspešnejša Španca Unai Gereka Goienetxa in Imanol Barruetabena, srebro je pripadlo Dancema Dangesu Hansenu in Marretiju, tudi bron pa je romal na sever Evrope. Osvojila sta ga Norvežana Jon Amund Vold in Magnus Ivarsen.

Mlada slovenska dvojca sicer nista bila v krogu favoritov za kolajne, a so bili vsi ob prihodu v cilj s prikazanim zadovoljni. Kajakaša bohinjskega kluba Matic Ajdič in Jan Markelj sta bila s petnajstimi leti med najmlajšimi udeleženci prvenstva, zasedla pa sta 16. mesto. »Na začetku, ko sva začela trenirati za maraton, sva imela nekaj težav z ravnotežjem. Na pripravah tu v Bohinju pa nama je šlo že zelo dobro, zelo dobro so nama šli tudi prenosi. Na startu sva imela nekaj težav, ker so naju zaprli, ampak sva potem v nadaljevanju dobro veslala. To je bila najina prva večja tekma, zato je zelo lepo, da je v Bohinju. Občutek pa je sploh prekrasen,« je bil zgovoren Markelj, Matic Ajdič pa je dodal: »Zelo sem zadovoljen. Veslala sva tako kot sva želela. Še malo so naju priganjali, zato sva morala veslati še močneje kot sva načrtovala. Zadovoljna sva z uvrstitvijo, saj sva približno takšno uvrstitev pričakovala tudi pred tekmo.«

Drugi slovenski dvojec, v katerem sta veslala Žiga Sardoč in David Franca, je dobro veslal, težave pa sta imela pri prenosih čolna preko kopnega. Tekmovalci se pri maratonu namreč na za to vnaprej določenih mestih izkrcajo iz čolna in z njim pretečejo nekaj deset metrov, nato pa se na drugem mestu znova vkrcajo v čoln in nadaljujejo z veslanjem po jezeru ter nato tako v določenem številu krogov do cilja. Že pri prvem prenosu je bilo očitno, da imata težave, saj sta tekla precej počasneje kot vodilni dvojci.

»Imel sem nekaj težav s krči, noga mi je zaspala. Se zgodi. Nisva bila navajena, ker sva dobila nov kajak, ki sva ga imela samo en dan, saj smo ga prej nesli še na popravilo. Bilo je težko, ker ga nisva bila navajena. Povrhu vsega so nama dali še eno številko prevelikega, kar prav tako ni pomagalo. Največji problem je bil, ker mi je zaspala noga. Tudi na startu sva imela težave, ko je partnerju padlo veslo, ampak bi rekel, da sva dobro veslala. Pokazala sva vse, kar sva lahko,« je pojasnil Žiga Sardoč, David Franca pa pridal: »Zadovoljen sem. Na začetku nama je nekaj težav povzročil prvi zavesljaj, potem pa je zaspala še noga, zato sva imela pri teku nekaj težav. Treme nisem imel, čeprav je morda malce lažje nastopati v tujini, kjer je malo manj občinstva, ampak je bilo dobro.«

Ob koncu prvenstva so bili s tem koncem tedna zadovoljni tudi organizatorji. »Ponosen sem, da smo v Bohinju uspeli organizirati tak dogodek. Ovir in negativizma glede določenih stvari je bilo ogromno. Ponosen pa sem predvsem zato, ker so povratne informacije ljudi, ki so vključeni v tekmovanje, zelo dobre. Povratne informacije v prvi vrsti športnikov, v drugi trenerjev in vodij ekip ter cele skupine mednarodnih sodnikov, ki vodijo tekmovanje, so fantastične. Navdušeni so tudi nad stranskim dogajanjem ob prvenstvu. Seveda je želja vsakega organizatorja, da bi bil še kakšen navijač in gledalec več, še posebej v tako lepem vremenu kot je ta vikend in ob tako toplem jezeru. To je tisti del, kjer bi si želeli še več, a v končni fazi moramo biti zadovoljni,« je dejal generalni sekretar organizacijskega odbora Jure Sodja.

Čeprav je bil danes zadnji dan evropskega prvenstva, pa Jure Sodja ne miruje in že razmišlja o morebitni novi kandidaturi za organizacijo velikega tekmovanja v kajakaškem maratonu: »Ne le da razmišljam, tudi javno govorim o tem. Želja je, da bi se Kajakaška zveza Slovenije, Kajak kanu klub Bohinj in predvsem občina Bohinj usedli in potegnili črto pod tem dogodkom, potem pa – če bo volja – tudi vložili kandidaturo za svetovno prvenstvo leta 2020. To je tudi prva možna kandidatura v tem športu. Predsednik evropske kajakaške zveze in sodniki vsi podpirajo to idejo in pravijo, da bi bili lahko glavni kandidati za organizacijo. Žal pa to ni odvisno le od mene.«

Prihodnje leto bo evropsko prvenstvo v kajakaškem maratonu organizirano v Španiji, natančneje v Pontevedri, ki je od znanega Santiaga de Compostele oddaljena približno 40 minut.