Urša Kragelj je bila na Slovaškem 4., Božič in Taljat sta bila 11., Eva Terčelj pa 29.

0
453

Zadnji dan tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah na Slovaškem je slovenske barve v finalu zastopala le kajakašica Urša Kragelj. Primorka je bila zelo blizu ponovitvi včerajšnjega uspeha Petra Kauzerja, ki je bil tretji, saj je preizkušnjo končala na četrtem mestu. Le stotinka sekunde je za uvrstitev v finale zmanjkala dvojcu Luka Božič – Sašo Taljat, kajakašico Evo Terčelj pa je od finala oddaljilo 50 kazenskih sekund. Ekipa kajakašic je bila šesta.

V slovaškem Liptovskem Mikulašu se je zaključila tretja tekma svetovnega pokala v letošnji sezoni. V finale se je uvrstila kajakašica Urša Kragelj, ki je zasedla četrto mesto. Na progi je naredila dotik, ki ji je prinesel dve kazenski sekundi in odnesel uvrstitev na zmagovalne stopničke. Za zmagovalko Jano Dukatovo s Slovaške je namreč zaostala za nekaj manj kot tri sekunde, za tretjeuvrščeno Španko Marto Martinez pa tri desetinke sekunde. Tudi drugo mesto je odšlo v Španijo, zasedla ga je aktualna evropska prvakinja Maialen Chourraut.

»Poskušala sem veslati čim boljše. Napadala sem, poskušala sem ne udariti vrat, pa so potem sodniki rekli, da sem ena. Na koncu je to dober rezultat, škoda le, ker je malo zmanjkalo za stopničke ali kaj več. Dirkanje morda ni bilo najboljše, kar sem zmožna, a mislim, da ne smem biti razočarana. Ko sem prišla v cilj, sem bila presenečena, ker sama nisem čutila dotika niti ga nisem videla. Upala sem, da se bodo lahko pritožili in da je bila sodniška napaka, ampak na koncu so videli, da sem se res rahlo dotaknila količka pri izhodu iz vrat. Nimam kaj. Tudi pri Španki, ki so ji ob pritožbi izbrisali dotik, je bilo ob ogledu videa videti, da dotika ni bilo, tako da je bilo vsaj pošteno.«

Druga slovenska polfinalistka Eva Terčelj je bila na progi kar hitra in bi v primeru vožnje brez napak prišla v finale. Žal je imela na progi težave, sodniki so ji pripisali 50 kazenskih sekund, kar ji je prineslo 29. mesto. Za vodilno kajakašico polfinala Francozinjo Estelle Mangin je sicer zaostala za 51,21 sekund.

Zalomilo se je tudi kajakaškemu dvojcu Luka Božič – Sašo Taljat, ki jima je tokrat hrbet obrnila tudi športna sreča. Zasedla sta namreč enajsto mesto, za uvrstitev v finale, torej med najboljšo deseterico, pa jima je zmanjkala vsega stotinka sekunde. Tokrat sta zadnje mesto med finalisti zasedla Francoza Cailhol in Scianimanico, Božič in Taljat pa sta bila enajsta. Zlate kolajne med dvojci sta se veselila Slovaka Pavol in Peter Hochschorner, druga sta bila Francoza Gauthier Klauss in Matthieu Peche, tretja pa Poljaka Piotr Szczepanski in Marcin Pochwala.

V popoldanskih ekipnih tekmah so nastopile kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak, ki so zasedle šesto mesto. Zmagale so Slovakinje, pred Čehinjami in Avstralkami. Med dvojci so bili najboljši Čehi, pred Poljaki in Francozi.

Avgusta slalomiste čakata še dve preizkušnji svetovnega pokala, in sicer v španskem La Seu d”Urgellu ter finale v francoskem Pauju. Ob koncu avgusta bodo mladinci in mlajši člani veslali na evropskem prvenstvu v Krakovu, septembra pa prihaja še najpomembnejša tekma sezone – člansko svetovno prvenstvo v Londonu, kjer bodo delili kvote za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Rezultati: http://canoeliveresults.com/event/2015/liptovsky-mikulas-icf-world-cup-3/