Jošt Zakrajšek in Špela Ponomarenko Janić v finalu A svetovnega prvenstva v Duisburgu.

0
567

Sprinterja na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Jošt Zakrajšek sta z odliko začela nastope na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah, ki ga ta konec tedna gosti nemški Duisburg. Zakrajšek se je uvrstil v finale A na 1000 metrov, Ponomarenko Janićeva pa v finale A na 500 metrov. Parakajakaš Dejan Fabčič je v premiernem nastopu na svetovnem prvenstvu zasedel enajsto mesto.

Prvo nalogo na svetovnem prvenstvu v Duisburgu sta tako kajakašica Špela Ponomarenko Janić kot kajakaš Jošt Zakrajšek opravila z odliko. Oba sta se iz dopoldanskih kvalifikacij najprej brez težav uvrstila v polfinale, tudi v tej fazi tekmovanja pa sta veslala zelo dobro. Najprej si je Jošt Zakrajšek v svojem prvem nastopu na 1000 metrov na svetovnih prvenstvih priveslal finale A, potem ko je v svoji polfinalni skupini zasedel drugo mesto. Zaostal je le za Avstralcem Kenom Wallacem. V prvem delu proge je še nekoliko zaostajal, a s taktično dobrim veslanjem na koncu prišel na drugo mesto, ki mu je zagotovilo preboj med devet najboljših kajakašev sveta. »S prvim dnem sem zelo zadovoljen. Kvalifikacije so bile nekoliko slabše, saj smo se še nekoliko “tipali”, v polfinalu pa je bilo potrebno iti na polno, saj tam ni več slabih tekmovalcev. Slabih tekmovalcev ni bilo niti v moji skupini niti v preostalih treh, tako da sem s končnim rezultatom zelo zadovoljen,« zadovoljstva ob koncu tekmovalnega dne ni mogel skriti Zakrajšek. »Sedaj sem že uvrščen med najboljših devet tekmovalcev. Vedno startam na zmago, vendar so nekateri tekmovalci realno še korak pred mano. Če ima kdo slabši dan, jaz pa zelo dobrega, lahko posežem zelo visoko, ampak kot sem že dejal, že v polfinalu ni slabega tekmovalca. V finalu so sami vrhunski tekmovalci, tako da bo čisto odvisno od dneva,« je še dodal Zakrajšek.

Le uro za Zakrajškom si je finale A na 500 metrov priveslala tudi Špela Ponomarenko Janić, ki je v svoji polfinalni skupini prav tako zasedla drugo mesto. Od slovenske kajakašice je bila boljša Madžarka Danuta Kozak. »Polfinale je zmeraj najtežja tekma, saj je pritisk največji. Potem ko si enkrat v finalu in daš vse od sebe, nimaš ničesar zgubiti, lahko samo pridobiš. Zjutraj sem se na vodi počutila boljše kot sedaj, ampak je bilo tudi to dovolj. V zadnjih 200 metrih so bile na progi račke, ki so začele leteti, tako da sem kar zaprla oči in čakala, da odletijo stran. Poskušala sem se skoncentrirati, tako da bi me čim manj zmotile. Na koncu sem se uvrstila v finale,« je nekaj nevšečnosti na progi izpostavila Ponomarenko Janićeva. Primorka je veslala v zelo močni polfinalni skupini: »Ko sem videla skupino, sem si rekla, da je spet enako kot zmeraj. Sem si pa tudi rekla, da bo sedaj neka druga tekmovalka imela težko skupino, ne jaz. Vem, da sem dobro pripravljena, veslala sem tako kot na treningu in upam, da imam za finale še majhno rezervo.«

Zakrajška v petek zjutraj čakajo kvalifikacije na 500 metrov, Ponomarenko Janićevo pa popoldne kvalifikacije na 200 metrov: »Zdi se mi, da sem v primerjavi s preteklima dvema sezona letos na 200 metrov napredovala. Na zadnjih treningih in testiranjih sem bila zelo hitra, morda celo najbolj do sedaj. Upam, da mi bo šlo dobro tudi na tekmi. Na zadnjih tekmah imam nekaj težav s startom, vendar smo tudi to trenirali v Bohinju in temu namenili več pozornosti, tako da upam ne bo več težav s tem,« je še dodala kajakašica.

Na svetovnem prvenstvu v parakajaku je prvič nastopil tudi Dejan Fabčič, ki je v svoji disciplini zasedel enajsto mesto in le za tri sekunde zaostal za finalom. Tik pred začetkom prvenstva je sicer postalo jasno, da njegove discipline kajaka na 200 metrov ne bo v programu paraolimpijskih iger v Riu de Janeiru, tako da je na prizorišču že preizkusil tudi veslanje v kanuju. Kanu v njegovi tekmovalni skupini namreč bo del programa iger v Braziliji.

 

Uradna stran prvenstva: http://kanuduisburg2013.de/