Špela Ponomarenko Janić zanesljivo do polfinala na 200 metrov.

0
564

Primorska kajakašica Špela Ponomarenko Janić je v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v Duisburgu na 200 metrov brez težav priveslala v polfinale, ki jo čaka v soboto dopoldne. V svoji kvalifikacijski skupini je bila najhitrejša. V kvalifikacijah in polfinalu na 500 metrov je veslal Jošt Zakrajšek, ki pa zaradi jutrišnjega finala A na 1000 metrov v polfinalu ni veslal na vso moč, tako da je nastope na 500 metrov že zaključil.

Špela Ponomarenko Janić, ki si je že včeraj po zaslugi dobrega veslanja priveslala finale A na 500 metrov, je brez težav napredovala v polfinale tudi na najkrajši razdalji. V zadnji kvalifikacijski skupini na 200 metrov je bila najhitrejša. Za njo sta se zvrstili Francozinja Sarah Guyot in Portugalka Joana Vasconcelos. »Zadovoljna sem, ker sem zmagala, vendar start ni bil dober. Malce prehitro sem startala, tako da sem se zaletela v startni blok. To je bilo danes zadnjič. Vem, da lahko jutri še nekaj dodam in upam, da mi bo uspel še en preboj v finale A,« je povedala Ponomarenko Janićeva, ki je malce pred ciljem nehala veslati, saj je že bilo jasno, da je napredovala v polfinale: »Ko sem prehitela tekmico in je bilo do konca še čisto malo, se tako ali tako ni dalo nič več spremeniti. Kot sem rekla že včeraj, je polfinale zmeraj najtežja tekma, ampak bom dala vse od sebe.« Najhitrejše tri tekmovalke iz vsake polfinalne skupine se bodo uvrstile v nedeljski finale, Ponomarenko Janićeva pa bo veslala v skupini skupaj s predstavnico Madžarske Natašo Douchev – Janić, Poljakinjo Marto Walczykiewicz, Avstrijko Yvonne Schuring itd.

Že zjutraj je v kvalifikacijah na 500 metrov nastopil Jošt Zakrajšek, ki pa je tekmo na tej razdalji vzel predvsem kot dobro pripravo na sobotni finale A na 1000 metrov. »Z ekipo smo se odločili, da kvalifikacije odpeljem tako, da se uvrstim v polfinale in pri tem porabim čim manj energije. To sem tudi storil. Nato sem dobil zelo močno polfinalno skupino, tako da smo se odločili, da startam le zaradi starta in da prihranim energijo za finalni nastop na 1000 metrov,« je taktični plan nastopov na 500 metrov razložil Jošt Zakrajšek. V močni polfinalni skupini je načrtno zasedel deveto mesto, najhitrejši je bil Avstralec Ken Wallace, drugi je bil Danec Rene Holten Poulsen, tretji pa Slovak Peter Gelle.

V soboto dopoldne nastop v polfinalu na 200 metrov čaka Špelo Ponomarenko Janić, ob pol štirih popoldne bo v finalu A na 1000 metrov veslal Jošt Zakrajšek, nekaj minut pred četrto uro pa se bo Špela Ponomarenko Janić potegovala za kolajno v finalu A na 500 metrov.

 

Uradna stran prvenstva: http://kanuduisburg2013.de/