Špela Ponomarenko Janić na svetovnem prvenstvu v Duisburgu četrta na 500 metrov .

0
435

Sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je na svetovnem prvenstvu v Duisburgu v finalu A na 500 metrov zasedla izvrstno četrto mesto in za las ostala brez novega odličja s svetovnih prvenstev. V svojem prvem finalu A na 1000 metrov na svetovnih prvenstvih je veslal Jošt Zakrajšek, ki je bil deveti.

Za nov uspeh slovenskih sprinterjev na mirnih vodah je poskrbela kajakašica Špela Ponomarenko Janić, ki je v napetem finalu A na 500 metrov za slabe pol sekunde zaostala za novo kolajno s svetovnih prvenstev in bila četrta. Primorka se že lahko pohvali s srebrno in bronasto kolajno s svetovnih prvenstev, ki si ju je priveslala na 200-metrski razdalji, kjer bo v finalu A veslala jutri. Tokrat so se pred njo zvrstile le dobitnice kolajn z olimpijskih iger. Zmagala je Madžarka Danuta Kozak, aktualna olimpijska prvakinja iz Londona na tej razdalji, sicer dobitnica treh olimpijskih kolajn, druga je bila Nemka Katrin Wagner – Augustin, dobitnica šestih olimpijskih kolajn, tretja pa Novozelandka Lisa Carrington, ki si je naslov olimpijske prvakinje na 200 metrov priveslala v Londonu.

»Moj cilj sta bili dve uvrstitvi v finale, kar sem izpolnila, vse kar je več, pa je super. Res je četrto mesto eno mesto manj od kolajne, vendar moram biti s svojim rezultatom zadovoljna. To je nenazadnje moj najboljši rezultat na 500 metrov. Jutri bom poskušala dodati še kakšen kanček več in upam, da bom dosegla podobno dober rezultat,« je nastop na 500 metrov ocenila Špela Ponomarenko Janić.

Primorka je odlično veslala že v dopoldanskem delu, ko so bili na sporedu polfinalni nastopi na 200 metrov. V tretji polfinalni skupini je dosegla najhitrejši čas, prehitela pa Poljakinjo Marto Walczykiewicz in Madžarko Natašo Douchev – Janić. Ponomarenko Janićeva je bila s svojim prvim nastopom dneva zelo zadovoljna: »Zjutraj mi je šlo res dobro in upam, da tekmovalki nista imeli slabega dne, saj je bilo kar čudno veslati med njima in sem se spraševala, kje sta in kaj se dogaja. Malo je bilo presenetljivo. Videla sem, da se da in jutri se ne bom ozirala na nikogar, temveč le veslala svojo tekmo.«

V finalu A na 1000 metrov je veslal Jošt Zakrajšek. To je bil njegov prvi nastop v finalu A na svetovnih prvenstvih na tej razdalji. V finalu, kjer so veslali sami vrhunski tekmovalci, je bil deveti. »S svojim veslanjem sem zadovoljen, kaj več pa bom lahko povedal, ko bom naredil analizo. Že včeraj sem imel v glavi, da bo odprto od tretjega do devetega mesta, pa se je izkazalo, da je bilo odprto od drugega do devetega mesta. Bilo je le potrebno izkoristiti priložnost in kdor je boljše izkoristil priložnost, je osvojil medaljo. Je bilo pa tokrat nekoliko odvisno tudi od sreče. Nerad se izgovarjam na srečo in podobno, ampak danes sem imel najslabšo progo, saj je veter pihal od spredaj s strani. Prvi dve progi sta bili v zaveterju, vsaka naslednja pa je imela več vetra. Najboljši tekmovalci so bili tisti na desni strani proge. Energijo, ki jo običajno prihranim za zadnji del, sem porabil že v prvih 500 metrih, da sem ostal zraven skupine, potem pa je energije zmanjkalo za drugih 500 metrov, kjer se je vse odločalo. Zagotovo bom šel še na kakšno svetovno prvenstvo, da bom popravil to deveto mesto, saj sem nisem prišel po takšen rezultat. Cilj je osvojitev kolajne, če že ne zmaga, tako da motivacija za naprej ostaja,« je po nastopu povedal Zakrajšek. Naslov svetovnega prvaka si je ob glasni podpori s tribun priveslal Nemec Max Hoff, drugi je bil Avstralec Ken Wallace, tretji pa Madžar Bence Dombvari.

Zadnji dan prvenstva v Nemčiji bomo videli še dva slovenska nastopa. Najprej bo Jošt Zakrajšek veslal na 5000 metrov, kasneje pa se bo za novo vrhunsko uvrstitev potegovala še Špela Ponomarenko Janić, ki bo veslala v finalu A na 200 metrov.

 

Uradna stran prvenstva: http://kanuduisburg2013.de/