Jošt Zakrajšek je na SP v maratonu zasedel 19. mesto.

0
509

Na svetovnem prvenstvu v kajakaškem maratonu, ki ga ta konec tedna gosti Rim, so vsi štirje slovenski predstavniki že opravili s svojim nastopom. Za najboljši slovenski dosežek je poskrbel Jošt Zakrajšek, ki je bil 19. Simon Oven in Malin Titorič sta v konkurenci mlajših članov zasedla 24. oziroma 25. mesto, Lovro Leban pa je v članski konkurenci odstopil.

Kajakaš Jošt Zakrajšek je v preteklih sezonah kot edini slovenski predstavnik že nastopal na svetovnih prvenstvih v kajakaškem maratonu. Kljub izkušnjam pa je imel proti koncu tekmovanja kar nekaj težav, predvsem s krči, kar ga je zelo oviralo pri nošnji čolna. Vse do petega kroga je bil sicer v vodilni skupini, največ pa je izgubljal pri teku. S progo je opravil v dveh urah in 18 minutah, kar ga je na koncu uvrstilo na 19. mesto.

Nekaj več težav je imel Lovro Leban, ki je startal nekoliko slabše in že na samem začetku tekmovanja zaostajal za vodilnimi. Veliki valovi so mu onemogočali preboj do vodilnih skupin, tako da je še pred koncem odstopil.

Člansko tekmovanje je postreglo s kar nekaj agresivnosti, zaradi česar so tudi morali prestaviti podelitev kolajn za en dan. Žirija tekmovanja je morala namreč odločiti, kaj storiti z najbolj agresivnimi tekmovalci. V članski konkurenci kajakašev je zmagal Španec Ivan Alonso, drugo in tretje mesto pa sta zasedla Portugalca Jose Ramalho in Fernando Pimenta. Slednji, dobitnik srebrne kolajne v kajakaškem dvojcu na letošnjih OI v Londonu, je dan prej osvojil srebrno kolajno v konkurenci do 23 let.

V konkurenci mlajših članov sta tekmovala tudi dva Slovenca, Simon Oven in Malin Titorič, ki sta prvenstvo končala na 24. oziroma 25. mestu. Za vodilno skupino sta zaostala že na začetku, tako da je bilo v nadaljevanju precej težje loviti najboljše. Zmagal je tekmovalec Južnoafriške republike Grant van der Walt, drugi je bil že prej omenjeni Portugalec Fernando Pimenta, tretji pa njegov rojak Alfredo Faria.

Tekmovanje v kajakaškem maratonu bo prihodnje leto tudi del svetovnih iger, ki bodo potekale v kolumbijskem Caliju, v naslednjih dveh letih pa se bodo tekmovalci za naslove svetovnih prvakov merili v Köbenhavnu in v Oklahomi. Najboljši tekmovalci v Evropi pa bi se leta 2015 utegnili za naslove evropskih prvakov meriti v Sloveniji, saj bo Bohinj vložil kandidaturo za prireditelja EP leta 2015.

 

Uradna stran prvenstva: http://www.rome2012.org