V Rimu se začenja svetovno prvenstvo v kajakaškem maratonu.

0
572

Rim bo v naslednjih dneh v znamenju kajaka, saj bo gostil svetovno prvenstvo v kajakaškem maratonu. V večnem mestu bo nastopila tudi četverica slovenskih tekmovalcev, čeprav ta kajakaška disciplina v Sloveniji še ni tako poznana in priljubljena kot drugod po svetu. V petek bo na sporedu tekma mladincev in mlajših članov, v soboto mladinskih dvojcev ter članskih enojcev, v nedeljo pa se bo prvenstvo zaključilo s članskimi tekmami dvojcev.

Svetovnega prvenstva v kajakaškem maratonu se je udeležilo 520 tekmovalcev iz 40 držav, med njimi so tudi štirje slovenski tekmovalci, ki sicer tekmujejo v sprintu na mirnih vodah, tokrat pa so se odločili za nastop še v maratonu. V članski konkurenci bosta nastopila Lovro Leban in Jošt Zakrajšek, ki že ima izkušnje s tekmovanj v kajakaškem maratonu, ter mlajša člana Simon Oven in Malin Titorič.

Zadnji dan pred pričetkom prvenstva so se tekmovalci ukvarjali predvsem s pripravo čolnov, ki se razlikujejo od tistih za sprint na mirnih vodah. Čolni so lažji, imajo poseben ročaj za nošnjo ter posebno črpalko za izčrpavanje vode. Kajakaški maraton je sestavljen iz veslanja in teka, tako da morajo tekmovalci med tekmo preteči 70 metrov ter se znova vkrcati v čoln. Nekaj strahu so pred tekmo povzročale klančine, ki vodijo k pomolom, saj so bile precej spolzke, a tekmovalci in vodstvo ekip upajo, da to ne bo preveč moteče.

Včeraj so organizirali tudi uradno odprtje prvenstva, ki je potekalo v centru Rima. V petek bo na sporedu tekma mladincev in mlajših članov, v soboto mladinskih dvojcev ter članskih enojcev, v nedeljo pa se bo svetovno prvenstvo v Rimu zaključilo s članskimi tekmami dvojcev.

 

Uradna stran prvenstva: http://www.rome2012.org/

Prenos tekmovanja: http://www.atleticomtv.it/federcanoa/live/index.asp