Z DP v Solkanu se je končala slalomska sezona 2012.

0
571

V Solkanu se je z državnim prvenstvom končala slalomska sezona 2012. Naslove najboljših v državi so si priveslali olimpijci Eva Terčelj med kajakašicami, kanuist Benjamin Savšek, kajakaš Peter Kauzer ter dvojec Luka Božič-Sašo Taljat. Med kanuistkami je zmagala Viktoria Wolffhardt, članica KK Soške elektrarne, ki na mednarodnih tekmovanjih sicer nastopa za Avstrijo.

Zadnje dejanje slalomske sezone 2012, državno prvenstvo v Solkanu ni prineslo večjih presenečenj. Do naslova državnih prvakov so priveslali tisti tekmovalci, ki so letos tekmovali tudi na olimpijskih igrah v Londonu. S sekundo in 72 stotinkami naskoka pred drugouvrščenim s tekme svetovnega pokala v Bratislavi Anžetom Berčičem je slavil njegov klubski kolega Benjamin Savšek, ki je v Pragi priveslal do sploh prve zmage slovenskih kanuistov v tej seriji tekmovanj. »Proga je bila tehnično zahtevna. Precej je bila podobna tisti z EP, tako da moram pohvaliti postavljavce. V drugi vožnji sem popravil nekatere stvari iz prve, tako da se je vse izšlo po načrtu. Zelo sem zadovoljen z vožnjo in rezultatom,« je po nastopu povedal Savšek, iztekajočo se sezono 2012 pa ocenil: »Za mano je enkratna sezona. Na vseh tekmah sem bil zelo motiviran in se zelo trudil. Vse se je enkratno izšlo, tako da imam kar nekaj izvrstnih rezultatov, na katere sem zelo ponosen. Letos sem skozi celo sezono delal zelo dobro in naredil korak naprej. To je dobra izkušnja tudi za prihodnje. Sedaj si že postavljam cilje za naslednje štiriletno obdobje.« Tretje mesto je osvojil še en kanuist KKK Tacen, Jure Lenarčič.

V konkurenci kajakašic je zmagala Ljubljančanka Eva Terčelj, ki je prehitela zmagovalko letošnje serije svetovnega pokala Uršo Kragelj in klubsko kolegico Ajdo Novak. »Zadovoljna in vesela sem, da sem osvojila naslov državne prvakinje. Bilo je kar težko, saj je konkurenca zelo močna. Morda sem imela nekaj prednosti, saj je bilo nekaj kombinacij enakih kot prejšnji vikend na evropskem prvenstvu,« je povedala nova državna prvakinja, ki je pred enim tednom tudi ubranila naslov evropske prvakinje v konkurenci mlajših članic. Nekaj pozornosti je bilo tokrat namenjene tudi petouvrščeni Nini Mozetič, ki je z nastopom na DP zaključila z aktivno tekmovalno kariero. »Prav zabavno in smešno je tekmovati brez treninga, saj se moraš zadev lotiti z druge strani,« je povedala zgovorna Primorka, ki je nehala trenirati že po tretji tekmi svetovnega pokala v La Seu d”Urgellu, nato pa se posvetila študiju in delu. »Skoraj tri mesece nisem veslala. Bila sem demonstrator prejšnji teden na EP, včeraj pa sem si privoščila 20-minutni trening,« je še dodala Mozetičeva, ki je takoj po prihodu iz vode še kazala nasmešek, nekaj minut za tem pa so ob zavedanju, da zaključuje, na dan privrele solze.

Zlahka sta do državnega naslova priveslala Luka Božič in Sašo Taljat v konkurenci dvojcev. Od drugouvrščenih Petra Žnidaršiča in Luke Žganjarja sta bila namreč hitrejša za več kot devet sekund. »Letos je šlo zlahka, lani pa sva imela kar nekaj težav, tako da sva pristala na drugem mestu. Sva zadovoljna. Vožnja ni bila popolna, saj je forma že padla, pa tudi ta teden nisva nič veslala. Zdaj naju čaka en mesec počitka,« je povedal Luka Božič, Sašo Taljat pa podal oceno izvrstne sezone 2012: »Prvič sva stala na stopničkah v skupnem seštevku svetovnega pokala, uspela sva zadržati naslov evropskih prvakov do 23 let, prav tako sva se prvič uvrstila na olimpijske igre. Sezono bi tako ocenil kot uspešno, manjkala je le pika na i na OI, vse ostalo pa je bilo super.« Tretje mesto sta osvojila Niko Testen in Žiga Taljat.

Med kajakaši je slavil Peter Kauzer, za katerega je bilo to sploh prvo tekmovanje po olimpijskem nastopu. »Po OI sem bil v čolnu največ desetkrat, pa še to le po pol ure. Še najdlje sem v čolnu preživel zadnja dva dni, ko je narasla voda pa smo še šli nekoliko zabavati. Drugače pa sem imel v zadnjem času druge obveznosti, precej slajše od veslanja,« je povedal Kauzer. Po OI sta bili na sporedu še dve tekmi svetovnega pokala, ki pa ju je izpustil. »Mogoče sem v času prve tekme še pogrešal tekmovanja, ampak na koncu je prevladal razum. Bilo bi mi žal, da ne bi bil pri rojstvu hčerke. To je moment, ki se ti za vedno vtisne v spomin. Tekem svetovnega pokala bo še dovolj, tako da sem rajši doma preživel lepe trenutke z Janjo in hčerko.« Ker Hrastničan v zadnjem času ni posvečal veliko pozornosti treningom, je bil ob prihodu v cilj zelo izmučen, a hkrati tudi izjemno vesel: »V Solkanu moraš biti fizično izjemno dobro pripravljen, jaz pa sem trenutno daleč od tega. V prvi vožnji sem dal vse od sebe, pa se je na koncu poznalo pomanjkanje moči, saj sem skoraj zgrešil vrata, ker nisem mogel več veslati. Ampak čoln mi je zelo lepo tekel. Bil sem kar presenečen, da mi je uspela takšna vožnja. V njej sem res užival, čeprav je bilo naporno.« Drugo mesto si je priveslal tekmovalec KKK Tacen Martin Albreht, tretji pa je bil celjski kajakaš in aktualni evropski podprvak do 23 let Simon Brus.

V konkurenci kanuistk je bila najboljša Viktoria Wolffhardt, kanuistka soškega kluba, ki sicer tekmuje za Avstrijo, druga je bila Ljubljančanka Eva Terčelj, tretja pa še ena članica KK Soške elektrarne Alja Kozorog.

Ob koncu državnega prvenstva, ki so ga zaznamovali tudi zanimivi nastopi nekdanjih tekmovalcev in  trenerjev, so se slalomisti pomerili še v ekipnih vožnjah. Med kanuisti je slavila ekipa KKK Tacen, v postavi Savšek, Berčič in Lenarčič, pred ekipo Soških elektrarn, za katere so veslali Luka Božič, Sašo Taljat in Nejc Kravanja, tretji pa so bili tekmovalci KKK Ljubljana Urban Jarc, Peter Žnidaršič in Luka Žganjar. Med kajakašicami je slavila prva ekipa Soških elektrarn, za katero so veslale Urša Kragelj, Viktoria Wolffhardt in Nina Mozetič, druge so bile njihove mlajše klubske kolegice Anja Kancler, Nina Bizjak in Alja Kozorog, tretja pa je bila ekipa Ljubljane v postavi Eva Terčelj, Ajda Novak in Neža Jarc. Najboljša ekipa kajakašev prihaja iz Tacna. Ekipni državni naslov so osvojili Jure Meglič, Martin Albreht in Matic Štrukelj, drugi so bili tekmovalci KK Nivo Celje Simon Brus, Vid Karner in Martin Srabotnik, tretji pa domačini Niko Testen, Rok Markočič in Tilen Hvala.