Jošt Zakrajšek je zmagal v finalu B tekme svetovnega pokala v Szegedu.

0
505

Szeged ta konec tedna gosti prvo tekmo svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v sezoni 2013. Na Madžarskem tekmujejo trije slovenski reprezentanti. Na 1000 metrov sta v finalu B veslala Jošt Zakrajšek in Lovro Leban, kajakašica Anja Osterman pa je na 500 metrov obstala v polfinalu. Zakrajšek je bil najboljši v finalu B, Leban je bil osmi. Na 200 metrov bo v nedeljskem finalu B veslala Anja Osterman.

Za primorsko kajakašico Anjo Osterman je bil nastop na 500 metrov sploh prvi nastop na tekmah svetovnega pokala. Že v kvalifikacijah je nastopila v izjemno močni kvalifikacijski skupini, kjer je zasedla sedmo mesto in napredovala v polfinale. Tam je z zaostankom dobrih 12 sekund zasedla osmo mesto in zaključila z nastopi na 500 metrov. V Szegedu je nato veslala še v kvalifikacijah na 200 metrov, kjer je s časom 44,810 zasedla šesto mesto v svoji skupini ter napredovala v polfinale. Tudi v polfinalni skupini je zasedla šesto mesto, a veslala dve sekundi hitreje kot v kvalifikacijah. Dosežek je zadostoval za uvrstitev v nedeljski finale B, ki jo čaka ob 9.40. To bo njen prvi nastop v finalu B na tekmah svetovnega pokala. Zmagovalka polfinalne skupine je bila Novozelandka Lisa Carrington.

Lovro Leban in Jošt Zakrajšek sta na 1000 metrov veslala v finalu B. Tako Zakrajšek kot Leban sta v svojih kvalifikacijskih skupinah osvojila tretji mesti ter napredovala v polfinale, kjer je Zakrajšek v zelo izenačeni skupini z zaostankom 0,708 sekunde zasedel peto mesto, Lovro Leban pa je bil v svoji polfinalni skupini tretji. Na rezultate prvega tekmovalnega dne so vplivale tudi vremenske razmere, saj veter ni omogočal enakih razmer za vse tekmovalce, na kar je opozoril tudi Jošt Zakrajšek: »Veter je začel pihati že zjutraj in se je tekom dneva samo še krepil. V polfinalu, kjer smo tekmovalci že zelo izenačeni, pa takšne okoliščine pomenijo veliko. Med mano in drugouvrščenim je bilo le dobre pol sekunde razlike. S svojim veslanjem sem sicer zelo zadovoljen, ker je bil po mojem mnenju to najboljši nastop v letošnji sezoni. Žal pa ne morem biti zadovoljen z osvojenim 6. mestom v polfinalu, ki me je pripeljalo do finala B.«

V finalu B je Zakrajšek veslal zelo dobro in zmagal, kar mu je prineslo skupno deseto mesto. Njegov čas bi v finalu A zadostoval za peto mesto. »Po včerajšnji slabši uvrstitvi v polfinalu, sem danes v finalu B popravil vtis in v cilj priveslal z dobrima dvema sekundama prednosti pred tekmeci. Če včeraj sreča ni bila na moji strani, je bilo danes drugače. Veter je bil sicer precej šibkejši, pa vendar,« je po tekmi sporočil Zakrajšek. Tudi Lovro Leban je veslal v finalu B, kjer je zasedel osmo mesto, skupno 17. V finalu A je zmagal Nemec Max Hoff, drugi je bil Belorus Aleh Jurenia, tretji pa Danec Rene Holten Poulsen.

Lovro Leban je v popoldanskem delu tekmovanja nastopil tudi v kvalifikacijah na 200 metrov, kjer je za zmagovalcem skupine Kasperjem Bleibachom z Danske zaostal za 1,698 sekunde in zasedel šesto mesto. Ta uvrstitev je pomenila napredovanje v polfinale, kjer pa nato ni nastopil. Jošt Zakrajšek bo zadnji dan tekmovanja veslal na 5000 metrov.

Rezultate lahko najdete na uradni strani: http://icfworldcupszeged.com/