Jošt Zakrajšek najboljši tudi na znamenitem maratonu Ardèche.

0
588

Slovenski reprezentant v sprintu na mirnih vodah Jošt Zakrajšek je jesenski del sezone namenil nastopom na kajakaških maratonih, kjer je dosegal izvrstne rezultate. Tako na maratonu v Češkem Krumlovu kot tudi na ljubljanskem kajakaškem maratonu je zabeležil zmagi v konkurenci kajakašev, zmagoviti niz pa podaljšal še z nastopom na najbolj znanem kajakaškem maratonu v francoski soteski Ardèche.

Letošnja izvedba maratona, ki poteka pod znamenitim naravnim mostom (Pont d”Arc), je bila pod vprašajem vse do zadnjega, saj je bil vodostaj reke zaradi obilnih padavin zelo visok. Po nekaterih podatkih je bil nivo reke le nekaj dni pred tekmo kar sedem metrov višji od sicer dovoljenega za izvedbo tekmovanja, a je vodostaj nato hitro upadal, zato tekmovanja niso odpovedali. Nekoliko bolj divja reka ni zmotila nekdanjega divjevodaša, ki je tokrat nastopil s čolnom “surf ski”, sicer namenjenem oceanijskem kajakaštvu.

Jošt Zakrajšek je bil z nastopom zelo zadovoljen: »Zelo sem vesel zmage. Vodostaj je bil zelo visok, zato so bile razlike zelo majhne. Znova zelo močno dežuje, zato je vodostaj še precej narasel. Tekmovalci smo imeli še srečo, ker smo prišli prej v cilj, sedaj pa je jez, kjer merijo vodostaj, pod vodo. Zaradi slabega vremena so tudi prestavili razglasitev, saj je običajno na prizorišču takoj po tekmi, tako pa jo bodo organizirali v večernih urah.«

Tudi v absolutni konkurenci je tekmovanje končal med najboljšo deseterico. V konkurenci kajakašev se mu je še najbolj približal francoski sprinter na mirnih vodah, sicer tudi dobitnik srebrne kolajne s svetovnega prvenstva leta 2009 v kajakaškem četvercu, Vincent Lecrubier. S 30 kilometrov dolgo progo so najhitreje opravili kajakaški dvojci. Zmagovalna posadka Bouzan in Fernandez iz Španije je do cilja potrebovala uro in 26 minut, za njo pa sta se zvrstila dva francoska kajakaška dvojca Pete – Leroux in Hybois – Hubert.