Sprintersko prizorišče za OI v Riu potrjeno, a …

0
321

Olimpijske igre v Riu de Janeiru, prve v Južni Ameriki, bodo potekale med 5. in 21. avgustom 2016. Prireditelji se trudijo z izgradnjo in pripravo prizorišč, ki bodo gostila največji športni dogodek leta, napredek in predvidena prizorišča pa si že ogledujejo tudi funkcionarji Mednarodnega olimpijskega komiteja in mednarodnih zvez. Pred kratkim so se odgovorni seznanili s prizoriščem za sprinterska tekmovanja, ki je z lokacijo navdušil vse prisotne, malo manj pa s kakovostjo vodne površine.

Laguna Rodrigo de Freitas (Lagoa Rodrigo de Freitas) je eden izmed zaščitnih znakov Ria de Janeira, ki se nemalokrat pojavlja na fotografijah in podobah tega brazilskega velemesta, ki bo gostilo prihodnje poletne olimpijske igre. Jezero ob vznožju znamenitega Corcovada, na katerem stoji tudi kip Kristusa Odrešenika, bo avgusta 2016 gostilo olimpijski preizkušnji v sprintu na mirnih vodah in veslanju.

Predstavniki 13 nacionalnih olimpijskih komitejev so se nedavno vrnili z ogleda prizorišč v Riu de Janeiru. Kot poroča brazilski Globo so si med drugim ogledali tudi laguno Rodrigo de Freitas, ki je navdušila z odlično centralno lokacijo, vendar pa sta predstavnika športnih panog, ki se bosta predstavljali na tem mestu, Djordje Višacki, nekdanji srbski veslač, in Portugalec Jose Luis Garcia, nekdanji sprinter, opozorila na veliko prisotnost alg, ki onemogočajo primerne pogoje za tekmovanja, še posebej na tako visokem nivoju.

»Ljudje morajo videti, kakšno podobo jezero kaže sedaj in ga ponovno videti po olimpijskih igrah. V jezeru so trenutno alge, ki ubijajo ribe, ampak videti ga boste morali po igrah. Pogled z jezera je eden najlepših, kar sem jih kdaj videl. Znova bi želel postati aktiven športnik, le zato, da bi lahko tekmoval tukaj, s Corcovadom v ozadju,« je povedal Višacki. Nad kakovostjo vodne površine ni bil navdušen niti portugalski predstavnik, ki pa ga je po drugi strani navdušila lokacija v osrčju mesta: »Prihodnje leto bodo v Bakuju evropske igre, vendar bo regatna proga od mesta oddaljena kar 280 kilometrov. Tu v Riu bo drugače, saj bodo tekmovalci nastopali blizu ostalih tekmovališč.«

Precej skrbi povzroča tudi kaotičen promet v mestu, ki utegne prinesti precejšnje zamude v transportu iz olimpijske vasi do prizorišča oziroma premikanje z ene točke na drugo nasploh.

Kakšna bo usoda olimpijskega kompleksa v laguni pa zaenkrat še ni znano. Območje je namreč zakonsko zaščiteno, zato bo zaradi možnosti ogrožanja biotske raznovrstnosti projekt preučilo pristojno ministrstvo. Trenutno pregledujejo možnost izgradnje začasne platforme, v velikosti 250 metrov, ki bi sprejela 10.000 gledalcev ob ciljni liniji. Ker načrt še ni dokončan, nihče ne ve, ali naj bi šlo za objekt, plavajoč na jezeru, ali pa objekt, ki bi bil v tla pritrjen s podpornimi stebri.

Še večja neznanka je slalomsko prizorišče, saj proga še ni zgrajena. Proga se bo nahajala v zahodnem delu Ria de Janeira, imenovanem Deododo, kjer se bodo za olimpijske kolajne potegovali tudi sabljači, tekmovalci v modernem peteroboju, konjeništvu, strelstvu, BMX-u in gorskem kolesarstvu.