Jošt Zakrajšek najhitrejši na ljubljanskem kajakaškem maratonu.

0
613

Dan preden bodo ljubljanske ulice zavzeli tekači, so se na ljubljanskem maratonu pomerili tudi kajakaši. Na Ljubljanici so nastopili tako najmlajši tekmovalci kot tudi člani in veterani, poleg slovenskih kajakašev pa so nastopili še predstavniki Madžarske, Avstrije in Nemčije. V članski konkurenci je s precejšnjo prednostjo zmagal Jošt Zakrajšek, v konkurenci mladincev pa so prevladovali madžarski tekmovalci.

Kajakaški maraton na Ljubljanici je potekal na krožni progi, od KKK Ljubljana na Livadi do centra mesta, ki je merila 5,5 kilometrov. Med člani, ki so se pomerili na 22-kilometrski progi, je zanesljivo zmagal tekmovalec tacenskega kluba Jošt Zakrajšek, ki je za celotno progo potreboval 1:44:57.11. Drugo mesto si je priveslal Madžar Adrian Boros, ki je za slovenskim reprezentantom v sprintu na mirnih vodah zaostal za več kot šest minut. Tretji je bil tekmovalec ljubljanskega kluba Maks Frančeškin. V ženski konkurenci članic je nastopila le olimpijka Eva Terčelj.

V konkurenci mladincev, ki so veslali na 16,5 kilometrov dolgi razdalji, so vsa tri prva mesta osvojili madžarski kajakaši. Najhitrejši je bil Viktor Havasi, drugi je bil Norbert Nagyvaradi, tretji pa Akos Pilisi. Med kajakašicami je zmagala Madžarka Abigel Fauszt, druga je bila tekmovalka KKK Ljubljana Neža Jarc, tretja pa še ena Madžarka Vivien Viesner. V kanuju je nastopil le en mladinec –  Žan Gerčer.

Na isti razdalji so se pomerili tudi veterani, kjer je zmagal Nemec Jesko Klammer, drugi je bil Dejan Ozbetič, tretji pa Jože Hafner. Tekmovalci do 14 let in rekreativci pa so nastopili na 11-kilometrski razdalji. Med kajakaši so bili prvi trije Madžari Daniel Racz, Viktor Kovacs in Tomas Keresztes, med kajakašicami pa je zmagala njihova rojakinja Alexandra Ezer, medtem ko sta si drugo in tretje mesto priveslali Nika Teršek (Celje) in Taja Smukavec (Bohinj). V konkurenci rekreativcev je zmagal Stane Klemenc (Bohinj), pred Marjanom Hočevarjem (Te Tol) in Petrom Samotorčanom (Orka), med rekreativkami je veslala Jana Marinko (Tacen), Roman Blatnik in Boštjan Gregoršanec pa sta veslala v dvojcu.

Na najkrajši razdalji (5,5 kilometrov) so veslali najmlajši udeleženci maratona. Mlajši od 12 let so bili razdeljeni v dve skupini, saj so nekateri veslali v slalomskih čolnih, drugi pa v mini kajakih. V skupini tekmovalcev s slalomskimi čolni je bil najuspešnejši Vid Oštrbenk (Čatež), drugi je bil Domen Višnar, tretji pa Jan Ločnikar (oba Celje). Med kajakašicami je bila najboljša Manca Gosenca (Ljubljana), druga je bila Zala Zanoškar (Celje), tretje pa Helena Domanjko (Ljubljana). V kanuju je veslal le Nik Gerčer (Ljubljana). V mini kajakih je med kajakašicami s krogom opravila Madžarka Dorina Puskas, druga je bila Maša Račič (Krško), tretja pa Ajda Dujc (Orka). Za dvojno madžarsko zmago med najmlajšimi kajakaši sta poskrbela Bence Puskas in Mate Bali, tretji pa je bila Miha Gorela (Orka).