Jošt Zakrajšek se na novo sezono pripravlja v Turčiji.

0
577

Sprinter na mirnih vodah Jošt Zakrajšek je v svoji karieri tekmovalca na mirnih in divjih vodah preizkusil že kar nekaj prizorišč za priprave v zimskem obdobju, tokrat pa ga je pot prvič zanesla v Turčijo. Po lanskoletnih pripravah v Argentini, kjer je kar nekaj treningov opravil tudi z najboljšimi argentinskimi tekmovalci, se tokrat v Beleku pripravlja skupaj z japonskim tekmovalcem Suzukijem Yasuhiro, tam pa trenirajo tudi srbski, turški in nekateri ruski mirnovodaši.

Kajakaš tacenskega kluba se je v Turčijo odpravil v prvih februarskih dneh, tako da se je v tem času že pobliže spoznal z okolico. Za razliko od preteklih priprav je letos vse steklo že od prvega dne naprej, navdušen pa je tudi nad dejstvom, da lahko trenira v svojem kajaku, saj si ga je običajno zaradi logističnih težav za zimski trening izposojal, tokrat pa so mu ga v Turčijo prepeljali srbski reprezentanti: »Izvrstno je! Prvič je že uvodni dan zimskih priprav potekalo vse po planu. Običajno je bil prvi dan namenjen čakanju, zbiranju in pripravi primerne opreme, tokrat pa sta me moj kajak in veslo že pričakala ob vodi.«

V Beleku, ki se nahaja vzhodno od Antalye, biva v hotelskem kompleksu tik ob vodi, kjer potekajo treningi, le nekaj sto metrov je do morja, v hotelu pa sta na voljo tudi fitnes in bazen. »Nastanjeni smo v hišah s po štirimi apartmaji. Do fitnesa in jedilnice imam pol minute, do vode, kjer veslamo, pa tri minute. Seveda govorim o hoji. Kanal, v katerem veslam, je dolg približno štiri kilometre, dalo bi se veslati tudi še naprej, vendar se nato precej zoži in postane vijugast. Od te točke imam po kanalu nazaj do morja približno osem kilometrov, kar pomeni, da je en krog dolg približno 16 kilometrov. Trening lahko nato podaljšam tudi v morje, po njem pa nato zavijem v nov kanal, ki je precej daljši od našega, a v njem voda nekoliko teče,« je pogoje opisal Zakrajšek. Okolica mu ponuja še neomejene možnosti za tek, prav prijetne pa so tudi temperature, ki omogočajo nošnjo kratkih hlač in majic s kratkimi rokavi.

Nekoliko “težav” mu povzroča le hrana. »Restavracija v hotelu je samopostrežna, hrana pa zelo okusna, tako da želim vse poizkusiti, kar se na koncu izkaže v štirih velikih napolnjenih krožnikih. Vse to je odlično, le da ne bom primoran na koncu priprav moj kajak zamenjati za večjega,« se je pošalil Trzinec.

Večino treningov opravi skupaj z Japoncem, v načrtu pa ima še nekaj skupnih treningov s srbsko ekipo – ko bodo programi treningov dovolj usklajeni, da bodo dopuščali sodelovanje. »Včasih je težko načrtovati skupne treninge. Jaz sem na priprave že prišel “uveslan”, saj so mi pogoji doma to omogočili, srbski tekmovalci pa se šele “uveslavajo”. Zaradi tega se naši programi trenutno precej razlikujejo. Si pa med večerjo ali med druženjem izmenjamo mnenja o treningih,« je dodal. 

Odkar je na treningu v Turčiji si je tudi že uspel utrgati nekaj časa za raziskovanje te dežele: »Tako kot vselej doslej tudi letos treniram šest dni na teden, en dan pa imam vedno prost, da telesu omogočim regeneracijo. Ta prosti dan je običajno nedelja, tako da bom nedelje posvetil pohajkovanju – kolikor se bo pač dalo. Vseeno moram paziti, da bom v ponedeljek spočit in ne utrujen od celodnevnega izleta.«

Kot kaže bo trening v Turčiji izkoristil tudi za nastop na krožnem tekmovanju s skupinskim startom, ki bo dolgo sedem kilometrov. »Navsezadnje treniram za to, da potem tudi tekmujem in tako je tudi najlažje primerjati, kje se v tem obdobju nahajam v primerjavi z drugimi tekmovalci, ki bodo startali na tem tekmovanju,« je zaključil Jošt Zakrajšek.

 

       

 

Fotografije: www.jostzakrajsek.com